Afectiunea impetigo la copiii mici
Impetigo este o infectie bacteriana a straturilor superficiale ale pielii, fiind una dintre cel mai des intalnite infectii ale pielii la copil. Aceasta mai poarta si numele de piodermita.
Cauza aparitiei impetigoului
Cauza aparitiei impetigoului este infectia pielii cu una din doua bacterii: stafilococul auriu sau streptococul pyogenes, cunoscut si sub numele de streptococ de grup A. Infectia poate sa afecteze pielea sanatoasa, dar mult mai frecvent apare la nivelul tegumentelor deja afectate de zgarieturi, intepaturi de insecte, iritatii, arsuri, eruptii alergice sau la nivelul pielii sensibilizate din jurul nasului, dupa o raceala simpla. Adesea, apare la copiii prescolari, care merg in colectivitate si care au o igiena precara. Cel mai frecvent, o astfel de infectie afecteaza pielea de la nivelul fetei, predominant in jurul gurii si al nasului, dar se poate raspandi si in alte zone ale corpului, prin scarpinat sau prin contactul dintre pielea sanatoasa si obiecte contaminate precum prosoape, jucarii, haine sau asternuturi.
Simptomele infectiei cu impetigo:
- aparitia unor leziuni mici si rosii, pentru inceput, care ulterior se transforma in vezicule ce se pot sparge;
- dupa spargere, din vezicule se exteriorizeaza lichid galbui, de cele mai multe ori, care se usuca repede si formeaza o crusta galbena, numita si crusta melicerica pentru ca seamana cu mierea de albine. Acesta este motivul pentru care denumirea populara a leziunilor din impetigo este de „bube dulci”.
- leziunile sunt rar dureroase, dar pot produce mancarime;
- pe masura ce infectia evolueaza, leziunile cresc in dimensiune si in numar. Ca dimensiuni, variaza de la 1 mm pana la diametrul unei monede.
Tratamentul pentru impetigo
Diagnosticul de impetigo este cel mai frecvent pus pe baza aspectului leziunilor, relativ caracteristic pentru aceasta afectiune. Mai mult decat atat, se pot recolta culturi de la nivelul leziunilor, in vederea identificarii precise a tipului de bacterie care a cauzat infectia.
Pentru ca este vorba despre o infectie bacteriana a pielii, tratamentul in impetigo consta in administrarea de antibiotic. In formele usoare si moderate, antibioticul se va administra local, la nivelul pielii, sub forma de crema sau unguent. In formele severe de impetigo sau in cazul in care copilul asociaza boli acute sau cronice care deprima sistemul imun, antibioticul se va administra sistemic, oral sau intravenos. Pe langa tratamentul antibiotic, trebuie efectuata si toaleta zilnica a pielii afectate. Cel mai simplu este ca aceasta toaleta sa fie facuta cu apa calduta si sapun. Uneori, indepartarea blanda a crustelor favorizeaza patrunderea cremei sau unguentului cu antibiotic si promoveaza vindecarea. Daca tratamentul este urmat corect, leziunile de impetigo se vindeca de obicei in aproximativ 7 zile, fara sa lase semne. Este important ca micutul sa nu scarpine leziunile, pentru a nu raspandi infectia la nivelul pielii sanatoase, si sa se spele pe maini dupa fiecare atingere a leziunilor.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru