Alimente de primavara pentru intarirea imunitatii la copii
Primavara, cu vremea ei schimbatoare aduce cu sine un nou val de virusuri si bacterii care isi pot face de cap in randul copiilor si nu numai. Este o perioada buna, mai ales dupa sezonul rece, pentru intarirea sistemului imun. Recomandarile sunt ca aceasta intarire sa se faca pe cat posibil pe cale naturala, prin dieta si stil de viata. Asadar este bine sa reluati cu incredere acele plimbari lungi cu cei mici in afara casei, sa ii incurajati sa petreaca mai mult timp in natura, sa se bucure de expunerea la lumina soarelui. In ceea ce privestea dieta, este mereu mult mai simplu sa apelati la fructele si legumele aflate in sezon pentru intari organismul lor si pe al dumneavoastra. De asemenea nu sunt de uitat nici alimentele specifice sezonului rece precum sfecla rosie, cartoful, dovleacul sau morcovii.
Iata cei mai benefici compusi alimentari de sezon:
- Vitamina C, importanta in mentinerea sanatatii celulelor albe ale sangelui, celule care participa direct in lupta impotriva microbilor ajunsi in organism. Surse de vitamina C sunt brocoliul, citricele si kiwi.
- Vitamina A protejeaza sistemul respirator si cel gastrointestinal, impotriva patrunderii bacteriilor si virusurilor. Necesarul de vitamina A din dieta este usor de luat din organe precum ficatul sau din fructe si legume cum sunt cartoful dulce, morcov, spanac, dovleac si nu in ultimul rand din lactate.
- Vitamina E prezenta in avocado dar si in migdale, alune si seminte de floarea soarelui. Consumul de avocado mai aduce si beneficiile uleiurilor bogate in grasimi bune.
- Microelemente precum zinc, cupru si seleniu, fier. Zincul gasit in carnea de pasare, vita, seminte de dovleac si naut mentine sanatatea sistemului imunitar tot prin faptul ca intervine asupra echilibrului celulelor albe din sange. Cuprul din ficat, linte, nuci si alune, seminte de floarei soarelui si ciuperci are propietati asemanatoare cu ale zincului. Fierul, element foarte important pentru functionarea celulor rosii si asigurarea transportului de oxigen in corp este prezent in cantitati optime in carnea rosie, ficat, spanac, curmale, naut si fasole rosie. Seleniul se intalneste in peste precum tonul, in oua sau nuci de Brazilia. Efectele sale benefice se aseamana fierului.
Atata timp cat dieta copiilor este una echilibrata si contine cat mai multe din grupele alimentare, nu este necesar sa calculati necesarele zilnice ale acestor compusi alimentari, pentru a va asigura ca cel mic primeste cantitatile corecte. In cazul copiilor cu dieta restrictiva, poate fi necesara suplimentarea lor prin preparate care se contina aceste substante. Ideal este sa nu luati singuri decizia de a introduce un compus de vitamine microelemente in dieta copilului, ci impreuna cu medicul de familie sau medicul pediatru. Unele dintre substantele mai sus amintite se elimina usor din organism in cazul in care se ingereaza cantitati mai mari decat cele necesare. In schimb, compusi precum fierul, seleniul, cuprul, in cantitati mari se depun in organism si pot duce la aparitia unor probleme de santate importante.
Pe baza cardului Mama si Copilul, Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate cu reduceri de pana la 25%.
Citeste si Cum crestem imunitatea copiilor
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru