Alimente pentru fertilitate
Este deja stabilit faptul ca stilul de alimentatie, exercitiile fizice si greutatea corporala influenteaza fertilitatea. Regula generala a lucrurilor facute cu moderatie se aplica si in acest caz. O greutate corporala excesiva sau, din contra, o greutate prea mica asociata cu malnutritie poate afecta fertilitatea. De asemenea, excesul sau lipsa activitatii fizice poate afecta fertilitatea. Studiile facute in acest sens indica faptul ca dieta poate influenta semnificativ fertilitatea prin afectarea functiei ovulatorii. Ovulatia deficitara este responsabila de pana la 30% din cazurile de infertilitate. De asemenea, aceasta conditie medicala asociaza si dereglari menstruale importante.
Alimente ce pot influenta semnificativ fertilitatea:
Carbohidratii
Carbohidratii reprezinta sursa rapida de energie a organismului. Odata metabolizati, ei se transforma in glucoza, care asigura combustibilul necesar unor exercitii fizice intense, sau sunt transformati in depozite de grasime. Din punctul de vedere al nutritionistilor, ultima decada a adus schimbari majore in sensul ca, daca toate dietele de pana acum se bazau pe diminuarea ingestiei de grasimi si cresterea ingestiei de carbohidrati, s-a trecut mai nou la ideea ca excesul de carbohidrati duce la cresterea ponderala.
Conform specialistilor, carbohidratii se impart in 2 categorii: “fast carb” – carbohidrati cu index glicemic mare care sunt metabolizati rapid si pot induce o crestere a rezistentei la insulina, rezultatele fiind cresterea greutatii si perturbarea ovulatiei normale (ex: paine alba, orez alb, cartofi etc.) si “low carb” (ex: orez brun, paste integrale, paine neagra etc.) care asigura un aport nutritional benefic pentru organism. Fructele si legumele contin si ele cantitati mici de carbohidrati.
Grasimile
Unele grasimi sunt bune pentru organism, acestea purtand numele de acizi grasi esentiali. Acestia se gasesc in peste si in produsele din peste. De asemenea, grasimile pot fi saturate si nesaturate. Pana recent, toata lumea era de acord ca grasimile saturate dauneaza organismului. Mai nou, s-a descoperit ca si unele grasimi nesaturate sunt daunatoare. Este vorba despre acele grasimi nesaturate care, in urma procesului de hidrogenare a uleiului, duc la compusi cu efecte nocive pentru aparatul cardiovascular si fertilitate. FDA (Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA) cere, in prezent, specificarea cantitatii de astfel de produsi pe etichetele produselor comercializate, iar unele orase, cum ar fi New Yorkul, se pare ca au interzis total folosirea lor in restaurante. Cateva exemple de alimente care contin niveluri ridicate de astfel de grasimi sunt cartofii prajiti, margarina, untul solid, chipsurile si gogosile.
Proteinele
Proteinele sunt benefice pentru organism si imbunatatesc fertilitatea. Aici sunt incluse proteinele animale bine cunoscute, continute de carnea de pui, porc, vita si peste. Acestea trebuie sa constituie o parte importanta a dietei. De asemenea, vorbim aici si de proteinele continute in leguminoase, cum ar fi fasolea, mazarea, soia si derivate din soia. De asemenea, nucile sunt o sursa importanta de proteine.
Laptele si produsele din lapte
Acestea par sa fie benefice pentru organism, desi unele studii le catalogheaza drept alimente rele. Totusi, studiile recente par sa recomande consumul a doua portii de lapte sau produse de lapte pe zi. Insa, daca greutatea corporala creste necontrolat, se recomanda consumul cu precautie pentru ca laptele este bogat in calorii.
Pestele
Pestele este bogat in proteine si acizi Omega-3, elemente nutritive care sunt benefice organismului si care imbunatatesc fertilitatea. Totusi, unii pesti au cantitati insemnate de mercur, in special cei de dimensiuni mari cum ar fi: rechinul, macroul etc. In schimb, se recomanda consumul de creveti, crab, scoici, cod, pastrav, somon si ton la conserva.
Fructele si legumele
Consumul de fructe proaspete si legume este recomandat, in special consumul celor care au un continut bogat in vitamine si antioxidanti. De asemenea, este esentiala hidratarea corespunzatoare a organismului. Se recomanda evitarea consumului excesiv de cafea, alcool, tutun, bauturi energizante sau carbogazoase, produse de tip fast-food sau produse cu cantitate mare de conservanti.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie