Amprenta emoţională a insomniei
Insomnia este acea senzație de somn inadecvat sau somn neodihnitor din cauza uneia sau a mai multor dintre următoarele: probleme de adormire; probleme rămase în minte înainte de somn ( ce face noua persoană din viața ta, cum doarme, cum mănâncă cum respiră/ce voi face mâine la școală, la serviciu, cum mă va percepe noul șef/ nu am terminat tot ce aveam de făcut/ nu mă mai iubește/m-a trădat/ cum mă voi descurca mâine cu ceea ce am de rezolvat, etc, etc) ; trezirea prea devreme; stresul zilnic, diverse tulburări somatice. Pentru ca diagnosticul de insomnie să fie pus, aceste simptome trebuie să fie prezente cel puțin trei nopți pe săptămână și dificultățile de somn să fie prezente cel puțin o lună. Toate aceste simptome pot duce la somnolență în timpul zilei, tulburări de concentrare, iritabilitate și incapacitatea de a se simți odihnit la trezire.
Farmaciştii Catena recomandă SomnControl de la Naturalis, supliment alimentar pe bază de valeriană, magneziu, melatonină, mac californian şi vitamina B6, recomandat persoanelor cu dificultăţi în a adormi, în perioade de suprasolicitare în urma unui efort fizic sau intelectual intens, precum şi persoanelor care lucrează pe timp de noapte sau care se confruntă cu schimbări importante de fus orar. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.
Știm cu toții că atunci când treci prin anumite momente de viața, iar planul tău emoțional este perturbat pot apare aceste insomnii. Ce faci atunci când ești preocupat de un examen și când stresul își pune amprenta asupra ta? Dormi prost. Sau nu dormi deloc.
Ce faci atunci când ești îndrăgostit și gândul îți este doar la noua ființă din inima ta?
Oare mai poți dormi? Mai poți spera la o seară liniștită de somn? Când adormirea este greoaie pentru că gândul tău este preocupat de imaginea iubitei sau iubitului? Când până și când adormi, în vis apare tot iubirea, iar somnul este neodihnitor? Ce faci atunci când ești gelos și nu poți dormi pentru că îți creezi scenarii în minte despre celălalt….și am putea continua la nesfârșit cu acele probleme care te fac să nu dormi, să nu te poți odihni eficient. Dimineața ești amețit, tulburat, te concentrezi greu.
Insomnia nu este definită de orele de somn ale unei persoane sau de cât durează până să adoarmă. E normal să varieze în funcție de nevoia și satisfacția de somn a fiecăruia. O caracteristică a insomniei este aceea că indivizii suferă tulburări de funcționare ca urmare a somnului lor slab.
Insomnia poate fi clasificată ca episodică, persistentă sau recurentă.
Insomnia care durează de la o lună la trei luni este episodică. Dacă simptomele durează trei luni sau mai mult, se spune că insomnia este persistentă. Insomnia este considerată recurentă dacă apar două sau mai multe episoade în decursul unui an.
Debutul simptomelor de insomnie poate apărea în orice moment al vieții, dar primul episod este mai frecvent la vârsta adultă. Mai puțin frecvent, insomnia poate începe în copilărie sau adolescență. La femei, insomnia cu debut nou poate apărea în timpul menopauzei și persistă chiar și după alte simptome, cum ar fi bufeurile. Insomnia poate avea un debut odată cu problemele de viață adesea asociate cu debutul altor afecțiuni legate de sănătate.
Tulburările de somn se pot dezvolta în contextul stresului psihic acut sau al unei tulburări mentale. De exemplu, insomnia care apare în timpul unui episod de tulburare depresivă majoră poate deveni un punct de atenție, cu condiționarea negativă și persistă chiar și după rezolvarea episodului depresiv. În unele cazuri, insomnia poate avea și un debut insidios, fără niciun factor declanșator identificabil.
Simptomele insomniei
Criteriile de diagnostic ale insomniei includ dificultăți de adormire, dificultăți de menținere a somnului și trezire dimineața devreme, cu incapacitatea de a dormi din nou. Tulburările de somn, cum ar fi acestea, provoacă tulburări și deprecieri semnificative într-o multitudine de domenii în funcționare, inclusiv sociale, profesionale, comportamentale și de muncă.
Există o serie de cauze posibile ale insomniei:
- schimbarea locului de muncă
- jet lag sau alte tulburări de veghe
- depresie, anxietate, emoții intense, stres excesiv
- condiții proaste de somn, cum ar fi un pat sau dormitor care nu favorizează somnul
- utilizarea nicotinei cofeinei, alcoolului sau stimulanților
- masă înainte de culcare
- medicamente sau asocieri de medicamente /renunțarea la acestea
- somn excesiv în timpul zilei
- stimulare excesivă la culcare, fizică sau intelectuală (privitul la TV, telefon, calculator)
- diverse afecțiuni fizice
- sindromul picioarelor neliniștite
- vârsta
- menopauza
Tratamentul insomniei
Insomnie situațională sau episodică, de exemplu- cea de jet lag, de îndrăgostire, de stres minor – nu necesită tratament, deoarece episoadele durează doar câteva zile sau săptămâni. În aceste cazuri, somnul individului poate reveni la normal fără tratament. Există tehnici comportamentale care pot atenua insomnia, inclusiv terapia de relaxare, restricția de somn, recondiționarea și psihoterapia.
Terapia de relaxare: aceste tehnici pot reduce sau ameliora anxietatea și tensiunea corporală. Relaxarea prin exerciții de respirație poate ajuta mintea individului; relaxarea mușchilor poate duce la un somn odihnitor..
Restricția somnului: reducerea timpului pe care cineva îl petrece în pat, precum și evitarea somnului în timpul zilei sunt strategii utile. Făcând acest lucru, poate crește senzația de a fi obosit, de aceea cresc orele în care doarme efectiv.
Recondiționarea sau controlul stimulului: Recondiționarea individului în asocierea patului cu somnul poate fi o tehnică utilă. În acest caz, patul este folosit pentru somn și sex și fără alte activități. Recomandările pentru aceasta includ:
- Du-te la culcare numai când ești somnoros
- Dacă nu poți dormi, trebuie să te ridici din pat
- Rămâi până ți se face somn
- Respectă un program; trezește-te și mergi la culcare în același timp zilnic.
Terapia cognitiv comportamentală: discuția cu un terapeut sau participarea la ședințe de terapie în grup poate ajuta la reducerea anxietății de somn. Se concentrează pe gânduri și comportamente care perturbă somnul. De asemenea, CBT promovează o igienă bună a somnului. Când planul tău emoțional, sentimentele tale sunt în echilibru, când nu există stres major, când ai o viață liniștită, ai și un somn bun!