Analizele hormonale pentru infertilitate
Infertilitatea de cuplu a devenit un diagnostic din ce in ce mai frecvent intalnit in ultimul timp. Cauzele pot fi multiple si privesc ambii parteneri.
O variabila importanta in determinarea fertilitatii femeii este reprezentata de varsta. Pe masura ce pacientele avanseaza in varsta, fertilitatea scade dramatic. Acest fenomen este cauzat de schimbarea metabolismului hormonal si de scaderea numarului si a calitatii ovocitelor. Totusi, pot sa existe paciente de 40-42 de ani inca fertile si cu ovocite de buna calitate, precum pot exista si paciente de 25-30 ani infertile.
In general, declinul fertilitatii incepe dupa 30 de ani si se accentueaza progresiv catre 40 de ani. Analizele efectuate pentru investigarea cuplului infertil sunt complexe si includ realizarea profilului hormonal. Efectuarea profilului hormonal presupune dozarea anumitor hormoni secretati in organismul uman, rolul lor fiind esential in modularea ciclului menstrual normal si a ovulatiei.
Efectuarea profilului hormonal
FSH sau hormonul de stimulare foliculara reprezinta unul dintre cei mai importanti hormoni implicati in modularea ciclului menstrual natural, rolul lui fiind de a promova maturarea foliculilor ovarieni. Acelasi hormon se regaseste si in preparatele farmacologice injectabile gonadotropice folosite in tratamentele pentru infertililate.
FSH-ul impreuna cu LH-ul sunt hormoni produsi de glanda pituitara. Cand femeia intra la menopauza si numarul de foliculi antrali, precum si nivelul de estrogen scad, fenomenul este detectat de organism. In consecinta, el forteaza glanda pituitara sa secrete niveluri crescute de FSH in incercarea de a stimula ovarele sa produca foliculi. De aceea, pacientele aflate la menopauza au niveluri crescute de FSH. Mecanismul este asemanator la pacientele cu insuficienta ovariana primara (declinul apare inainte de 40 de ani).
Nivelul secretiei bazale de FSH este masurat in ziua a 3-a a ciclului menstrual. Daca nivelul este crescut, este foarte probabil ca rezerva ovariana (numarul de foliculi antrali) sa fie scazuta. Totusi, exista cazuri in care, desi nivelul de FSH este normal, rezerva ovariana este deficitara sau calitatea foliculilor lasa de dorit. De aceea, de obicei, investigatiile sunt completate cu efectuarea numaratorii foliculilor antrali (investigatie ultrasonografica) si dozarea nivelului de AMH.
Estradiolul reprezinta un alt hormon dozat in ziua a 3-a a ciclului menstrual. Valorile lui sunt corelate cu valorile FSH. Studiile recente par sa promoveze ideea folosirii nivelului de estradiol in evaluarea rezervei ovariene. Daca este prea crescut, nivelul de estradiol poate supresa secretia de FSH.
Alte dozari hormonale de ziua a 3-a includ testarea hormonilor tiroidieni: TSH, freeT4, freeT3 si ATPO. Existenta unei boli tiroidiene poate influenta secretia hormonilor sexuali si poate perturba desfasurarea normala a ovulatiei.
De asemenea, este utila si dozarea nivelului de testosteron in ziua a 3-a a ciclului menstrual.
Prolactina reprezinta un hormon secretat de hipofiza anterioara, cu eliberare episodica, iar dozarea ei in ziua a 3-a este utila pentru depistarea cazurilor de infertilitate. Nivelurile crescute de prolactina inhiba secretia hormonilor sexuali ovarieni, precum si productia si secretia hormonilor gonadotropi hipofizari. Hiperprolactinemia, atat la femei, cat si la barbati, reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate. Dozarea prolactinei este utila in diagnosticul ciclurilor menstruale anovulatorii, amenoreei si tulburarilor de ciclu menstrual. Profilul hormonal este completat cu dozarile din ziua a 21-a: progesteron si 17 OH progesteron.
Progesteronul reprezinta un hormon produs de catre celulele corpului galben ovarian. Nivelul secretiei de progesteron este corelat cu dezvoltarea si regresia corpului galben. In faza foliculara, nivelul de progesteron este de obicei scazut, pentru ca apoi sa se observe o crestere in ziua anterioara ovulatiei. Dupa ce are loc ovulatia, nivelul de progesteron se mentine crescut de-a lungul fazei luteale. Determinarea nivelului de progesteron reprezinta un bun test de confirmare a producerii ovulatiei normale. In multe cazuri, lipsa ovulatiei este cauzata de un deficit de progesteron, care se corecteaza cu suplimente progesteronice pentru a favoriza momentul ovulator. De asemenea, progesteronul pregateste mucoasa uterina (endometrul) pentru implantarea intrauterina a ovulului fecundat.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist Obstetrica-Ginecologie