Al doilea trimestru de sarcina: Ce ai de facut?
Al doilea trimestru de sarcina reprezinta pentru cele mai multe gravide cea mai frumoasa perioada a sarcinii fiind denumit si trimestrul de miere al sarcinii. Starea de rau si greturile matinale asociate schimbarilor hormonale din primul trimestru sunt din ce in ce mai rare ,iar gravida poate sa se bucure de sarcina si sa isi acorde atentie. Totusi trimestrul al doilea reprezinta momentul marilor schimbari atat in organismul matern cat si la nivel fetal. In trimestrul al doilea fatul isi continua dezvoltarea majoritatii organelor, iar vizitele la medicul obstetrician trebuie efectuate cu regularitate.
In cadrul celui de-al doilea trimestru probabil una dintre cele mai importante investigatii ce trebuie efectuate este reprezentata de ecografia de trimestrul al doilea in cadrul screeningului pentru malformatii fetale. Scopul acestei ecografii este de a depista eventualele anomalii aparute la nivelul organelor fetale oferind posibilitatea stabilirii unei conduite eficiente pentru monitorizarea ulterioara a fatului. De asemenea, in trimestrul al doilea pe langa analizele uzuale de sange si ginecologice recomandate trebuie efectuat si Testul de toleranta la glucoza, acesta fiind un test ce face parte din screeningul pentru diabet gestational.
Controalele regulate la medicul obstetrician ajuta la monitorizarea eficienta a sarcinii precum si la depistarea precoce si tratarea eventualelor patologii asociate sarcinii, unele dintre aceste patologii avand o incidenta crescuta de aparitie in al doilea trimestru. De asemenea, trimestrul al doilea reprezinta momentul cand gravida poate sa isi acorde un timp special pentru ea si pentru a se putea bucura de sarcina.
Este indicat sa se profite de vremea frumoasa si plimbarile lejere in natura. Plimbarile zilnice usoare sunt recomandate gravidelor ele fiind benefice in pregatirea organismului pentru trimestrul al treilea si momentul nasterii. De asemenea, este indicata practicarea unui sport usor – ex. inot, yoga, gimnastica prenatala, in conditiile in care sarcina nu prezinta complicatii sau patologii asociate care ar putea interzice acest lucru.
Masajul de relaxare ajuta la destinderea psihica a gravidei, detensioneaza muschii spatelui si ajuta la drenarea limfatica prevenind edemul gambier. Tot acum este momentul sa va inscrieti la cursuri prenatale daca nu ati facut-o deja. Acestea sunt extrem de utile in pregatirea viitorilor parinti pentru schimbarea majora ce va aparea in familia lor. In cadrul cursurilor prenatale veti afla informatii despre momentul nasterii, pregatirea si tehnicile de respiratie care vor ajuta in momentul nasterii, informatii in legatura cu ingrijirea nou-nascutului etc.
Spre sfarsitul celui de al doilea trimestru de sarcina este oportun sa se ia in considerare discutia cu medicul curant despre modalitatea de nastere si optiunile disponibile. De asemenea, daca mai exista un copil mai mare in famile este indicat ca acesta sa fie pregatit pentru momentul venirii pe lume a noului membru al familiei.
Spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru se pot face inclusiv planuri vis-a-vis de necesarul pentru bebelus (patut, carut etc.) si chiar achizitiile in sine pentru ca oricand trebuie luata in calcul si o venire pe lume a fatului mai devreme decat ceea ce este programat.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie