Analize recomandate cand nu reusesti sa ramai insarcinata
Infertilitatea este la ora actuala o problema de sanatate publica, de aceea s-au incercat mai multe programe care sa ajute tinerele familii sa aduca pe lume proprii bebelusi. Infertilitatea se defineste ca fiind imposibilitatea conceptiei dupa un an de viata sexuala neprotejata. Aceasta patologie este destul de frecventa afectand in general 10-15% din cuplurile de varsta reproductiva. Studiile de specialitate au aratat ca in absenta tratamentului aproximativ jumatate dintre femei vor ramane insarcinate in al doilea an de incercare. In principiu nu trebuie investigata doar femeia, deoarece 50% din cazuri problema este masculina. Partenerul trebuie sa-si faca minim o spermograma cu o spermocultura.
Ce analize trebuie sa se faca si cand?
Se cunoaste faptul ca fertilitatea este corelata cu varsta, astfel o femeie cu cat avanseaza in varsta, cu atat scad sansele ei sa ramana insarcinata spontan. Evaluarea femeilor peste 35 de ani, trebuie incepute dupa 6 luni de incercari sa ramana insarcinata. Pentru ca o sarcina sa fie reusita necesita mai multe evenimente: ovulatia sa aiba loc, trompa sa capteze ovocitul, transportul ovulului fecundat in uter si implantarea acestuia in cavitatea uterina, daca unul dintre aceste criterii nu este indeplinit sarcina nu este viabila.
Pentru evaluarea disfunctiei ovariene se recomanda:
- Kituri de predictie a ovulatiei se pot gasi la orice farmacie si ele indica concentratia de hormon luteinizant urinar. Femeia trebuie sa inceapa testarea cu 3 zile inainte de peak-ul estimat de hormon luteinizat si trebuie sa fie efectuata zilnic. Ovulatia va aparea in ziua urmatoare dupa varful urinar de hormon luteinizant.
- determinarea nivelului de progesteron la mijlocul fazei luteale in ziua 21 a ciclului menstrual, iar valori peste 4 pana la 6 ng/ml sunt stranse cu ovulatia si productia de progesteron de catre corpul galben.
- +/- nivelul de hormon antimullerian.
- +/- ecografie transvaginala ovariana pentru determinarea numarului de foliculi antrali, astfel ca un numar de foliculi antrali mici indica scaderea rezervei foliculare. Numarul total al foliculilor antrali este in mod normal intre 10-20 la o femeie care se afla la varsta reproductiva.
- +/- nivelul de FSH (hormon foliculo-stimulant) folicular si estradiol, ne indica rezerva ovariana si se determina in ziua a treia a ciclului menstrual. La o valoare a FSH>10mUI-ml se indica o pierdere semnificativa a rezervei ovariene si femeia ar trebuie evaluata rapid si sa i se aplice un tratament.
- +/- determinari serice ale : TSH, androgeni, prolactina.
- +/- biopsie endometriala.
- +/- diagrama temperaturii bazale corporale.
Pentru evaluarae factoriilor uterini se recomanda:
- ecografie transvaginala.
- histerosalpingografie- este o metoda radiologica folosita pentru a evalua forma si dimensiunea cavitatii uterine si se efectuaza intre zilele 5-10 ale ciclului menstrual.
- RMN-rezonanta magnetica nucleara.
- sonografie cu infuzie salina.
- histeroscopie.
- laparoscopie.
Pentru evaluarea afectiunilor tubare, se recomanda:
- histerosalpingografie,
- laparoscopie cu evaluarea permeabilitatii tubare care se realizeaza cu substanta de contrast – indigo carmin sau albastru de metilen.
Pentru evaluarea factorilor cervicali se poate efectua un test postcoital care analizeaza mucusul cervical. Cuplul intretine relatii sexuale in perioada ovulatiei, iar femeia este consultata cateva ore mai tarziu si i se recolteaza o proba de mucus cervical prin aspiratie care este supus analizei.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 22%.