„Zilnic, în sălile de terapie, se creează un adevarat UNIVERS pentru cei mici!”
Pornind de la statisticile oficiale, care arată că 25% dintre copiii care se nasc în România au nevoie de terapie motorie în primii ani de viață, am decis să stăm de vorba cu Ana-Raluca Chișu, fondatoarea asociației non-profit, KinetoBebe, dedicate recuperării motorii și cognitive a copiilor. „Misiunea KinetoBebe nu se oprește în sala de terapie. Constă de fapt în crearea unui mediu complex de recuperare pediatrică, îmbinând dezvoltarea motorie cu cea cognitivă, acesta fiind un mediu de consiliere parentală și suport emoțional al familiilor care sunt în terapie și educație, precum și de informare a generațiilor de părinți”.
Știm că formarea dumneavoastră profesională nu are legătură cu medicină. Ce v-a atras totuși la acest domeniu, al kinetoterapiei pediatrice?
Este una dintre cele mai des întâlnite întrebări și mulțumesc de fiecare dată pentru ea! Mă ajută să fac o introspecție privind toate deciziile pe care le-am luat în carieră și să mă bucur de fiecare dată de ce hotărâri am luat. Da, eu sunt economist, am terminat liceul în paralel în Germania și în România și am decis să urmez Academia de Studii Economice din București, secția Germană. M-am specializat în management sanitar, absolvind Școală Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, București, și am creat o alternativă a serviciilor de stat în recuperare pediatrică, lansând Centrul de Recuperare Pediatrică KinetoBebe. De ce am ales domeniul sanitar și de recuperare pediatrică? Din pasiune, din dorința de a ajuta la evoluția sistemului medical, din ambiția de a crea servicii de recuperare evoluate pentru copiii care au nevoie de terapie.
Este mai ușor sau mai dificil să lucrați cu copiii, comparativ cu adulții?
Ne bucurăm că la KinetoBebe lucrăm cu copiii, dar lucrăm și cu aparținătorii lor. Chiar dacă cei mici sunt pe masa de terapie sau sunt subiectele webinariilor, seminariilor și ale materialelor pe care noi le prezentăm, părinții (adulții) sunt partenerii noștri de discuție, de lucru. Terapia corect făcută este cea care se desfășoară între copil, terapeut și părinte, părintele fiind participant la ședințele de recuperare, având teme pentru acasă și învățând un nou stil de viață, în funcție de diagnosticul celui mic.
Da, ne bucurăm de zâmbetele copiilor, râdem împreună cu ei sau consolăm suspine și ștergem lacrimi! Da, îmbrățișările lor sunt oxigen pentru terapeuți! Da, oamenii care lucrează alături de cei mici sunt speciali. Am cea mai mare admirație pentru colegii mei, care zilnic, în sălile de terapie, creează un adevărat univers pentru cei mici!
Vă rugăm să ne povestiți puțin despre Asociația KinetoBebe? Care este misiunea voastră?
Misiunea Asociației KinetoBebe este de a oferi nou-născuților și copiilor programe terapeutice de intervenție precoce și astfel, de a crește șansele de recuperare neuro-motorie a acestora. Foarte mulți copii au nevoie de terapie de lungă durată, care să fie realizată prin programe personalizate, și astfel să dobândească deprinderile necesare pentru a avea o viață normală, autonomă. Paciențîi pe care ii susținem prin cel mai important proiect, Burse de Terapie, nu au șansa de a duce la bun sfârșit acest tip de tratament, de a face primii pași în viață, pentru că părinții nu își permit financiar tratamentul de lungă durată. De aceea, oferim Burse de Terapie, cu ajutorul sponsorizarilor și al oamenilor generoși care ne susțin. Dorința noastră este să oferim anual peste 3.000 de ședințe de terapie gratuită, prin programul Burse de Terapie.
Intervenim prin kinetoterapie și terapie psihologică în diferite afecțiuni: neurologice, ortopedice, sindroame genetice, prematuritate severă, întârziere motorie. Serviciile de recuperare pediatrică ale celor trei Centre de Recuperare sunt complexe și oferă programe de terapie integrată:
- kinetoterapie, terapie Bobath, terapie Vojta, stimulare oro-facială, terapie 3D a scoliozei, terapie respiratorie, electroterapie, terapie senzorială, terapie de bază, osteopatie, aplicarea benzilor kinesiologice, profilaxia dezvoltării motorii;
- psihologie, logopedie, dezvoltare cognitivă, terapie ocupațională, psihopedagogie, psihoterapie de familie, consiliere parentală.
Proiectele noastre sunt inspirate din nevoile identificate în familiile copiilor tipici și atipici și din întrebările specialiştiilor din toată țara. Susținem comunitățile răspunzând la nevoile sociale, sanitare și educative ale acestora, prin oferirea de sprijin concret în formarea profesională, donații și voluntariat. Am demarat campanii de donare pentru dispozitive terapeutice, cărți, jucării, materiale didactice pentru instituții de învățământ școlar sau de tip „școala după școală”, dorind să suplinim neajunsurile grupurilor sociale cu risc.
Abordăm educația timpurie pe toate palierele cognitive-motrice, bază a dezvoltării fiecărui copil, și astfel ne-am alăturat familiilor care au nevoie de consiliere și suport prin focus grupuri, terapii gratuite, planuri de terapie continuu actualizate și evenimente caritabile personalizate. Terapia centrată pe familie este modelul abordat în toate cele trei Centre de Recuperare Pediatrică, integrând membrii familiei pe parcursul terapiei.
Cui se adresează programele KinetoBebe?
Serviciile KinetoBebe se adresează exclusiv copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 luni și 16 ani.
Ce afecțiuni tratează sau pentru ce afecțiuni sunt recomandate?
În Centrele de Recuperare, fac terapie copiii cu diagnostic neurologic, ortopedic, sindrom genetic sau copiii care vin profilactic, susținând astfel un stil de viață sănătos.
Ce provocări a adus pandemia în planul programelor KinetoBebe? Cum v-ați adaptat?
Pandemia ne-a făcut să înțelegem faptul că sistemul medical trebuie să fie pregătit permanent pentru „situații de urgență” și că nu trebuie să își întrerupă o secundă serviciile și asistența față de pacienți. Cele două luni petrecute în 2019 departe de pacienți au lăsat urme grave în procesul de recuperare al copiilor și chiar dacă am stat în contact cu părinții online, nu s-a putut suplini terapia din sălile de terapie.
Statisticile arată că în România aproximativ 25% dintre copii se confruntă cu deficiențe neuromotorii. Cum știm când cel mic are nevoie de kinetoterapie?
Important este ca părinții să asculte încă din maternitate indicațiile și recomandările medicului neonatolog și să ceară cât mai multe informații cu privire la dezvoltarea neuromotorie a copilului. Apoi, medicul pediatru care se ocupă de cel mic poate să evalueze periodic dezvoltarea motorie a copilului și să ofere informații generice cu privire la acest aspect. În cazul în care se remarcă întârzieri în dezvoltare, anomalii, asimetrii sau pur și simplu părintele are întrebări specifice, este bine să se discute cu medicul de recuperare, neurolog sau ortoped ori să se programeze o evaluare la kinetoterapeut.
Părintele este primul evaluator al mișcărilor copilului, cel care îl privește în momente diferite ale zilei sau ale rutinei. De aceea, împreună cu Unicef România, am dezvoltat un ghid pentru cabinetele medicilor de familie, în care am explicat care sunt stadiile de dezvoltare motorie ale copilului și am sugerat exerciții de stimulare motorie – exerciții simple, pe care părinții să le poată face acasă și să le includă în programul lor zilnic.
Cu siguranță este greu, ca părinte, să ți se spună că ceva este în neregulă la copilul tău. Care sunt reacțiile părinților atunci când copiii lor au nevoie de un tratament kinetoterapeutic? Cât sunt de cooperanți?
Este foarte important modul în care se transmit părintelui informațiile despre starea de sănătate a copilului, despre parcursul terapeutic și obiectivele în recuperare. Părintele nu este un spectator, el este cel care participă la fiecare pas al terapiei, și astfel rezultatele copiilor sunt bucurii reale și muncite și ale părintelui.
Există vreun caz deosebit, de care vă amintiți cu drag? Ne puteți povești câte ceva despre acesta?
Mă atașez de fiecare copil pe care îl cunosc în Centru, de părinți, de familie. Mă gândesc la ei ani de zile după ce pleacă din recuperare și tremur de emoție când ne întâlnim întâmplător pe stradă. Sunt povești de viață atât de motivante, sunt copii și părinți care au un destin scris în stele. Și cum ai putea alege care stea e mai frumoasă?! Lumina lor, a tuturor stelelor, este cea care luminează noaptea!
În încheiere, spuneți-ne de ce ar trebui să alegem KinetoBebe și nu un alt centru de recuperare.
Alegeți să susțineți activitățile Asociației KinetoBebe și a Centrelelor de Recuperare KinetoBebe pentru că cei mici, copiii din terapie, își doresc să facă primii pași. Primii pași în viață!