Afla mai multe despre dezechilibrul florei vaginale
Multi factorii pot perturba dezechilibrul natural al florei vaginale, iar in cazul in care acest lucru se intampla se produce infectia vaginala. Numarul de lactobacili prezenti in flora vaginala normala sufera o scadere atunci cand ph vaginal este mai mare de 4.5.
Infectiile vaginale joase pot fi favorizate de un tratament antibiotic, de spalaturi vaginale inadecvate sau de diabet. Desi vulva si vaginul sunt diferite din punct de vedere embriologic si histologic datorita continuitatii lor, infectiile vulvare si cele vaginale nu se intalnesc aproape niciodata izolate ci coexista, constituind vulvovaginitele. Regiunea vulvo-vaginala este usor accesibila infectiilor datorita deschiderii in mediul exterior, vecinatatii cu rectul si traumatismului sexual.
Cele mai frecvente infectii vaginale
• Vaginoza bacteriana este una din cele mai frecvente infectii vaginale, altereaza flora vaginal mai ales la femeile care sunt la varsta fertila. Apare in mod frecvent dupa actul sexual cu un partener nou, nefiind considerata o boala cu transmitere sexuala, ci mai degraba are o incidenta mai mare la femeile cu mai multi parteneri sexuali. Vaginoza bacteriana nu trebuie confundata cu infectia cu candida sau cu Trichomonas vaginalis care sunt cauzate de bacterii. Fumatul si utilizarea unor produse de igiena intima favorizeaza baginita bacteriana. Studiile au arata ca aproximativ 50% dintre femeile cu vaginita bacteriana nu au niciun simptom, iar medicii afirma ca tratamentul nu este necesar in acest caz. Manifestari clinice prezente:
– leucoree grii, urat mirositoare (de peste putred);
– mancarimi in jurul vaginului;
– colul are aspect macroscopic normal;
– senzatie de arsura in timpul urinarii.
• Trichomonas vaginalis este o infectie vaginala determinata de un parazit, care se transmite pe cale sexuala. Simptomatologie clinica prezenta prin:
– leucoree verde, urat mirositoare;
– arsuri vaginale;
– dispareunie;
– prurit vulvo-vaginal;
– cervicita;
– dureri abdomianle din cauza procesului inflamator extins la nivelul tractului genital superior.
Diagnosticul clinic se bazeaza pe edem, eritem vulvar mai ales la nivelul vestibulului si labiilor mici, eritem la nivelul exocolului. Cand avem infectii severe pot sa apara la nivelul mucoasei multiple excoriatii de dimensiuni mici.
• Micoza data de Candida albicans este cauzata de o ciuperca si se manifesta prin:
– prurit intens;
– leucoree alba, zgrunturoasa, inodora;
– depozite albicioase (lapte batut);
– eritem vaginal;
– dispareunie;
– disuri.
Factori favorizanti care duc la aparitia infectiei vaginale:
– diabet zaharat;
– sarcina;
– hiperfoliculinice si ph intens acid;
– caldura, sudoratie excesiva;
– tratamente cu antibiotice, anticonceptionale orale, imunosupresive, citostatice;
– lenjerie sintetica, igiena precara.
Text: Dr Hetea Andreea, Obstetrica Ginecologie