Alimentatia in sarcina toxica
Disgravidia precoce (hyperemesis gravidarum) sau sarcina toxica apare in primul trimestru de sarcina, incepand din saptamana 5-6 de amenoree, in absenta unor suferinte digestive anterioare. Se caracterizeaza prin greturi, varsaturi, intoleranta alimentara, sialoree, toate acestea fiind considerate fenomene neurovegetative in evolutia normala a sarcinii. Este o afectiune autolimitativa care dispare odata cu depasirea primului trimestru de sarcina.Varsaturile incoercibile determina aparitia tulburarilor hidroelectrolitice si deficiente nutritionale.
In aceasta perioada, pacienta nu se poate alimenta, iar organismul isi va consuma resursele, proteinele si lipidele endogene, intr-o prima faza, astfel ca, dupa 3-4 zile, se poate instala carenta proteica, apar tulburarile metabolice si energetice, cu aparitia acidozei. In ultima faza, pot aparea fenomene ireversibile, cum ar fi tulburarile parenchimatoase celulare care, in lipsa tratametului de specialitate, pot duce la deces.
Simptomatologia se poate accentua in perioadele de anxietate si stres
Conduita terapeutica se face ambulator in prima faza, gravidei i se recomanda sa se odihneasca, sa evite evenimentele care produc emotii si sentimente negative. Mesele trebuie fractionate in mese mici si dese, care sa contina alimente proaspete (fructe si legume) usor digerabile, bogate in carbohidrati si scazute in lipide. Trebuie evitate mancarurile bogate in grasimi, cele condimentate si bauturile care contin cofeina. Greturile gravidei pot fi prevenite prin evitarea mirosurilor puternice: fum de tigara, alimente prajite, parfumuri, vopseluri. Consilierea psihologica este importanta, dovedindu-si eficienta metodele de psihoterapie si hipnoterapie.
In formele usoare se opteaza pentru schimbarea regimului alimentar care sa includa: paine prajita, banane, biscuiti, alimente uscate si un aport sporit de apa pentru a preveni deshidratarea. Trebuie consumati cel putin doi litri de apa pe zi. Bauturile reci si dulci pot agrava simptomatologia. Studiile au aratat ca, daca pacienta nu se alimenteaza corespunzator, simptomele se pot exacerba.
Tratamentul medicamentos
Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antihistaminice si antireflux.
In formele severe se recomanda spitalizarea de urgenta a pacientei atunci cand apare deshidratarea severa, intoleranta orala la lichide, diselectrolitemia severa, malnutritia sau pierderea in greutate. Tratamentele moderne antiemetice si de reechilibrare a perturbarilor metabolice isi dovedesc, de regula, eficacitatea in formele severe. Sprijinul emotional oferit de familie este important pentru viitoarea mama, oferindu-i acesteia stabilitate. Sarcina nu este influentata de disgravidia precoce, nici chiar in formele severe.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie