Alimentatia sanatoasa in timpul alaptarii
Alimentatia femeilor este la fel de importanta pe perioada sarcinii cat si dupa nastere, in special daca opteaza pentru hranirea bebelusului la san. Astfel, mancarurile alese trebuie sa fie variate, nutritive si benefice pentru amandoi. Trebuie stiut faptul ca alaptarea este esentiala pentru copil deoarece laptele este un aliment complex, ce-i ofera acestuia toti nutrientii necesari in diferite stadii de crestere. Modul in care sunt hraniti copiii in primul an de viata poate avea consecinte pe termen lung, din acest motiv mama trebuie sa fie atenta la tot ce mananca. In prima jumatate de an, bebelusul poate fi doar alaptat deoarece introducerea prea rapida a altor alimente poate determina aparitia unor intolerante sau alergii.
Alegerea alimentelor potrivite o poate feri pe proaspata mamica si de eventualele depresii postpartum, a caror incidenta este destul de mare.
Astfel, ea poate consuma:
– peste (hering, sardine, somon – acesta din urma este cel mai indicat datorita continutului bogat in acizi omega 3)
-lactate (iaurt, lapte, branza – sunt surse de calciu, proteine, vitaminele D si B)
-carnea (este indicata cea de vita pentru ca este mai slaba, este sursa importanta de energie, fier si B12, ce imbunatatesc proprietatile laptelui matern)
-legume (in special cele verzi pentru ca au un continut ridicat de fier: linte, fasole, mazare, varza, spanac, broccoli, salata verde)
-fructe (afinele sunt bogate in antioxidanti, vitamine si minerale; portocalele au un continut ridicat de vitamina C cu rol in cresterea rezistentei organismului la infectii si imbunatatirea imunitatii; bananele sunt foarte satioase si te pot ajuta sa inlocuiesti o masa)
-cerealele integrale (consumate sub forma de paste sau paine sunt sursa de acid folic, necesar si dupa nastere)
-ouale (contin proteine de calitate superioara si sunt sursa de vitamina D)
-apa plata, nu cea carbogazoasa pentru ca are prea mult sodiu (hidratarea este esentiala pentru fiecare celula a corpului; lactatia este afectata in cazul unui consum scazut de lichide)
-uleiuri vegetale, din grasimi monosaturate (rapita,masline)
– produse naturale, crescute bio, fara pesticide, pentru a limita expunerea la substante chimice (legumele si fructele crescute in zona sunt mult mai putin expuse chimicalelor decat cele aduse din tarile tropicale)
-mierea in locul zaharului ca indulcitor
Tot timpul trebuie urmarita reactia bebelusului la introducerea unui aliment nou deoarece unele legume ii pot provoca crampe, citricele pot face scaunul bebelusului mai acid si astfel se poate irita pielea funduletului.
Ce se evita in perioada alaptarii:
-grasimile saturate (unt, mancaruri grase) scad productia de omega 3
-alcoolul scade fluxul de lapte (se poate lua o gura inainte cu 2 ore de alaptare)
-ierburile prea condimentate (pentru ca le pot da bebelusilor dureri de stomac)
-se evita tipurile de peste care ar putea contine cantitati mari de mercur (macrou, rechin, peste spada)
-cafeaua in cantitati mare face copilul agitat sau nervos
-laptele de vaca poate da colici prin acumulare de gaze
-conserve, mezeluri, fructe de mare
-medicamentele deoarece majoritatea trec prin laptele matern
De retinut:
Nu incerca sa tii dieta in timpul alaptarii pentru ca vei forta corpul sa consume din rezerve; oricum, prin alaptare vei consuma in plus circa 500 de calorii/zi. Asteapta macar jumatate de an pana sa te gandesti la un program de slabire. Incearca sa slabesti treptat, prin marirea efortului depus, nu prin scaderea numarului de calorii ingerate.
Atentie: Mamele copiilor nascuti prematur trebuie sa fie si mai atente in privinta alimentelor ingerate deoarece acestia sunt mult mai sensibili.
Text: Iacob Diana, Farmacist