Amenintarea de nastere prematura
Factori legati de reproducere:
1. Istoricul de nastere prematura. Riscul este maxim atunci cand inaintea sarcinii curente a existat o nastere prematura sau daca exista in antecedentele personale mai multe nasteri premature.
2. Istoricul de avort: avortul spontan, mai ales daca este recurent sau in al doilea trimestru este asociat cu un risc crescut de nastere prematura.
3. Sangerari vaginale − hemoragia deciduala manifestata prin sangerare vaginala in primul si/ sau al doilea trimestru sau infectiile − microorganismele asociate cu travaliul prematur sunt capabile sa produca prostaglandine uterotonice care determina inmuierea colului uterin.
4. Alti factori: interval redus intre sarcini, reproducerea asistata, sarcini multiple.
Factori genetici si caracterele demografice
Rata de nastere prematura este mai mare la extremele de varsta materna si in cazul rasei negre.
Factori sociali si cotidieni:
Activitatea fizica si stresul la locul de munca, greutatea mamei − gravidele obeze si gravidele care iau in greutate prea mult sau prea putin pe parcursul sarcinii, fumatul si abuzul de substante ilegale.
Factori ce tin de uter si colul uterin:
Col scurt anatomic (depistat la examenul ecografic la 16-28 saptamani de gestatie) sau iatrogen (chirurgie la nivelul colului uterin), scor Bishop mare si malformatii uterine sau prezenta unui fibrom mare ( ≥ 5-6 cm).
Factori materni ce includ afectiuni cronice materne si infectii cronice.
Factori fetali: restrictie de crestere intrauterina, anomalii congenitale, sexul masculin al fatului.
Clasificarea nasterilor premature
Exista nasteri premature sub < 34 saptamani, incadrandu-se aici si nasterile premature foarte extreme, sub 28 saptamani, si nasteri premature peste 34 saptamani. Nasterile premature sunt majoritatea spontane, cauzate de travaliu prematur, sau initiate de clinician pentru indicatii medicale sau obstetricale.
Nasterea prematura este principala cauza directa a decesului neonatal si este responsabila pentru 27% din decesele neonatale din intreaga lume.
Cum recunoastem travaliul?
Semnele si simptomele travaliului timpuriu sunt nespecifice, dar diagnosticul de travaliu prematur este bazat pe criterii clinice ce includ contractii uterine dureroase sistematizate, insotite de dilatare si/sau stergere a colului uterin.
Pentru sarcini ≥ 34 saptamani de gestatie, in absenta dilatarii progresive si stergerii colului uterin dupa o perioada de observatie de 4-6 ore, gravidele pot fi urmarite la domiciliu, atat timp cat bunastarea fetala este confirmata (testul nonstres reactiv) si complicatiile obstetricale asociate cu travaliu prematur, cum ar fi abruptio placentae, chorioamnionita si ruptura prematura a membranelor, au fost excluse. Femeile aflate in travaliu prematur sunt insa pregatite pentru nastere.
Pentru sarcini < 34 saptamani de gestatie si lungime a colului uterin < 3 cm, masurata prin ecografie transvaginala, analiza de laborator a nivelului fibronectinei fetale cervicovaginale este de ajutor pentru a sprijini sau exclude diagnosticul de travaliu prematur.
Pentru sarcini < 34 saptamani si lungime a colului uterin ≥ 3 cm se administreaza medicamente tocolitice timp de pana la 48 de ore, antibiotice pentru profilaxia transmiterii streptococului B si corticoterapie prenatala pentru maturarea pulmonara. Sulfatul de magneziu este administrat pentru neuroprotectie in cazul sarcinilor cuprinse intre 24 si 32 saptamani de gestatie.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie