Ai nevoie de aprobarea lui? Care sunt limitele intr-un cuplu fericit
Ideea conform careia pentru a avea o relatie fericita trebuie sa fii pe placul celuilalt si sa ii indeplinesti toate dorintele trebuie uitata. Nu aceasta este conditia care consolideaza un cuplu si face ca o relatie sa fie de lunga durata, ci mai degraba echilibrul, iar echilibrul vine din stabilirea anumitor reguli. Daca trebuie sa-i ceri acceptul pentru fiecare decizie pe care o iei si fara aprobarea lui nu faci nici macar un pas, nu te astepta sa ajungeti prea departe si nu pentru ca el nu si-ar dori, ci pentru ca tu, mai devreme sau mai tarziu, vei obosi si vei renunta.
Cand trebuie sa-i ceri aprobarea partenerului
Este normal ca intr-un cuplu deciziile sa se ia impreuna, insa vorbim de deciziile importante, acele decizii care privesc ambii parteneri si legatura dintre ei. De exemplu, este normal sa cadeti de comun acord asupra unui obiect de mobila cumparat in locuinta, daca stai impreuna, asupra traiectoriei unei sume de bani comune sau asupra destinatiei de vacanta, insa nu trebuie sa-i ceri voie partenerului sa iesi cu prietenii, sa-ti cumperi o rochie sau sa-ti vizitezi familia. In aceste cazuri este de ajuns doar sa-l instiintezi asupra deciziei tale. De asemenea, este important ca schimbarile mari din viata, – de exemplu schimbarea locului de munca, sa fie deciziile tale si nu ale partenerului tau, insa este recomandat sa va consultati.
Care sunt limitele intr-un cuplu fericit?
Daca veti reusi sa stabiliti si sa urmati regulile de baza, atunci relatia voastra, cu siguranta, va functiona. Pe langa cele expuse mai jos, puteti adauga si alte limite, in functie de experienta avuta si de ceea ce va doriti de la partener. Iata care sunt cele 5 limite de baza intr-o relatie!
- Prietenii
Prietenii sunt un subiect care da nastere multor conflicte in cuplu, prin urmare, este indicat sa stabiliti inca de la inceput limita povestilor intime. Nu toti se simt confortabil sa stea la aceeasi masa cu persoane care stiu, de exemplu, amanunte din dormitorul lor.
- Sexul
Sexul este un liant important intre parteneri, insa daca unul dintre ei este foarte extrovertit, iar celalalt mult prea introvertit, s-ar putea sa se ajunga la conflicte, motiv pentru care trebuie impuse niste limite. Daca nu esti dispusa sa-i indeplinesti toate fanteziile sexuale partenerului, trebui doar sa-i spui.
- Cuvintele
Sunt persoane care au un grad de toleranta mai mare si pot accepta un limbaj mai vulgar intr-o relatie, insa si persoane care se simt jignite daca partenerul foloseste cuvinte mai… „colorate”, prin urmare stabiliti o limita de la inceput in acest sens.
- Timpul
Daca vorbim despre timp, un subiect la fel de delicat ca si prietenii, atunci ar trebui sa cadeti de comun acord cum il impartiti si cat va alocati voua si cat jobului, prietenilor si altor activitati independente, astfel incat sa nu existe niciodata reprosuri de acest gen in relatia voastra.
- Spatiul
Sunt persoane care doresc, chiar si daca locuiesc sub acelasi acoperis cu partenerul, sa aiba spatiul lor unde sa se retraga, sa se reculeaga, unde sa se simta liberi. Ei bine, nu este nimic rau in asta, doar ca ar trebui sa-ti anunti partenerul ca ai aceasta preferinta.
De ce sunt importante limitele intr-un cuplu
Limitele pe care si le impun partenerii de buna voie intr-o relatie sunt importante pentru mentinerea echilibrului. Acest mod didactic de a administra o relatie mentine echilibrul si impiedica ca unul dintre parteneri sa fie seful in timp ce celalalt este supusul. Astfel, dominarea, posesivitatea si resentimentele nu vor aparea in relatia voastra.
Atentie!
Daca partenerul tau se impune prea mult si-ti cere socoteala pentru toate deciziile tale, ba mai mult vrea sa-i ceri aprobarea pentru tot ceea ce faci, poate fi vorba de o relatie toxica, deoarece iti anihileaza propria personalitate si iti dizolva dorintele si, in timp, si buna dispozitie. Pe de alta parte, incearca sa delimitezi sprijinul si ajutorul oferite de partener de dorinta lui de a te face dependenta de el, intre cele doua existant o limita foarte fina.
Citeste si Cele 5 tipuri de relatii care functioneaza cel mai bine!
Text: Madalina Manole