Alergii sezoniere in sarcina
Alergiile sezoniere (rinita alergica sezoniera) reprezinta modul organismului de a reactiona la anumiti alergeni. Alergenii sunt reprezentati de anumite substante ce declanseaza reactii adverse la indivizii cu teren atopic alergic.
Cel mai frecvent intalniti alergeni sunt reprezentati de polen si mucegai. Polenul este un alergen foarte raspandit, el provenind de la copaci, ierburi si flori. Totodata, fiind usor imprastiat de vant, este destul de greu de evitat.
Simptomele alergiilor
Orice persoana poate dezvolta o alergie sezoniera, insa persoanele cu teren atopic alergic sunt predispuse la alergii multiple, simptomatologia fiind mai severa. Printre simptomele cel mai des intalnite se numara senzatia de mancarime la nivel ocular, nazal, tegumentar, hiperlacrimatie, stranut, congestie nazala si durere de cap.
Pacientele gravide cunoscute cu antecedente de alergii sezoniere sunt cu atat mai predispuse pe perioada celor 9 luni de sarcina sa dezvolte episoade alergice severe. Totusi, multe dintre pacientele care se confrunta cu simptome alergice in timpul sarcinii nu sunt paciente cunoscute cu alergii in antecedente, in sarcina declansandu-se primul episod. Chiar si in lipsa antecedentelor alergice insa, pacientele gravide pot prezenta congestie nazala si dificultati respiratorii fara legatura cu alergenii.
Congestia nazala se poate datora faptului ca nasul este conceput in asa fel incat sa actioneze ca un filtru impotriva diverselor particule din mediu (polen, praf, corpi straini) pentru a preveni trecerea lor in sistemul respirator. Astfel, particulele sunt depozitate la nivelul mucoasei nazale, unde au efect iritativ. Aici intervine un alt mecanism, si anume stranutul, cu scopul de a elimina particulele de la nivelul mucoasei. Reactia exagerata la acesti alergeni se poate manifesta prin crize de stranut greu controlabile, rinoree, hiperlacrimatie si, in cazurile grave, prin edem al cailor respiratorii ce poate pune viata pacientei in pericol. Pacienta cunoscuta cu alergii sezoniere trebuie atent monitorizata.
Anumite tratamente antialergice nu sunt permise in timpul sarcinii si de aceea este important ca gravida sa fie instruita pentru a evita pe cat posibil contactul cu alergenii cunoscuti. Este, de asemenea, esential ca pacienta sa cunoasca tratamentele specifice permise in sarcina.
Masuri pentru a preveni contactul cu alergenii cunoscuti
Este indicat ca geamurile sa fie inchise, in special in zilele cu vant, pentru a preveni patrunderea alergenilor in casa. Se recomanda folosirea aerului conditionat si dezumidificatorului pentru a improspata si purifica aerul. Totusi, si filtrele de aer conditionat pot fi colonizate cu o serie de organisme ce pot agrava afectiunea de baza.
Se vor evita calatoriile sau drumurile in perioadele in care concentratia de alergeni este crescuta, precum si zonele cu concentratii crescute de alergeni (de exemplu, campurile).
Igiena spatiului de locuit trebuie sa fie riguroasa, cu indepartarea depunerilor de mucegai si praf. Asternuturile trebuie schimbate si aerisite frecvent, intrucat reprezinta focare pentru alergeni si acarieni.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie