Ai un partener furios pe viata? Afla de ce!
Esti femeie. Esti calda, sensibila si feminina. Iti plac armonia, starea de bine si bucuria de a trai si de a impartasi cu ceilalti frumusetea vietii. Cand deodata, auzi zgomote, tipete… furtuna e pe cale sa se dezlantuie. Este El. Acelasi barbat de care te-ai indragostit si cu care convietuiesti. Doar ca intre timp ai descoperit una din laturile sale mai putin luminoase. Ce sa-i faci? Este un barbat furios!
Adesea il auzi vorbind vulgar. Fie ca se afla in trafic, fie ca se afla la supermarket, fie la piata, fie la birou, fie acasa, El este vesnic nemultumit.
Furia, o emotie fundamentala umana!
Daca ar fi sa-i asociezi o culoare furiei, probabil ca te-ai gandi la culoarea fetei celui sau celei care se infurie. Se inroseste la fata, nu-i asa? Deci culoarea caracteristica furiei ar fi culoarea rosie. Pentru inceput, este important de stiut faptul ca furia reprezinta o emotie umana fundamentala. Una frustranta, ce-i drept! In al doilea rand, cred ca este crucial de stiut faptul ca furia ascunde in spate multa frustrare, tristete, frica, vinovatie si neliniste. Dupa toate aceste afecte suparatoare, apare furia in planul simturilor noastre. Asadar, nimeni nu se naste furios sau nu devine furios peste noapte. Iti imaginezi cata suferinta ascunde un om furios!? Acum gandeste-te la persoana de la langa tine si la suferinta sa!
Pe urmele furiei!
Furia nu are cum sa treaca neobservata. Odata patrunsa in constient, aceasta se transforma in sentiment vizibil celorlalti prin manifestari comportamentale explozive. Practic, este usor de recunoscut de catre ceilalti, si mai putin de catre persoana furioasa. De ce? Pentru ca exista o diferenta cruciala intre a recunoaste ceva despre sine si a constientiza. A constientiza nu presupune a recunoaste deoarece recunoasterea inseamna si acceptare. Asadar, daca ai alaturi un barbat care nu recunoaste faptul ca este furios, atunci poate ar trebui ca mai intai sa-i pregatesti terenul, sa ai ceva mai multa rabdare sa il cunosti, sa ii afli potentialul inainte de a incerca sa construiesti ceva impreuna cu acesta. Poate va fi nevoie de mai mult timp pentru a da la o parte toate deseurile. Dar cine nu are deseurile sale? De regula, furia este taxata cu respingere, excludere si abandon. Cum sa recunoasca si sa accepte acest sentiment negativ? Ceea ce face ca din pricina stigmatizarii sociale, acesta sa intampine obstacole in constientizarea furiei. In acest fel este sabotata intelegerea, acceptarea, integrarea si sublimarea furiei in comportamente hranitoare si stimulative.
De ce este furios?
Furia vine la pachet cu mult negativism. Negativismul nu face decat sa inrautateasca lucrurile, facand ca lumea sa para amenintatoare. Tabloul nu ar fi complet fara o stima de sine scazuta pe masura. Iata una dintre marile descoperiri. Furiosul de langa tine ascunde o incredere in fortele proprii micuta. El crede ca nu are valoare, ca este incapabil si putin important. Practic, el are despre sine o parere proasta, chiar daca in exterior doreste sa demonstreze contrariul.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei