Alimentatia in perioada alaptarii
Femeile care alapteaza au nevoie de un aport caloric crescut pentru a-si mentine secretia lactata. Cea mai buna cale pentru un aport caloric adecvat este o alimentatie sanatoasa, echilibrata care include fructe, legume, proteine, cereale si o cantitate limitata de grasime, uneori cu un supliment de multivitamine.
- Caloriile recomandate – numarul total de calorii de care o femeie are nevoie depind de urmatorii factori: greutate, varsta, inaltime si activitatea fizica. Femeile care alapteaza exclusiv la san necesita un aport caloric mai mare cu 400-500 calorii pe zi pentru a-si sustine secretia lactata.
- Consumul de lichide – in medie, o femeie care alapteaza produce 750-800 ml de lapte pe zi. Multe proaspete mamici se intreaba ce cantitate de lichide trebuie sa consume. Este suficient ca aceasta sa bea lichide atunci cand ii este sete si, de asemenea, sa urmareasca semnele precoce de deshidratare (urina concentrata de culoare inchisa, urinari rare, gura uscata).
- Pierderea in greutate si alaptatul – in urma sarcinii majoritatea femeilor scad in greutate treptat. De obicei secretia lactata nu este influentata de o dieta alimentara usoara sau de exercitiile fizice. Aproximativ jumatate din greutatea acumulata in timpul sarcinii se va pierde in primele 6 saptamani postpartum, iar alaptatul sustine procesul de recastigare a greutatii de dinaintea sarcinii.
- Necesarul de vitamine si minerale in alaptat – femeile care sunt sanatoase si au o dieta echilibrata ce include carne si peste nu necesita un supliment de vitamine in timpul alaptarii. Totusi, toate femeile, inclusiv cele care nu alapteaza, ar trebui sa asigure o cantitate adecvata de calciu si vitamina D.
- Femeile vegane – femeile care nu consuma carne sau produse lactate necesita un supliment de vitamine care sa contina vitamina B12.
- Calciu – sarcina si alaptarea produc o scadere temporara a densitatii osoase, pierdere care este de obicei recuperata dupa oprirea alaptarii. Toate femeile ar trebui sa consume zilnic un minim de 1000 mg de calciu pe zi, iar sursa principala de calciu in alimentatie este laptele si alte produse lactate cum ar fi branza tare, branza proaspata de vaci sau iaurtul, dar si legumele, precum spanacul.
- Vitamina D – absorbtia calciului depinde de nivelul vitaminei D. Atat femeile care alapteaza cat si cele care nu alapteaza necesita zilnic 600 UI de vitamina D.
- Fier – femeile care nu sunt anemice dupa nastere si care alapteaza de obicei nu au cicluri menstruale in primele 4-6 luni si nu necesita supliment de fier in aceasta perioada. Femeile care sunt anemice dupa nastere necesita un supliment de fier.
Text: Alexandra Lupu