Analize medicale recomandate femeilor, pe categorii de vârstă

Analizele medicale periodice sunt concepute pentru a detecta boli ascunse la oamenii altfel sănătoși. Care dintre acestea ar trebui să le aveți nu sunt date în piatră – experții nu sunt adesea de acord cu privire la momentul în care să începeți să faceți teste de screening, cât de des ar trebui să fie efectuate și când să se oprească.
Analize medicale pentru femei [pe categorii de vârstă]
Chiar dacă vă simțiți bine, ar trebui să vă programați la controale medicale regulate. Pentru că aceste vizite la medic vă pot ajuta să evitați problemele de sănătate pe viitor. De exemplu, singura modalitate de a afla dacă aveți hipertensiune arterială este să o monitorizați în mod constant. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge și ale colesterolului pot, de asemenea, să nu aibă niciun simptom în stadiile incipiente. Un simplu test de sânge poate verifica aceste condiții.
Și în funcție de câte primăveri au împlinit, femeile au la dispoziție o serie de analize ce pot să le arate cum stau cu sănătatea. Iată care sunt recomandările pentru vârsta între 45 și 70 de ani.
Analize medicale femei 45 de ani
Pe lângă anualele analize de sânge, iată alte câteva recomandări de controale pe care este bine să le facă femeile în vârstă de 45 de ani și până în 50 de ani:
- Verificări ale glicemiei: se măsoară zahărul din sânge, un indicator al riscului de diabet. Se pot repeta la fiecare 3 ani, dacă rezultatele se află într-un interval normal.
- Controlul colesterolului: Screening-ul colesterolului ar trebui să înceapă la 45 de ani pentru femeile fără factori de risc pentru boala coronariană. În caz de nivel normal, testul ar trebui repetat la 5 ani.
- Control ginecologic
- Mamografie: verificările pentru cancer la sân pot începe chiar și mai devreme, dacă există anumiți factori de risc, urmând ca această testare să fie repetată anual sau la 2 ani.
- Testul Babeș-Papanicolau (sau testul PAP): screening cervical pentru detectarea potențialelor riscuri precanceroase și canceroase la colul uterin.
- Test de genotipare HPV: analiza unei probe de secreții, tot pentru depistarea riscului de cancer de col uterin.
- Control oftalmologic anual.
- În cazul femeilor fumătoare, se recomandă o spirometrie și o radiografie pulmonară în fiecare an.
Analize medicale femei 46-49 de ani
Dacă un screening se va face pentru a depista posibile probleme de sănătate din timp, după vârsta de 45 de ani, mai ales pentru femeile între 46-49 de ani, încep să se resimtă unele schimbări în organism. Iar acest fapt este în strânsă legătură cu apropierea de menopauză, care are o perioadă de debut ce se numește perimenopauză (sau premenopauză), ce se manifestă cu circa 4-5 ani înainte de menopauza propriu-zisă, definită ca cele 12 luni consecutive în care nu mai există menstruație. Sunt câteva analize ce se pot recomanda în această perioadă, cum ar fi: • Analize de sânge hormonale – se va monitoriza nivelul estrogenului, progesteronului, gonadotropilor
• Analize de sânge pentru monitorizarea nivelurilor de Vitamina D – fiindcă o lipsă a acestei vitamine crește riscul de probleme cu oasele, de la predispoziția către fracturi și până la demineralizarea osoasă (sau osteomalacie). De asemenea, se întâmplă des ca femeile care petrec un timp mai îndelungat în casă și se expun mai rar la lumina naturală a soarelui să manifeste o carență mai mare de Vitamina D.
• În funcție de alte recomandări ale medicului: ecografii (abdominală, mamară, utero-ovariano transvaginală, tiroidiană), ce s-ar putea realiza anual sau la 2 ani distanță, după caz.
Însă trebuie luat în considerare că menopauza este un proces cât se poate de natural ce începe în jurul vârstei de 45 de ani și ar putea dura până la 65 de ani (postmenopauză). Fără să fie considerată o boală, unele simptome specifice ale menopauzei pot interfera cu altele ale unor afecțiuni de tip cronic. Așadar, analizele la zi în această perioadă a vieții pline de schimbări pot fi de mare ajutor pentru un bun control al sănătății.
Analize medicale femei 50-54 de ani
Iată câteva recomandări de controale pentru femeile între 50 și 54 de ani, pe lângă cele mai sus enumerate:
- Testare pentru osteoporoza – set de analize ce se poate face la 2 ani după ultimul ciclu menstrual.
- Măsurarea nivelului de seleniu și 25-0H vitamina D3 – pentru a depista riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer (dacă se depistează niveluri scăzute)
- Analize de depistare a infecției cu Helicobacter pylori în materii fecale, care pot provoca probleme la nivel gastric.
- Screening CRC – colonoscopie – pentru depistarea cancerului colorectal.
Analize medicale femei 55-59 de ani
Pe lângă analizele mai sus amintite, iată și alte recomandări pentru femeile între 55 – 59 de ani:
- Hemoleucograma: pentru a depista anemia, infecțiile, inflamațiile și deshidratarea
- Screening pentru glaucoma – care se poate realiza anual la controlul oftalmologic preventiv.
Analize medicale femei 60 -70 de ani
- Screening cancer de piele: dacă există nevi pigmentari sau expunere la radiații solare
- Evaluarea funcției hepatice, prin electoforeza proteinelor, analiza enzimele hepatice (ALT, AST, gama-GT), bilirubină.
- Analiza funcției renale: se va analiza nivelul de creatină, acidul uric și ureea.
- Testarea densității osoase: ca indicator al rezistenței osoase și al riscului de osteoporoză la femeile peste 65 de ani sau chiar mai devreme pentru cele cu antecedente familiale de osteoporoză sau cu probleme cu absorbția calciului.
Analize recomandate femeilor peste 70 de ani
- Sumar de urina si urocultura pentru probleme de incontinență urinară
- De asemenea, după această vârstă sunt recomandate și imunizări precum: vaccinul antigripal și vaccinul antipneumococic.
Notă! Recomandările pentru screening variază de la persoană la persoană, iar listele de mai sus sunt recomandări majore de screening general acceptate de experți de sănătate, însă nu este în niciun caz cuprinzătoare și nu reprezintă un substitut pentru sfatul medicului.
sursa foto: Shutterstock