Alimente pentru sanatatea genitala a femeii
Este cunoscut faptul ca diverse alimente au efecte benefice in tratarea unor boli si mentinerea starii de sanatate. Aparatul genital feminin este sensibil la modificarile stilului de viata si ale conditiilor de mediu.
Pentru sanatatea intima a femeii, nutritionistii si medicii ginecologi recomanda:
Apa: mai mult de trei sferturi din organismul nostru reprezinta apa, aceasta intretinand viata. Se recomanda minimum 10 pahare cu apa consumate intr-o zi pentru hidratare si lubrifierea vaginala;
Iaurtul: datorita continutului mare de bacterii lactice, acesta fortifica flora bacteriana si protejeaza femeile de aparitia candidozei mai ales in timpul tratamentului cu antibiotice. Este indicat sa se consume zilnic un pahar cu iaurt;
Fibrele (tarate, cereale integrale): elimina excesul de estrogen din organism, mentin uterul sanatos si previn fibromul uterin;
Stridiile: contin mult zinc indispensabil in imunitate, cresterea libidoului si mentinerea fertilitatii. Se recomanda sa se consume o portie de stridii saptamanal sau macar la 2 saptamani;
Fructele oleaginoase (nuci, alune, avocado, masline, mango, caju): contin grasimi vegetale care refac membranele celulare si contin vitamine care intaresc imunitatea si sporesc libidoul;
Branzeturile: bogate in calciu si proteine, restabilesc echilibrul hormonal, diminueaza durerile menstruale si sunt benefice in perioada hemoragiilor menstruale. Se recomanda zilnic macar 150 g de branza;
Fructele si legumele: prin continutul in vitamine, regleaza organismul din punct de vedere hormonal, cresc imunitatea, mentin tonusul organelor genitale. Sunt recomandate zilnic macar 3 fructe si o salata de cruditati;
Deoarece sanatatea genitala depinde de alimentatia zilnica, se recomanda reducerea consumului de cafea, dulciuri si fainoase pentru a preintampina aparitia candidozelor sau a vaginitelor recurente.
Text: Farmacist Diana Iacob