Alimente recomandate in lauzie
Proaspetele mamici, mai ales cele care si alapteaza, trebuie sa isi mentina organismul sanatos si plin de energie. Schimbarile petrecute in corpul unei femei dupa nastere sunt de natura hormonala si fizica si au un impact major asupra fizicului si psihicului mamei. De aceea, este foarte important ca dieta sa fie cat mai echilibrata si sa contina anumite substante cheie. Atentie foarte mare, in schimb, la miturile si falsele obiceiuri legate de alimentatia mamei dupa ce naste, mai ales in cazul celor care alapteaza. Unele dintre remediile „traditionale”, cum ar fi berea sau laptele de vaca, pentru a mentine secretia lactata, sunt extrem de periculoase pentru bebelus. Aproape toti compusii din dieta mamei, incluzand alcool, fumat, cafea, trec in laptele matern si, prin urmare, ajung la bebelus.
Carnea:
– Se va consuma doar carne slaba: pui, curcan, vita fara grasime – fripta sau fiarta.
– Pestele este bine sa fie unul cu o cantitate medie de grasime. Se recomanda somonul pentru continutul crescut de DHA, dar se va limita consumul la maximum 2 portii/saptamana. Orice peste, cu predilectie cel oceanic, contine metale grele, precum mercurul.
– Cu cat proteinele de origine animala sunt de calitate mai buna, cu atat metabolizarea lor va fi mai eficienta, aducand cu ele beneficiile unei diete cu raport bun calorii/nutrienti.
– Se vor evita si chiar exclude produsele din carne tocata, carnea prajita, carnea gatita tip fast-food, mezelurile. Nu este indicat consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic.
Fructele si legumele:
– Fructele si legumele sunt sursa ideala de carbohidrati naturali si sanatosi, vitamine, minerale si, foarte important, de fibre.
– Toate legumele si fructele, fie ca vor fi consumate crude sau preparate termic, vor fi spalate temeinic pentru a inlatura pesticidele, parazitii si bacteriile de pe suprafata.
– In cazul mamelor care alapteaza, vor fi evitate legumele si fructele cu potential alergen (capsuni, fragi, mure), cele care fermenteaza (varza, fasole, conopida, rosii) si cele care au potential de modificare a gustului laptelui (usturoi, ceapa, ardei iute, ghimbir).
– Fructele si legumele uscate, semintele sunt recomandate pentru continutul lor crescut de acizi grasi esentiali, precum Omega-3, si continutul de vitamina B12.
– Cerealele integrale sunt recomandate in dieta oricarei mame. Orezul integral si pastele integrale sunt si ele foarte utile pentru continutul crescut de fibre si continutul scazut de zaharuri, deci calorii putine.
Produsele lactate:
– Proteina laptelui de vaca este alergena pentru copiii cu varsta mai mica de 1 an. Prin urmare, laptele de vaca si derivatele sale vor fi consumate doar de catre mamele care alapteaza, in cantitate minima sau moderata. Pentru acestea exista varianta laptelui de capra sau produsele lactate din lapte de oaie. A se evita consumul de lapte si derivate din lapte de soia – continut crescut de fitoestrogeni.
Mamele, mai ales cele care alapteaza, au nevoie de un aport caloric crescut raportat la o zi, la fel ca si in sarcina. Dieta trebuie, in linii mari, sa fie una sanatoasa, echilibrata, care are la baza produse proaspete, corect preparate termic si preferabil care provin din surse sigure. Hidratarea este extrem de importanta, apa fiind lichidul de electie. Mamelor care alapteaza le sunt interzise consumul de alcool, fumatul, consumul de medicamente (fara sfatul medicului), droguri. Se va consuma cu moderatie cafea, ceai (contine cofeina si teina), preparate condimentate si cu atat mai putin cele picante. Nu se recomanda consumul de sosuri grase, mancaruri din conserve sau saramuri, fast-food , dulciuri de cofetarie.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru