Alimente interzise bebelusilor sub un an
Alimentatia bebelusilor in primul an de viata este foarte importanta. Ea are capacitatea de a feri copilul de aparitia unor boli sau alergii, este precursorul viitoarelor deprinderi si obiceiuri alimentare ale bebelusului si ajuta la consolidarea relatiilor intre copil si familie. Pana la varsta de 6 luni, laptele matern este alimentul ideal, administrat exlcusiv, pentru orice copil, atat timp cat mama respecta indicatiile de dieta asociate cu alaptarea. Intre saptamanile 17 si 26 de viata, se recomanda ca la copilul sanatos sa se inceapa diversificarea.
Regimul alimentar al copilului cu varsta sub un an
Regimul alimentar al copilului cu varsta sub un an este mai degraba „strict” decat sofisticat. Toate restrictiile alimentare impuse exista in mod exclusiv pentru protectia copilului. Principiile de diversificare si alimentele pe care are voie copilul sub un an sa le primeasca urmaresc administrarea de alimente cu potential minim alergen si valori nutritive corespunzatoare varstei.
Fructe
Din cadrul fructelor, trebuie evitate cele cu puf, administrate intregi, cu coaja (piersica, kiwi) si seminte (capsuni, fragi, mure, kiwi, zmeura) pentru potentialul lor alergen. Fructele rosii sunt si ele interzise din cauza faptului ca pigmentii care dau coloratia specifica fructelor pot declansa alergii. Este de evitat administrarea fructelor din conserva. Copilul sub un an nu va primi in dieta sa fructe uscate sau confiate, nici fructe oleaginoase (seminte, alune, nuca, fistic, arahide, caju). Fructele uscate si confiate contin un nivel crescut de zaharuri, iar oleaginoasele au potential alergen si prezinta riscul de a fi aspirate in caile respiratorii.
Legume
La fel ca in cazul fructelor, si legumele rosii au potential de a declansa alergii. Se vor evita legumele cu proprietati fermentative precum varza, fasolea, varza de Bruxelles. Nu se vor administra legume din conserve sau preparate in saramura sau otet.
Lapte si produse lactate
Laptele de vaca administrat sub varsta de un an, din cauza compozitiei sale inadecvate pentru varsta, duce la aparitia anemiei prin carenta de fier, malnutritiei protein-calorice, alergiei la proteina laptelui de vaca, care poate avea forme cutanate sau digestive. Laptele crud neprocesat termic si nepasteurizat atrage dupa sine, odata cu consumul, riscul de infectie cu bacteriile continute. Pentru ca, de cele mai multe ori, alergia la proteina laptelui de vaca se incruciseaza cu cea la proteina laptelui de capra, trebuie ca lactatele din lapte de capra sa fie administrate cu prudenta, in cazul copiilor cu alergii la proteina laptelui de vaca. Derivatele din laptele de vaca (unt, smantana, iaurt, lapte batut, branza, cascaval) din comert, cu exceptia celor special concepute pentru copilul cu varsta pana intr-un an, nu se vor administra. Acestea contin, de cele mai multe ori, cantitati inadecvate de grasimi, conservanti, aditivi si, foarte important, sare.
Carne
Pana in varsta de un an, bebelusii diversificati au voie sa primeasca doar carne slaba (pui, curcan, ocazional vanat – iepure), in forma proaspat gatita in cursul aceleasi zile. Este interzisa administrarea carnurilor, in special a celor grase: porc, vita, oaie, berbec, rata, capra, vanat. Este interzisa administrarea de carne prajita, carne tocata prajita – mici, carnati, chiftele, parjoale etc. Este interzisa administrarea carnurilor din conserve, produse semipreparate, carne preparata in stil fast-food.
Peste
Prezenta pestelui in dieta copilului cu varsta sub un an este controversata. Unele surse recomanda introducerea pestelui in dieta incepand cu 8 – 10 luni de viata, altele o contraindica sub varsta de 12 luni. Atunci cand se are in vedere introducerea pestelui in dieta, decizia se va lua impreuna cu medicul de familie sau medicul pediatru. Este de evitat administrarea de peste oceanic (continut de metale grele) si complet interzisa administrarea de fructe de mare, peste din conserva, peste din saramura. Pestele, obligatoriu proaspat, nu va fi oferit decat gatit la abur.
Alte alimente interzise sub varsta de un an:
– Sarea, din cauza imaturitatii aparatului renal;
– Mierea, din cauza riscului de infectie cu bacteria numita Clostridium botulinum – responsabila de aparitia botulismului;
– Condimente, in special cele care confera iuteala mancarurilor;
– Bauturi carbogazoase, nectaruri de fructe din comert, ciocolata calda, ceaiuri aromate, ceaiuri diuretice sau medicinale, cafea, alcool;
– Ciocolata, dulciuri de cofetarie, dulciuri din comert, inghetata, bomboane, guma de mestecat, dropsuri etc;
– Snacks-uri, pufuleti, sticksuri, crochete, saratele, covrigi si alte produse de patiserie;
– Sosuri – maioneza, ketchup, sos de usturoi, mustar, tabasco etc.;
– Alimente tip fast-food.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru