Alimentatia gravidei pe parcursul verii
Inainte de a se naste, copilul depide exclusiv de alimentatia mamei, asa ca regimul alimentar al gravidei joaca un rol important. Daca mama se subalimenteaza, fatul isi va procura principiile alimentare necesare dezvoltarii din rezervele mamei, care slabeste, se anemiaza si devina inapta sa faca fata solicitarilor legate de actul nasterii, de alaptare si de ingrijirea copilului. Un regim alimentar sarac pune in primejdie ambele vietii. De aceea se indica o alimentatie variata, bogata, usor de asimilat, mai ales pe parcursul verii.
Ce trebuie sa consume gravida pe parsursul sarcinii?
Regimul alimentar al gravidei nu difera in general de cel dinaintea sarcinii, ci va fi doar usor imbogatit. Se recomanda o alimentatie echilibrata, care sa contina toate pricipiile alimentare: proteine, glucide si grasimi, vitamine si saruri minerale. Se contraindica excesele alimentare care duc la cresterea exagerata in greutate. Femeile cu tendinta la obezitate vor fi sfatuite ca pe parcursul graviditatii sa reduca consumul de grasimi, dulciuri si fainoase.
In timpul sarcinii, gravida ia in greutate aproximativ 8-10 kg, adica in medie 1 kg pe luna sau 250 g pe saptamana. Un adaos mai mare in greutate supune organismul la un efort suplimentar si stanjeneste insusi actul nasterii. In plus dupa nastere, revenirea la greutatea initiala se face foarte greu. De aceea spre sfarsitul sarcinii se va insista pentru un regim bogat in fructe, legume si proteine.
Componenta ratiei alimentare pe parcursul verii
Pe parcursul verii, alimentatia gravidei contine mai multe vitamine, decat in timpul iernii, de aceea nu este necesar suplimentarea dietei cu preparate industriale cu vitamine.
Componentele ratiei alimentare vor fi:
• Proteine. Ratia normala de proteine la femeia insarcinata este de 75 g pe zi si se pot gasi in: carne, oua, lapte, branza, peste, cartofi, fasole, mazare.
• Grasimile. La gravida, functii hepatice sunt mai solicitate, iar o supraincarcare a lor poate provoca tulburari. Ratia care nu trebuie depasita este de 60 g pe zi. Se vor evita mancarurile prea grase, untura, slanina.
• Glucidele. Nevoile de hidrocarbonate se apreciaza la 390 g pe zi, insa se indica evitarea glucidelor rafinate (zaharul, faina alba de patiserie), ci se prefera hidrocarbonate care contin vitamine si saruri minerale: fructe, zarzavaturi proaspete, legume.
• Vitaminele. Stim cu totii ca in timpul sarcinii, cerintele de vitamine cresc.
Lipsa vitaminei A predispune gravida la avort spontan, scaderea vederii, leziuni oculare si ale pielii. Vitamina A se gaseste in: untura de peste, ficat, galbenus de ou, lapte, morcov, spanac, ceapa verde, rosii, marar.
Lipsa vitaminelor din grupul B determina oboseala, dureri ale extremitatilor, disparitia poftei de mancare, edeme. Le putem gasi in: painea neagra, carnea slaba de porc, carnea de vaca si de pasare, spanac.
Lipsa vitaminei C provoaca oboseala, pierdere de sange, avorturi sau nastere prematura.Vitamina C mareste rezistenta organismului la infectii, ajuta absorbtia intestinala si reduce permeabilitatea vaselor.
Vitamina D se gaseste in untura de peste si in cantitati mici in unt, ficat, galbenus de ou. Sub influenta razelor ultraviolete solare asupra pielii, organismul uman isi sintetizeaza singur cantitatea necesara de vitamina D, care are un rol important in metabolismul calciului, de la mama la fat .
Vitamina E se gaseste in legumele verzi, cereale, zarzavaturi, lapte. Contribuie la o buna dezvoltare si pastrarea sarcinii, precum si la mentinerea unei bune circulatii in vasele capilare.
• Sarurile minerale. Aportul exagerat de sare, mai ales in timpul verii in ultimele luni de sarcina, favorizeaza aparitia edemelor. Din acest motiv va rastrange consumul de sare.
Calciu si fosfor. Gravida are nevoie de cantitati crescute de calciu pentru propriul metabolism, pentru elaborarea scheletului copilului si pentru constituirea unor rezerve necesare in perioada de alaptare.
Fierul. Cantitatea de fier necesara femeii gravide este mult sporita in ultimul trimestru de sarcina. Fierul se poate gasi in: ficat, carne, oua, cartofi, piersici.
• Ceaiul, cafeau se pot consuma cu moderatie.
• Apa. Cantitatea de lichide consumate de gravida nu trebuie sa depaseasca ratia normala a unei femei neinsarcinate. Daca in ultimele luni de sarcina apar edeme este necesar sa se reduca aportul de lichide la 600-1000 ml/zi.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea – Obstetrica Ginecologie