Afectiuni ale colului uterin
Afectiunile colului uterin sunt impartite in doua mari grupe: patologie benigna, ce include infectiile si tumorile benigne, si patologia premaligna si maligna (CIN si cancerul de col uterin).
Infectia cervicala (cervicita) acuta sau cronica
Infectia cervicala (cervicita) acuta sau cronica este probabil cea mai frecventa afectiune ginecologica. Epiteliul scuamos al exocolului, continuandu-se cu epiteliul vaginal, va fi supus actiunii directe a germenilor care vor determina inflamatia acestuia.
In cervicita acuta, leucoreea este simptomul principal si constant care poate fi insotit de un disconfort pelviperineal. In cervicita cronica, simptomul principal este tot leucoreea care, chiar daca nu este atat de abundenta ca in cervicita acuta, determina iritatie vulvovaginala. Alte simptome asociate sunt reprezentate de disfunctii sexuale sau urinare, infertilitate, dureri lombosacrate. Colposcopia permite diferentierea intre o inflamatie cronica si modificarile displazice de la nivelul exocolului si de leziunile distrofice. Examenul citologic Papanicolau reflecta modificarile celulare din infectiile cervicale iar examenul bacteriologic al secretiei identifica agentii etiologici responsabili de aparitia cervicitei. Tratamentul este in prima faza medicamentos, in functie de agentul patogen. In cazul cervicitei cronice, daca dupa un tratament de doua luni nu se constata disparitia simptomelor, atunci este indicat tratamentul chirurgical, excizia cu ansa diatermica avand avantajul indepartarii zonei afectate si al realizarii biopsiei.
Tumorile benigne ale colului uterin
Tumorile benigne ale colului uterin sunt reprezentate de: hiperplazia microglandulara a mucoasei endocervicale secundara administrarii de contraceptive orale, polipi endocervicali, papiloame cervicale, fibroame cervicale si formatiuni chistice.
Neoplazia intraepiteliala cervicala sau displazia reprezinta anomalii de crestere si dezvoltare ale epiteliului exo- sau endocolului. CIN poate fi suspectat in urma unui examen citologic, dar diagnosticul de certitudine se stabileste biopsic. CIN poate progresa catre: leziune scuamoasa intraepiteliala (SIL) cu grad scazut (L-SIL) sau cu grad inalt (H-SIL), sau catre carcinom in situ (CIS), afectiune care nu se extinde in afara membranei epiteliale.
H-SIL si CIS pot progresa catre carcinom invaziv (cancer care invadeaza tesutul sanatos).
Cancerul de col uterin, cea mai frecventa tumora maligna a femeii
Infectia cu virusul papiloma uman (HPV) este un factor necesar in aparitia cancerului de col uterin, cu foarte mici exceptii. Mult timp, cancerul de col ramane “mut clinic” si este depistat prin screening, aceasta fiind perioada in care depistarea asigura vindecarea. Dintre simptomele precoce amintim: leucoreea, durerea, hemoragia anarhica in cantitate mica, cu sange rosu, declansata de spalatura vaginala, contactul sexual sau examinarea clinica.
Diagnosticul cancerului de col uterin
Exista doua tipuri de teste simple si nedurerose care pot preveni cancerul de col sau il pot depista la timp: testul Papanicolau – depisteaza celulele anormale de la nivelul colului uterin care se pot transforma canceros; testarea HPV – depisteaza infectia cu virusul HPV care poate cauza modificarile celulelor. Studiile arata ca decesele prin cancer cervical pot fi reduse prin screeningul tip Papanicolau cel putin o data la 2 sau 3 ani, incepand de la 3 ani dupa debutul vietii sexuale, dar nu mai tarziu de 21 de ani. Posibilitatile terapeutice actuale in tratamentul cancerului de col sunt tratamentul chirurgical si radioterapic.
Text: Dr.Simona Olteanu, medic rezident obstetrica-ginecologie