Afecţiunile la care sunt predispuse femeile aflate la menopauză
La cele mai multe dintre femei, menopauza debutează în jurul vârstei de 40 de ani. Cu toate acestea, poate să apară și mai devreme, dar și mai târziu. Practic, menopauza presupune faptul că funcția ovariană încetează. Hormonii sexualai feminini, progesteronul și estrogenul, nu mai sunt secretati. De asemenea, încetează și funcția ovulatorie.
La naștere, există în organism un număr mai mic sau mai mare de foliculi primordiali. Foarte mulți dintre acești foliculi sunt pierduți până la vârsta pubertății, apoi se pierd în fiecare luna prin ovulație. Din punct de vedere genetic, numărul de foliculi este diferit de la o persoană la altă, de aici și diferențele de vârstă la care se instalează menopauza. Atunci când foliculii din ovare se consumă, iar menstruația nu mai apare timp de un an, înseamnă că femeia respectivă este la menopauză.
Recomandarea farmaciștilor Catena în ceea ce privește un aliat de nădejde în menopauză, asupra bufeurilor, stărilor de neliniște, a sănătății oaselor și a echilibrului sistemului nervos este suplimentul alimentar Climenum.
Menopauza – informații importante
Trebuie înțeles faptul că menopauza constituie o parte naturală din procesul de îmbătrânire și că se instalează odată cu scăderea nivelului de estrogen din organism. Conform studiilor efectuate de specialiști, menopauza apare mai devreme de 40 de ani doar în cazul a una din o sută de femei. Din perspectivă medicală, în această situație, denumirea este cea de „menopauză prematură”. Există posibilitatea ca menopauza să se instaleze brusc sau progresiv, la unele femei menstruația apărând chiar și după vârsta de 55 de ani. Este important ca aceste cazuri să fie monitorizate, pentru că există risc de cancer de sân și de hiperplazie de endometru.
Există mai multe etape ale instalării menopauzei. Prima dintre acestea o constituie perimenopauza, care apare înaintea menopauzei și care este o etapă de pregătire a organismului. Este o perioadă care poate să dureze de la câteva luni până la câțiva ani, perioada în care fluxul menstrual poate fi mai slab sau mai abundent, însă există și femei care nu trec prin această etapă și intră direct la menopauză. În afară de menopauza prematură și menopauza propriu – zisă, mai există postmenopauza. Este o perioadă care include anii de după instalarea menopauzei, perioadă în care simptomele acesteia încep să fie din ce în ce mai rar resimțite.
Lista afecțiunilor la care femeile aflate la menopauza sunt mai predispuse
În cazul femeilor care au ajuns la menopauză, există posibilitatea ca riscul de apariție a unor afecțiuni medicale să crească. De exemplu, poate să fie vorba despre boli cardiovasculare sau boli de inimă, despre osteoporoză sau incontinență urinară. De asemenea, la menopauză, femeile pot să crească în greutate și să înceapă să resimtă un anume grad de disconfort în timpul actului sexual. Este vorba despre schimbări care se petrec în organism și care pot fi destul de neplăcute. Având în vedere faptul că estrogenul protejează mai multe sisteme din organism – precum pielea, creierul, inima, oasele sau vaginul – atunci când acest nivel scade, sistemele respective ajung să fie afectate (mai ales sistemul osos și inima).
Osteoporoză
Osteoporoza duce la slăbirea și fragilizarea oaselor, crescând riscul de apariție a unor posibile fracturi. După primii ani de menopauză, este posibil ca femeile să piardă rapid densitatea minerală – osoasă și să apară osteoporoză. Conform specialiștilor, femeile aflate la post – menopauză prezintă un risc mai mare de fractură a coloanei vertebrale, a încheieturilor sau a şoldurilor.
Bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare sunt cele care provoacă cele mai multe decese la nivel mondial, fiind responsabile și pentru cele mai multe decese în rândul femeilor aflate la menopauză. Estrogenul nu mai există pentru a controla nivelul de colesterol din sânge, acesta crescând și provocând boli cardiovasculare. O alimentație cu conținut scăzut de grăsimi, renunțarea la fumat și executarea de exerciții fizice pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare la femeile aflate la menopauză.
Incontinența urinară
Pentru că estrogenul este responsabil și cu menținerea sănătății țesuturilor vezicii urinare și ale vaginului, atunci când apare menopauza, țesuturile respective încep să se atrofieze și să se subțieze. De asemenea, apare uscăciunea vaginală și dureri în timpul actului sexual. Musculatura pelvină și a vezicii urinare devine mai sensibilă și favorizează apariția incontinenței urinare. Se ajunge la hiperactivitatea vezicii și apare nevoia frecventă de a urina. De asemenea, faptul că țesuturile din această zona își modifică aspectul și consistenta duce la apariția infecțiilor urinare, acestea contribuind și ele la apariția incontinenței urinare.