Alimentatia recomandata in raceala si gripa
Iarna este sezonul de electie pentru raceala si gripa. Pentru ca ambele probleme de sanatate sunt cauzate de infectii virale, adica de infectii cu virusuri, nu bacterii, ele nu au un tratament tintit si curativ, esentiale fiind medicamentele simptomatice si regimul igieno-alimentar. Odihna, o dieta corespunzatoare si respectarea normelor de igiena au toate sansele ca, alaturi de medicamentele simptomatice, sa faca un episod de raceala sau gripa mult mai usor de tolerat si sa scurteze perioada de convalescenta. Nu uitati de metodele de preventie, de foarte mare importanta, precum vaccinul antigripal, evitarea zonelor supraaglomerate, precum supermarketuri, malluri, piete, targuri de sezon, evitarea contactului cu persoane care au deja simptome de raceala sau gripa si respectarea regulilor de baza in ceea ce priveste igiena celui mic.
Dieta este foarte importanta intr-un astfel de episod acut de boala. Ea trebuie gandita in asa fel incat sa nu il priveze pe copil de grupele alimentare esentiale si sa ii aduca in plus un supliment de substante nutritive care sa sustina efortul sistemului imunitar, sa il intareasca si sa amelioreze simptomele de boala.
Alimente si retete recomandate in regimul din raceala simpla si gripa:
- Portocale si rosii, utile pentru continutul bogat in vitamina C. Cu toate ca este inca discutat efectul vitaminei C in raceala, exista numeroase studii si rapoarte care sustin ca aportul de vitamina C in raceala si gripa are posibilitatea sa grabeasca vindecarea si chiar sa previna imbolnavirea.
- Supa de pui este cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatoare, ajutand astfel la dezobstructia cailor respiratorii si la usurarea tusei. Daca adaugati si paste fainoase in supa, atunci cresteti aportul de carbohidrati care echivaleaza cu energie in plus pentru copil.
- Ciupercile bogate in beta-glucan ajuta la stimularea si cresterea eficacitatii celulelor albe ale sistemului imunitar. Pe langa acest compus natural, ele mai contin vitamine si zinc.
- Sucurile integral din fructe si/sau legume asigura un aport sporit de fibre si minerale.
- Iaurtul, important pentru proprietatile sale probiotice care mentin sanatatea tractului digestiv.
- Usturoiul, cunoscut pentru proprietatile sau antioxidante si antivirale. Se recomanda utilizarea lui in forma integrala in mancare sau sub forma de ulei sau pulbere.
- Carnea slaba, de pui sau curcan, pe langa faptul ca aduce proteine necesare in dieta, reface si necesarul de fier si zinc.
- Mierea de albine actioneaza prin tapetarea mucoaselor gatului, astfel reduce iritatia si inflamatia de la acest nivel. Este unul dintre cele mai utilizate si recomandate antitusive. Important de retinut este faptul ca nu se recomanda administrarea de miere sub varsta de 12 luni, din cauza riscului de botulism.
- Oul este bogat in grasimi, proteine si zinc. Studiile au dovedit ca un aport crescut de zinc, inca de la primele simptome de boala, poate sa scada durata bolii.
- Suplimentul de lichide precum apa, ceai, lapte, zeama de supa mentine o stare corecta de hidratare a organismului. Bebelusii si copii mici reactioneaza precoce si mult mai zgomotos atunci cand sunt deshidratati, aceasta problema fiind destul de periculoasa pentru sanatatea celor mici si foarte mici. Febra, supraincalzirea din mediul inconjurator si refuzul alimentatiei sunt cauzele principale ale deshidratarii in aceste boli.
Pentru ca starea generala a copilului este modificata in raceala si gripa, este natural ca cel mic sa prezinte si modificari ale apetitului. Focusati-va pe portii mici de mancare, mese mai dese si nu insistati sau fortati copilul sa manance ca in zilele in care era sanatos. Puneti mai mult accent pe suplimentarea lichidelor.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Cum feresti copilul de raceala in sezonul rece?
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru