Alimente care combat greturile matinale din sarcina
Greata si varsaturile reprezinta simptome frecvent intalnite in primul trimestru de sarcina, peste 50% dintre gravide confruntandu-se cu aceste probleme. De obicei, acestea apar in cursul diminetii, desi, in unele cazuri, pot fi resimtite pe tot parcursul zilei.
In cele mai multe cazuri, senzatia de greata se diminueaza pe masura ce sarcina se apropie de trimestrul al doilea, pentru ca mai apoi sa dispara complet. Totusi, exista un procent mic de cazuri in care greata si varsaturile persista si in trimestrul al doilea si uneori chiar pana la nastere. Mecanismele de aparitie ale greturilor matinale nu sunt inca pe deplin elucidate. Una dintre ipoteze ia in calcul nivelurile crescute de estrogen din organismul matern, intrucat s-a observat ca, in cazul sarcinilor multiple sau bolii trofoblastice, senzatia de greata si varsaturile sunt mult exacerbate. Totusi, in cele mai multe cazuri, simptomele au o intensitate usoara sau moderata, nepunand probleme foarte mari gravidei.
Remedii pentru greturile matinale din sarcina
- Consumul adecvat de lichide, adoptarea unei diete echilibrate, portionarea meselor in mese mici si dese, odihna suficienta si evitarea triggerilor care pot declansa greturile matinale pot face mai usor de suportat perioada primului trimestru de sarcina. Consumarea anumitor alimente poate, de asemenea, sa reduca senzatia de greata.
- Adoptarea unei diete echilibrate contribuie atat la buna dezvoltare si asigurarea nutrientilor necesari fatului, cat si la mentinerea sanatatii mamei.
- Cele mai multe gravide vor constata ca anumite alimente pe care le consumau cu placere, odata cu instalarea sarcinii, le pot provoaca senzatie de greata. Aceste alimente trebuie evitate, cel putin temporar.
- De asemenea, este indicat sa fie evitate alimentele pline de grasimi, prajelile, rantasurile, alimentele prea condimentate sau picante, produsele care pot creste aciditatea gastrica sau activitatea vezicii biliare (de exemplu, cafeaua, ceaiul verde).
- Este important ca portiile sa fie echilibrate, preferandu-se consumul mai multor mese mici in cursul zilei in locul meselor copioase.
- In niciun caz nu se va renunta complet la alimentatie de frica senzatiei de greata, intrucat acest lucru poate inrautati simptomatologia.
- Cateva variante de alimente ce pot usura senzatia de greata dimineata sunt biscuitii sarati, alunele si fructele. Consumul de banane, pere, mere sau citrice poate asigura un aport nutritiv adecvat. Pepenele rosu si lamaile reci, consumate ca atare sau sub forma de sucuri, sunt benefice pentru inlaturarea simptomelor suparatoare.
- Consumul corespunzator de lichide este, de asemenea, foarte important in timpul sarcinii. Unele gravide prefera sa consume apa carbogazificata sau sucuri de fructe pentru reducerea senzatiei de greata. Daca acestea sunt consumate reci, vor fi cu atat mai eficiente in prevenirea sau diminuarea senzatiei de greata.
- Un alt aliment ce pare sa inlature senzatia de greata este ghimbirul. Adaugat feliat in ceai sau apa rece ori consumat sub forma de biscuiti sau prajiturele cu ghimbir, pare sa fie un aliment miraculos in inlaturarea si preventia greturilor matinale.
- Consumul de morcovi cruzi pare, de asemenea, sa ajute considerabil.
- Alimentele superprocesate si bogate in zaharuri ar trebui inlaturate din dieta, acestea contribuind la instalarea greturilor si vasaturilor in sarcina.
- La indicatia medicului curant, gravida isi poate completa dieta cu suplimente multivitaminice bogate in magneziu, complexul de vitamine B si acizi grasi Omega-3.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie