Analize in al doilea si al treilea trimestru de sarcina
Trimestrul doi de sarcina reprezinta perioada cuprinsa intre 15 si 28 de saptamani. In aceasta perioada fiecare gravida trebuie sa efectueze:
1.Analize de sange:
– Dozarea hemoglobinei (Hb) si a hematocritului (Ht) pentru depistarea anemiei materne si tratarea acesteia. Anemia se defineste prin Hb<11g/dL si Ht<33%.
– Dozarea glicemiei si efectuarea testului de toleranta orala la glucoza pentru depistarea diabetului gestational (intre 24 si 28 de saptamani) mai ales la gravidele care: au indicele de masa corporala >25kg/m2, diabet gestational sau nasterea unui copil > 4500 g la sarcinile anterioare, antecedente heredocolaterale de diabet la rudele de gradul I. Testul de toleranta orala la glucoza presupune ingestia de 75g de glucoza in decurs de 5 minute. Se vor recolta 3 probe de sange: inainte de ingestia glucozei, la o ora dupa ingestie si la 2 ore de la ingestia acesteia. Valorile de referinta sunt urmatoarele:
Diagnosticul de diabet gestational se stabileste daca se obtine cel putin o valoare a glicemiei peste valorile de referinta mentionate.
– Repetarea dozarii anticorpilor anti-D la 28 de saptamani la pacientele cu Rh negativ.
2. Ecografii:
– Morfologia fetala: se practica intre 22-24 saptamani de catre un medic de medicina materno- fetala si consta in evaluarea ecografica a anatomiei, structurii si dezvoltarii fatului .
– Frecventa consulturilor in trimestrul II este lunara.
Trimestrul al treilea reprezinta perioada cuprinsa intre 29 si 42 de saptamani. In aceasta perioada sunt recomandate urmatoarele:
1. Analize de sange se efectueaza la 36 de saptamani
– Hemoleucograma cu dozarea trombocitelor
– Coagulograma- va fi necesara in cazul optarii pentru o anestezie peridurala sau in cazul operatiei cezariene.
– Dozarea transaminazelor si a bilrubinei serice
– Dozarea ureei, creatininei, acidului uric
– Re-testarea pentru sifilis, HIV, hepatita B, hepatita C in cazul gravidelor cu risc crescut.
2. Efectuarea de culturi pentru Streptoccocul beta-hemolitic de grup B din secretia vaginala. Prezenta streptoccocului de grup B presupune administrarea intrapartum (in timpul travaliului) de antibiotic pentru prevenirea transmiterii la nastere a acestuia fatului (la care acesta poate produce infectii grave).
3. Efectuarea ecografiei de trimestru III intre 30-32 saptamani pentru evaluarea greutatii fetale pentru diagnosticarea unei eventuale restrictii de crestere intrauterine, pozitionarea placentei si gradul de maturare a acesteia, evaluarea cantitatii de lichid amniotic (depistarea unei cantitati insuficiente-oligoamnios sau a unui exces de lichid-polihidramnios) si evaluarii fluxurilor Doppler (cu efectuarea raportului cerebro-ombilical).
4. Efectuarea examenului sumar de urina si a uroculturii pentru depistarea unei eventuale infectii urinare si tratarea acesteia.
Frecventa consulturilor in trimestrul al treilea se recomanda astfel: intre 29 – 36 saptamani bilunar, urmand ca de la 36 de saptamani pana la nastere sa fie saptamanale.
Text: Dr. Pasare Maria Cristina, medic rezident obstetrica-ginecologie