Adoptia, asumarea responsabilitatii asupra vietii unui copil
Daca ar fi sa ne gandim la fenomenul adoptiei din intreaga lume, ne-am da lesne seama ca adoptia inseamna, de fapt, asumarea responsabilitatii asupra vietii unui copil.
Practic, vorbim despre implicare constanta si devotament in cresterea si ingrijirea unui copil, pentru ca acesta sa se dezvolte armonios in sanul unui mediu familial pozitiv si armonios.
Despre temerile parintilor adoptivi
Avand in vedere dificultatea deciziei de a adopta un copil, este firesc ca potentialii parinti adoptivi sa se confrunte cu anumite temeri legate de ceea ce s-ar putea intampla dupa adoptie. Este foarte important ca aceste temeri sa fie spulberate inainte ca adoptia copilului sa fie deja concretizata in realitate.
Referitor la emotiile in ceea ce priveste consolidarea legaturii de atasament dintre parintii adoptivi si copil, este bine de stiut faptul ca aceasta legatura se va ivi in momentul in care copilul va incepe sa aiba incredere in parintii sai adoptivi. Atunci cand copilul va simti ca parintii sai adoptivi il abordeaza cu grija, iubire si consideratie fata de nevoile sale, acesta va reactiona intr-un mod deosebit in prezenta lor.
In ceea ce priveste temerea ca respectivul copil sa nu sufere de anumite afectiuni medicale, genetice si psihologice, aceasta temere poate fi spulberata printr-o procedura administrativa formalizata prin care parintii biologici ai copilului trebuie sa completeze un istoric medical al copilului. Este adevarat ca si reactiile comportamentale ale copilului pot ridica multe semne de intrebare initial. Asa cum stim cu totii, copiii institutionalizati au dus o viata anevoioasa in orfelinate, ceea ce ii va determina sa aiba reactii de testare a limitelor si a regulilor, pana in momentul in care sunt convinsi ca parintii adoptivi chiar ii doresc si nu isi vor schimba parerea, trimitandu-i inapoi la orfelinat. Acest tip de comportament poate fi dificil de controlat si depasit.
Strategii de optimizare personala a parintilor adoptivi
De foarte mare ajutor pentru parintii adoptivi aflati in fata unor provocari precum cele descrise mai sus sunt discutiile cu alti parinti care se confrunta cu probleme asemanatoare, pentru a-si putea forma o idee despre ce ar putea sa se intample si cum pot fi rezolvate aceste probleme.
Prin autoeducare, parintii adoptivi vor putea sa depaseasca orice obstacol legat de copilul lor. De altfel, reactia si atitudinea familiei si prietenilor este esentiala pentru cuplurile care decid sa adopte un copil. Dincolo de ingrijorarile inerente referitoare la integrarea copilului in familia de adoptie sau la aspecte ce tin de rasa, nationalitatea sau varsta copilului, membrii familiei si prietenii viitorilor parinti adoptivi ar trebui sa reprezinte un sprijin emotional constant si neconditionat la adresa acestora.
Cuplurile care au decis sa adopte un copil trebuie sa se asigure ca au luat in calcul toate aspectele, atat pe cele pozitive cat si pe cele negative, ca se simt capabili ca pot sustine o familie si ca pot conta pe ajutorul familiei si al prietenilor.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei