Ai grijă cui acorzi încrederea ta
Știați ce presupune încrederea? De unde vine acest cuvânt și cine l-a născocit ca să ne facă pe noi să fim mai…puternici sau să ne simțim mai în siguranță sau mai vigilenți, de ce nu!
Încrederea, conform DEX-ului reprezintă sentimentul de siguranță față de cinstea, buna credință sau sinceritatea cuiva. Dacă ar fi să vedem ce înseamnă un om de încredere, acesta este omul căruia i se poate încredința orice secret, orice misiune. Ai în jurul tău astfel de persoane? Dacă da, ești un om fericit, dacă nu…mai caută, sigur le vei găsi. Nu pot fi toți oamenii răi, meschini, vicleni, sau profitori. Iar tu, dacă te-ai obișnuit să vezi doar această categorie de oameni, poate că ar trebui să faci ceva. În psihologie există o lege a oglindirii, care ne spune că toți oamenii pe care îi atragem în viața noastră sau care ne atrag, oglindesc aspecte necunoscute, negate sau neasumate de noi.
Oglinda emoțională cum îi spun unii psihologi, reflecta propriile trăiri și sentimente. Dacă eu nu sunt demn de încredere, cum aș putea cere ca cel din fața mea să fie altfel? Sau, pot pretinde că sunt astfel, însă oglinda va reflecta același lucru: un neadevăr. A oglindi emoțiile este mai mult decât o simplă enumerare a unor caracteristici observate, ceea ce înseamnă că persoana căreia i se vorbește este de încredere, este importantă, i se acorda atenție. E drept ca te-am pus pe gânduri? Cui merită să-i acorzi încrederea ta? Sau acum ești mai atent și vei ști că dacă ți-a fost acordată și ție încrederea, vei ști cum să te raportezi la oameni?
Ce criterii de bază ar trebui să aibă cei cărora le acordăm încrederea noastră?
Există cumva un set de însușiri speciale care îi fac pe unii mai demni de încredere decât pe alții? Poate că primul lucru important ar fi să fii atent la viața celui pentru care investești sentimente în relație. În funcție de comportamentul lui în relațiile de dinainte, de modul în care s-a poziționat în aceste relații – dacă a părăsit sau a fost părăsit….
Comportamentul spune multe despre oricare dintre noi. Adevărata personalitate se relevă din modul în care individul se comportă în relație cu tine, povestindu-și trecutul. Dacă va fantasma și îți dai seama că exagerează, pune-ți un semn de întrebare. Dacă vorbește într-un mod în care ție nu ți-ar place să se vorbească despre tine, gândește-te de două ori. Avem tendința de a ignora semnale ce pot indica probleme în relația viitoare: inventăm scuze pentru celălalt, negăm lucrurile: a părăsit-o pe fosta, deoarece ea avea o problemă….îl idealizăm scăpând din vedere atitudini sau aspecte ale personalității care te-ar pune pe gânduri în alt context:
– vorbește puțin de familia lui, nu îți permite să îl cunoști…
– poate are probleme financiare, cheltuieli diverse…..
– evită să vorbească despre trecutul lui – doar prezentul contează!
Poate faptul că nu punem destule întrebări să fie o greșeală? Sau poate dacă nu punem întrebări, nici noi nu vom fi întrebați, trăind astfel cu teama unui adevăr inconfortabil.
Faci compromisuri prea repede, acordând astfel toată încrederea unui om despre care nu știi nimic?
Poate ca instinctul tău este bun de data aceasta și lucrurile vor funcționa foarte bine între voi. Se spune ca încrederea se câștigă în timp, iar dacă îți pierzi încrederea în oameni, poți considera că viața te condamnă la singurătate. Dar, depinde de tine să vezi și dincolo de dezamăgire, să fii obiectiv în a aprecia ceea ce vrei primi de la cei din jurul tău, chiar dacă pot fi doar pași mici la început. Important este să poți ierta stările de neîncredere pe care le-ai trăit datorită semenilor tăi și să mergi mai departe.
” Vor exista întotdeauna oameni care te vor răni, așa că trebuie să-ți păstrezi încrederea și doar să ai mai multă grijă în cine te încrezi a doua oară.” Jose Garcia Marquez