Afectiuni cardiace in sarcina
Sarcina reprezinta o perioada frumoasa in viata oricarei femei. Insa ceea ce nu stiu majoritatea pacientelor este ca organismul lor este obligat sa treaca printr-o serie de modificari majore pentru a putea acomoda si sustine dezvoltarea micului embrion.
Sarcina si aparatul cardiovascular
Aparatul cardiovascular este in mod special solicitat si sufera modificari pe perioada celor 9 luni de gestatie. Modificarile incep inca din primele saptamani de sarcina. Volumul circulant sangvin creste cu 30-50% pentru a putea asigura nutrientii necesari fatului aflat in plina dezvoltare. Un volum circulant crescut inseamna un efort suplimentar din partea inimii pentru a putea pompa in circulatia sistemica periferica cantitatea de sange necesara. Astfel, ritmul cardiac este crescut (cu cca 30-40%).
Modificarile apar si in arborele vascular periferic unde calibrul vaselor se mareste si apare o rezistenta periferica scazuta, favorizand astfel distribuirea volumul sangvin circulant in toate teritoriile necesare.
Modificarile continua sa apara pe tot parcursul sarcinii, atingand un maximum in momentul travaliului si al expulziei. In mod particular, in timpul expulziei, ritmul cardiac este accelerat si valorile tensionale sunt ridicate. In perioada imediata post-partum insa, valorile tensionale scad brusc, acest lucru solicitand suplimentar inima. Insa, in ciuda tuturor aceste modificari majore, majoritatea pacientelor duc sarcinile la termen si nasc bebelusi sanatosi. Totusi, exista cazuri in care aceste modificari cardiovasculare pot duce la degradarea starii de sanatate a pacientei. In majoritatea cazurilor, este vorba de paciente cunoscute cu boli cardiace cronice sau evenimente cardiovasculare in antecedente.
Exista si o categorie de paciente care nu au manifestat niciun simptom suspect pana la momentul respectiv si nu sunt cunoscute cu boala cardiaca in antecedente, insa sarcina, prin modificarile ei sistemice, precipita aparitia unui eveniment cardiac, iar depistarea bolii se face cu ocazia deteriorarii parametrilor in timpul sarcinii.
Anomalii de ritm cardiac in timpul sarcinii
Anomaliile minore de ritm cardiac sunt frecvent intalnite in timpul sarcinii si nu reprezinta, de obicei, o cauza de ingrijorare. Gravidele pot resimti frecvent palpitatii sau senzatie de nod in gat. Daca acestea nu asociaza o boala cardiaca, nu au semnificatie patologica.
Bolile valvulare sau valvele artificiale pot pune probleme in timpul sarcinii, uneori, adaptarea la volumul sangvin crescut fiind dificila. De asemenea, aceste paciente au un risc crescut de endocardita si formare de trombi.
Bolile cardiace congenitale cunoscute impun o evaluare riguroasa a cordului fetal, intrucat fatul prezinta un risc crescut de a mosteni boala cardiaca.
Boala cardiaca reumatismala, de asemenea, poate pune probleme in timpul sarcinii, cea mai frecventa modificare fiind reprezentata de stenoza de valva mitrala.
Anumite boli cardiace necesita tratament anterior obtinerii sarcinii (in unele cazuri, inclusiv interventie chirurgicala), aceste paciente fiind consiliate si monitorizate preconceptional.
Pacientele cu hipertensiune preexistenta sarcinii vor trebui, de asemenea, sa fie consiliate anterior obtinerii sarcinii si monitorizate atent. Este esential ca valorile tensionale ridicate sa fie bine controlate atat anterior, cat si pe parcursul sarcinii pentru a preveni complicatiile materne si fetale. Este indicat ca monitorizarea pe parcursul sarcinii sa fie efectuata in colaborare cu un medic cardiolog. De asemenea, tratamentul si dozele vor fi adaptate la statusul gravidic, avand in vedere ca nu toate tratamentele medicamentoase antihipertensive sunt permise in timpul sarcinii.
Incidenta crescuta a bolilor cardiace in randul femeilor aflate la varsta fertila, precum si morbiditatea si mortalitatea perinatala crescute impun o evaluare completa a gravidelor inca de la prima vizita la medicul obstetrician. Anamneza si existenta unor evenimente cardiace in antecedente sunt importante in incadrarea corecta a gravidei intr-o clasa de risc. Se vor monitoriza valorile tensionale bazale si ritmul cardiac cu ocazia fiecarei vizite. Unele paciente vor avea nevoie de efectuarea electrocardiogramei, ecocardiogramei sau monitorizarea continua a valorilor tensionale.
Gradul de suspiciune vizavi de un eveniment cardiac trebuie sa fie ridicat in cazul oricarei paciente gravide care se prezinta cu durere presternala, dispnee de repaus sau ritm cardiac anormal.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie