Adulterul in mediul online
Traim intr-o societate moderna si in permanenta pe repede inainte. Timpul este inamicul nostru principal, motiv pentru care, uneori, uitam sa acordam importanta micilor noastre placeri, sa ne desfasuram activitatile care ne relaxeaza sau sa petrecem timp in compania celor dragi. Viata noastra se contureaza in jurul orelor de munca petrecute la birou, in fata laptopului sau butonand intruna telefonul mobil, bineinteles tot in interes de serviciu. Mediul online a devenit o necesitate a vietii noastre sociale si o parte integranta a activitatilor noastre cotidiene. Oriunde am fi, dependenta de internet isi face simtita prezenta, iar lumea de dincolo de ecranul monitorului este lumea noastra. Lumea virtuala, prietenii nostri de pe Facebook sau cei de pe blog devin cei mai buni prieteni, confidentii si, de cele mai multe ori, partenerii nostri de viata. Daca o relatie de prietenie sau de cuplu necesita investitii sentimentale si isi reclama dreptul la afectiune, cea virtuala este ceva mai lipsita de pretentii. Nu critica, nu impune reguli si nici nu impartaseste sentimente. Problemele incep sa apara in momentul in care iubitul sau iubita ta inceteaza sa se mai implice in relatia voastra in favoarea timpului petrecut in spatiul virtual. Aceasta deprindere poate trage un semnal de alarma, existand probabilitatea ca relatia sa nu mai functioneze la capacitate maxima sau ca unul dintre parteneri sa nu se mai simta confortabil in totalitate langa persoana draga.
Monogamia pare a fi un lucru minunat si majoritatea persoanelor afirma ca indragesc acest concept, dar nu a devenit monogamia doar un mit? Sa avem noi o constructie interioara capabila de un refuz categoric al adulterului?
Studiile arata ca ne-am nascut cu o gena a infidelitatii, iar la inceputul secolului XX, renumitul psiholog elvetian Carl Jung afirma ca “o premis? obligatorie pentru o c?s?torie de succes, g?sesc eu, este permisiunea de a fi infidel”. Atat istoria, asemanarea noastra cu primatele, cat si stilul de viata alert ne demonstreaza ca nu ar trebui sa ne asteptam la un comportament monogamic din partea partenerului nostru.
In Romania, in ultimii ani, retelele de socializare au luat un avant nesperat. Indiferent ca vorbim despre curentul Facebook, Twitter, Myspace sau spatiul alocat website-urilor matrimoniale, mediul online este un trend absolut, iar majoritatea persoanelor au bifat deja aceasta moda. In acest caz, nu este nimic surprinzator ca, in timp, sa intervina raceala si monotonia in cuplu, in special daca unul dintre parteneri nu este de acord cu aceasta moda. Site-urile de relationare vin in sprijinul persoanelor care manifesta probleme de comunicare si sunt instabile emotional, ceea ce poate duce in timp la adulter sau infidelitate online. Discutiile pe chat, mesajele instant si emailurile pot conduce la intalniri reale si pot ajunge de la stadiul de relatii virtuale la relatii in toata puterea cuvantului. Din pacate, multi isi gasesc consolarea si intelegerea dincolo de ecranul monitorului, iar siguranta unui partener loial a disparut. Conform unui studiu realizat in America, 66% dintre divorturile petrecute in ultimii ani au ca motiv tradarea care a luat nastere in mediul online. Astfel, adulterul online a devenit o reala problema in Statele Unite si pare a lua amploare in toate colturile lumii.
Atunci cand se produce adulterul online, partenerul suspectat de infidelitate incepe sa-si ignore viata reala si, implicit, viata intima. Astfel se produce o ruptura in comunicarea din cadrul cuplului/ mariajului, iar partenerii incep sa se destainuie din ce in ce mai rar. In majoritatea cazurilor, persoanele care sunt depistate ca sunt infidele neaga incadrarea acestor relatii virtuale la rubrica adulter, invocand inexistenta unui contact sexual sau a unei alte forme de interactiune fizica. Indiferent daca exista sau nu, suspiciunea sau identificarea unui adulter online pot distruge chiar si cea mai frumoasa relatie.
Surse: totaldivorce.com, truthaboutdeception.com, norriewaite.co.uk
Text: Alexandra Lupu