Afla daca ai o relatie karmica
Se spune ca recunosti o relatie karmica dupa farmecul aparte pe care il degaja si dupa sentimentul vital de inseparabil de care sunt invaluiti cei doi parteneri. Karma este un concept filosofic preluat din spiritualitatea indiana si face referire la legea cauzalitatii, aparitia unor evenimente ca efect al actiunilor trecute din prezent sau din vieti anterioare. De aceea, pentru multi dintre noi, acest cuvant produce fiori si ne duce cu gandul la ceva implacabil, fatal, asupra caruia nu avem niciun control.
Sustinatorii karmei considera ca o astfel de relatie incepe si se dezvolta inopinat si fulgerator, partenerii avand impresia ca au putine posibilitati de a schimba ceva. In astfel de relatii exista o doza ridicata de incertitudine.
Indicatorii unei relatii karmice ar putea fi:
- Spontaneitatea
Relatia se leaga din senin, in mod cu totul neasteptat pentru ambii − sau cel putin pentru unul din − parteneri. Ei pot fi caractere complet diferite, sa se deosebeasca dupa starea materiala sau statut social, iar intre ei sa fie o diferenta mare de varsta.
- Rapiditatea
Relatia se formeaza si se dezvolta intr-un timp foarte scurt. Partenerii au impresia ca li se intampla o minune. Relatia incepe si evolueaza atat de rapid, incat partenerii nici nu au timp sa realizeze pana la capat ceea ce li se intampla si, abia dupa scurgerea unei perioade de timp, incep sa admita constient noua situatie.
- Situatia complicata
Cea mai frecventa varianta o reprezinta partenerul dependent de alcool sau de alte vicii ori suferind de diferite probleme de sanatate, sau decesul prematur al unuia dintre parteneri. O astfel de relatie poate fi definita ca „pedeapsa”, pedeapsa pe care si-o administreaza probabil insusi omul, in mod incostient, alegandu-si un partener cu probleme.
- Fatalitatea
Relatiile in cuplu sunt marcate de o oarecare inevitabilitate, de multe ori in sens negativ. Din aceasta categorie fac parte triunghiurile amoroase, situatiile de dragoste-ura, cand se creeaza senzatia ca partenerii se afla intr-o lupta continua si, in acelasi timp, nu reusesc sa fie fericiti unul fara celalalt. O alta situatie in care doi parteneri pot considera ca se afla intr-o relatie karmica este atunci cand circumstantele de viata ii readuc mereu impreuna. Ei nu iau in calcul coincidenta, considerand ca destinul a urzit un plan magic pentru incununarea fericirii lor.
Interpretarea unei relatii ca fiind de natura karmica genereaza ideea de implacabil si de neschimbat, investind realitatea inconjuratoare cu autoritate absoluta. Descoperirile stiintifice din ultima perioada ne ajuta sa intelegem acest misticism, cu ajutorul caruia mintea umana selectata de evolutie a reusit sa supravietuiasca de-a lungul timpului.
Credinta intr-un factor divin implicat in alegerile noastre de viata ne scuteste de responsabilitate si ne tine prizonieri in relatii defectuoase pe care nu avem puterea sa le incheiem.
Am putea da vina pe karma relationala proasta daca avem parte doar de parteneri abuzivi sau indiferenti sau am putea sa constientizam tiparul relational gresit in care ne aflam si sa incercam sa schimbam ceva la noi. Asumarea responsabilitatii fara invinovatire si cautarea de solutii ne pot elibera din perpetuarea unor relatii care nu ne ajuta sa crestem. „Nimic nu este intamplator” este argumentul care iti satisface nevoia de sens si de transcendenta, dar nu si de intelegere corecta a lumii inconjuratoare. Exista intamplare, fie ca este fericita sau nu, asa cum exista si vointa si capacitate de alegere. Dragostea nu apare ca un fulger fara ca tu sa faci nimic. Nu te loveste sageata lui Cupidon impotriva vointei tale. Dragostea are si o componenta motivationala, ea este si sentiment, si decizie, in acelasi timp. O relatie de iubire autentica este magica, intr-adevar, dar o magie a constientului, care iti va aduce revelatii despre tine si despre viata, te va face mai bun si mai spiritual.
Text: Psiholog Dana Comanescu