Al doilea copil in familie – stii la ce sa te astepti?
Chiar daca modelul familiei cu un singur copil este cel mai raspandit la noi in tara, multi parinti viseaza la ziua aceea in care un nou membru va intregi familia. Acesta pare a fi prototipul familiei implinite, sanatoase si fericite. Si cercetatorii au ajuns la concluzia ca familiile cu doi copii sunt mai logevive, parintii sunt mai sanatosi si se simt mai impliniti decat cei care au un singur copil. Insa decizia de a aduce pe lume al doilea copil este mult mai greu de luat decat in cazul primului copil. O sumedenie de intrebari si de temeri ne asalteaza si ne fac cu atat mai dificila alegerea. La cateva dintre ele vom incerca sa raspundem acum.
Cand este momentul pentru al doilea copil?
Este evident ca cel mai bun raspuns il vei da tu insati, dar e bine sa cunosti si parerea specialistilor cu privire la acest subiect. Statisticile arata ca, in medie, diferenta de varsta dintre doi copii este de 3-4 ani. Daca vrei sa concepi un copil la o distanta mai mica de 18 luni fata de primul, e bine sa stii ca exista riscul de nastere prematura si de greutate mica a fatului la nastere. Problemele care se pot ivi sunt cauzate de nevoia organismului de a se reface. Un alt factor de risc este varsta mamei. Odata cu varsta, fertilitatea femeii scade. Asadar, daca te apropii de 35 de ani, ar trebui sa te grabesti cu conceperea celui de al doilea copil pentru a evita stresul generat de sarcina la o varsta mai inaintata.
Esti dispusa sa iti schimbi stilul de viata?
Exista o vorba din popor care spune asa: „Cu un copil esti legat de maini, iar cu doi esti legat de maini si de picioare”. Altii, mai optimisti, spun ca „unde creste unul, creste si al doilea”. Intr-adevar, cu al doilea copil, lucrurile par mai simple, deoarece ai deja experienta de la primul. Nu mai reprezinta o enigma schimbarea scutecelor, alaptatul, momentul cand incepi diversificarea sau siropul pe care il administrezi in caz de febra sau colici. Pe de alta parte, nevoile celor doi copii sunt diferite, au personalitati care cer un anumit tip de atentie si au probleme diferite la care este necesar sa te pliezi diferentiat si sa gasesti resurse pentru fiecare in parte. Disponibilitatea de a renunta la unele tabieturi si de a-ti schimba stilul de viata este o prioritate.
Cum va reactiona primul copil?
Momentul nasterii unui frate mai mic poate fi pentru multi copii unul foarte dificil, tradus prin reactii de revolta si de razbunare. Este firesc ca, in primele luni, cel mare sa fie mai degraba gelos si ostil pe micul intrus care l-a „detronat” si i-a furat din atentia totala pe care o primea de la parintii sai. De aceea, este necesar ca el sa fie pregatit din timp pentru schimbarea majora din viata lui si sa ii povestiti cu sinceritate si caldura, in functie de varsta pe care o are, ce presupune nasterea unui fratior. Ideal ar fi sa ii spuneti ca el creste in burta mamei, si nu ca il aduce barza, pentru ca oricum va sesiza schimbarea mamei. Prezentati-i avantajele de a avea un frate: un tovaras de joaca, un prieten, un sprijin pe care poate conta oricand, la nevoie.
Cum te vei descurca din punct de vedere financiar?
Cu siguranta, trebuie sa iei in calcul si aspectele de ordin pragmatic, chiar daca nimic nu iti va umbri dorinta de a mai da nastere unui copil. Ar fi bine sa iti faci niste socoteli care sa cuprinda cheltuielile pe termen scurt (nasterea, investigatiile, necesarul in primul an), dar si pe cele pe termen lung (o bona daca trebuie sa te intorci mai devreme la serviciu, costurile gradinitei etc.).
Partenerul isi doreste al doilea copil?
A face un copil implica doua persoane. Este o decizie majora care schimba viata ambilor parteneri de cuplu. Se poate ca unul dintre voi sa nu fie pregatit pentru acest pas, in timp ce celalalt isi doreste foarte mult. In acest caz, ar fi bine sa nu va grabiti, sa comunicati mult si sa adoptati solutia care sa va multumeasca pe amandoi.
Text: Psiholog Dana Comanescu