Analize şi pregătiri înainte de sarcină
Trebuie să știm că sarcina nu reprezintă o stare de boală, ci o stare fiziologică normală. Obiectivele medicului ginecolog, cât și ale viitoarei mame sunt nașterea unui copil sănătos și menținerea sănătății acesteia.
Îngrijirea antepartum
Are o deosebită importantă identificarea stării medicale a femeii (exemplu: hipertensiune arterială, diabet zaharat) și componenta individuală (exemplu: abuzul de alcool sau de stupefiante, fumatul, expunerea la factori de mediu sau ocupaționali nocivi-căldură, radiații, anestezie, substanțe chimice) asociate cu un prognostic nefavorabil al sarcinii. Consultul și sfatul medicului pot fi utile dacă a existat în prealabil expunere la posibili agenți teratogeni. Viitoarea mămică trebuie să facă o evaluare periodică la medicul ginecolog care trebuie să cuprindă o anamneză completă și examinare clinică pentru a identifica factorii de risc și anomaliile. Educarea pacientei se face în scopul menținerii stării de sănătate, dieta echilibrată și igienă corectă. La toate acestea se adaugă suportul psihologic care este foarte important pentru această experință emoțională atât de profundă care este sarcina.
Testele de laborator înainte de a rămâne însărcinată
Testele de laborator trebuie să includă următoarele analize:
• Grupa sangvină și tipul de Rh
• Nivelul hemoglobinei și hematocritul
• Analiză urinii pentru proteine și glucoză
• Screening pentru anticorpii neuzuali
• Titru pentru rujeolă și rubeolă și titrurile antigenului hepatic, dacă imunitatea nu a fost stabilită prin teste sangvine anterioare
• Citologie cervicală
• Teste serologice pentru sifilis, HIV.
• Bărbații trebuie și ei investigați deoarece fertilitatea acestora se măsoară în calitatea și cantitatea spermei- este recomadat să se facă o spermogramă și o spermocultură.
Vitamine prenatale recomandate
Printre primele sfaturi pe care le primește o femeie care dorește să rămână însărcinată de la medicul ginecolog sunt acelea de a lua vitamine prenatale. Acestea furnizează necesarul de acid folic, calciu și fier, elemente nutritive importante în timpul sarcinii. Administarea vitaminelor prenatale poate să înceapă cu trei-șase luni înainte de concepție.
Acidul folic are rolul de a împiedica apariția defectelor de tub neural la făt. Defectele de tub neural sunt de fapt malformații importante care apar la nivelul creierului și coloanei vertebrale.
Fierul ajută la formarea celulelor musculare și sangvine atât la făt, cât și la mamă. Are un rol esențial în împiedicarea apariției anemiei de sarcină.
Calciul contribuie la menținerea unei bune funcționarii a aparatului circulator, nervos și muscular, asigurând oase și dinți puternici pentru mamă și copil.
Vitaminele prenatale pot reduce riscul malnutriției bebelușului la naștere, însă ele nu sunt recomandate întotdeauna până la finalul sarcinii. Dacă viitoarea mămică pe parcursul sarcinii are o dietă echilibrată și diversificata mâncând din toate grupe de alimente, vitaminele prenatale nu își au rostul în acest caz.
Farmaciile Catena întâmpină mămicile, dar și femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, cu cardul Mama și Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 25%.