Afectiuni ale aparatului genital masculin
Aparatul genital masculin poate prezenta o serie de afectiuni, plecand de la cele traumatice (des intalnite) pana la patologii canceroase.
Patologiile traumatice sunt des intalnite la nivelul organelor genitale externe ca urmare a localizarii lor anatomice. Acestea apar in mod uzual in urma activitatilor sportive (jocuri de contact, ciclism, accidente sportive), traumatisme prin cadere sau accidente la locul de munca.
Traumatismul este in general intens dureros, dar fara a lasa sechele pe termen lung. Traumatismele complicate cu hematoame, tumefactie, plaga prin intepare/taiere etc. necesita consult de specialitate.
Patologia infectioasa
Patologia infectioasa ocupa un loc important in afectiunile aparatului genital masculin. Infectiile pot afecta diverse zone ale aparatului genital: glandul penian (balanita), preputul (postita), testiculul (orhita), uretra (uretrita), vezica urinara (cistita), epididimul (epididimita). Cauza infectiilor genitale o reprezinta preponderent infectiile cu transmitere sexuala, dar, de asemenea, pot fi identificati si germeni netransmisibili sexual. Investigarea ambilor parteneri si instituirea unui tratament antiinfectios sunt esentiale pentru prevenirea sechelelor pe termen lung.
Patologia erectila
Patologia erectila reprezinta o patologie complexa cu componenta neurologica si vasculara. Componenta vasculara presupune afectarea vaselor care iriga penisul, fiind impartita in disfunctie erectila prin imposibilitatea obtinerii si/sau mentinerii erectiei din cauza unui flux sangvin insuficient la nivelul corpilor cavernosi si priapism – imposibilitatea iesirii din starea de erectie, reprezentand o urgenta medicala.
Patologia preputului
Patologia preputului este reprezentata de fimoza, care semnifica imposibilitatea decalotarii sau decalotare dureroasa/dificila din cauza aderentelor dintre gland si preput sau din cauza unui inel stenotic preputial, si parafimoza, care reprezinta o complicatie a fimozei in care glandul este tumefiat si dureros, iar preputul este partial retractat, cu imposibilitatea recalotarii.
Patologia canceroasa
Patologia canceroasa – orice tumefactie testiculara sau formatiune peniana trebuie investigata printr-un consult de specialitate. Cancerul penian si cancerul testicular, desi rare, pot afecta barbatii de orice varsta.
Torsiunea de testicul reprezinta o urgenta medicala, fara sechele pe termen lung daca se intervine in primele 4-6 ore de la instalarea simptomatologiei.
Patologia scrotului
Patologia scrotului este reprezentata de hidrocel – colectie lichidiana la nivelul unuia dintre testicule sau amandoua − si varicocel – marirea si dilatarea traiectelor venoase de la nivelul scrotului. Ambele reprezinta patologii benigne care, cu tratament corespunzator, nu prezinta sechele pe termen lung. De asemenea, la nivelul scrotului pot aparea afectiuni caracteristice zonelor de tegument cu par: foliculita, furunculoza, chisturi sebacee etc.
Malformatii congenitale
Hipospadias – malformatie congenitala in care meatul urinar este situat in alta pozitie decat in varful glandului penian – sub gland, pe partea posterioara a penisului sau la radacina penisului. Este o malformatie usor diagnosticabila de la nastere care necesita corectie chirurgicala. Pacientii cu hipospadias pot prezenta, chiar si dupa corectia chirurgicala, ejaculare retrograda.
Hernia inghinala
Hernia inghinala – apare cand exista o laxitate a orificiului inghinal si o ansa intestinala herniaza prin canalul inghinal. Ansa herniata poate ajunge in scrot, determinand o marire de volum a hemiscrotului, uneori impresionanata. In cazul in care ansa se stranguleaza, pot aparea dureri violente si tulburari de tranzit intestinal.
Metode de preventie
Pacientii de sex masculin trebuie instruiti sa identifice la timp modificarile ce pot aparea la nivelului aparatului genital si sa se prezinte la un consult de specialitate. Autoexaminarea lunara a testiculelor reprezinta una dintre metodele de preventie primara a cancerului de testicul. De asemenea, testiculele necoborate in scrot au un risc de 30 de ori mai mare sa se malignizeze daca nu se intervine la timp. De asemenea, trebuie incurajati sa mentina o igiena corespunzatoare a organelor genitale externe si sa intretina relatii sexuale protejate cu prezervativ pentru preventia bolilor cu transmitere sexuala.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie