Afla mai multe despre dereglarile de ovulatie
Tulburarile ovulatorii pot fi identificate la 18-25% din cuplurile cu infertilitate. Cele mai multe dintre aceste femei au oligomenoree, definita ca menstruatia care apare la intervale de 35 de zile pana la sase luni. In timp ce ovulatia poate sa apara ocazional, conceptia spontana este putin probabila.
Clasificarea tulburarilor anovulatorii
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) clasifica anovulatia in trei categorii:
● OMS clasa 1: anovulatie hipogonadala hipogonadotropica (amenoree hipotalamica);
● OMS clasa 2: anovulatie normoestrogenica normogonadotropica (aproape toate femeile din aceasta categorie au sindromul ovarului polichistic);
● OMS clasa 3: anovulatie hipogonadotropica hipoestrogenica (insuficienta ovariana primara; insuficienta ovariana prematura).
Hipogonadism hipogonadotropic
Femeile din acest grup reprezinta 5-10% din cele cu anovulatie si au, de obicei, amenoree. Ele prezinta concentratii serice scazute de estradiol si concentratii serice normale sau scazute de FSH (hormon foliculostimulant) din cauza unei presupuse scaderi a secretiei hormonului GnRH. Cauzele amenoreei hipotalamice includ stresul sau exercitiile fizice intense, anorexia nervoasa si deficitul de GnRH izolat sau hipogonadismul hipogonadotropic idiopatic (numit sindromul Kallmann cand se asociaza anosmie); aproximativ 5 pana la 10% au hipopituitarism. Inversarea factorilor ce tin de stilul de viata care contribuie la anovulatie (greutate mica, exercitii fizice excesive si, in esenta, orice stare care duce la un deficit de energie) este recomandata inaintea introducerii tratamentului medicamentos.
Sindromul ovarului polichistic
Femeile cu acest sindrom constituie cel mai mare grup de femei cu anovulatie intalnit in practica clinica (70-85% din cazuri). Nivelurile serice de estradiol si concentratiile de FSH sunt normale, in timp ce concentratia de hormonul luteinizant (LH) poate fi normala sau ridicata.
La femeile obeze cu acest sindrom, pierderea in greutate poate restabili ovulatia spontana in multe cazuri, astfel ca ea ar trebui propusa inainte de tratamentul cu agenti de inducere a ovulatiei. In plus, femeile cu acest sindrom ar trebui sa fie testate pentru toleranta alterata la glucoza inainte de a incepe inducerea ovulatiei, din cauza riscului asociat de complicatii ale sarcinii.
Insuficienta primara ovariana
Era denumita anterior insuficienta ovariana prematura si definita ca menopauza inainte de varsta de 40 de ani, apare la 1% din toate femeile si reprezinta 5-10% din cazurile de anovulatie. Multe strategii au fost propuse, dar niciuna nu a avut succes. Singura optiune eficienta este fertilizarea in vitro (FIV) cu ovocite donate.
Femeile au probleme de sanatate importante legate de deficitul de estrogen, inclusiv un risc crescut de boli cardiovasculare, in lipsa tratamentului de substitutie.
Anovulatie hiperprolactinemica
Apare tot in 5-10% din cazuri. Aceste femei au cicluri anovulatorii deoarece hiperprolactinemia inhiba secretia de gonadotropina, probabil prin inhibarea GnRH. Cele mai multe au oligomenoree sau amenoree. Concentratiile serice ale gonadotropinei sunt, de obicei, normale sau scazute. Prezenta hiperprolactinemiei trebuie intotdeauna confirmata prin masuratori ale prolactinei serice.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie