Androfobia, frica de barbati: cauze si efecte
Exista persoane care au aceasta frica si care se tem de barbati in general sau de o anumita caracteristica a acestora. Este o fobie considerata specifica, cunoscuta si ca „arrhenfobia”. Majoritatea cercetatorilor considera ca androfobia apare prin predispozitie interna ereditara si din cauza unor evenimente externe traumatice. Cei care sufera din aceasta cauza pot intampina simptome precum pierderea controlului, ameteala, lipsa aerului, stare de rau, dificultate de a gandi, imposibilitatea de a se concentra, de a lua decizii usoare, palpitatii, greata, transpiratii, tremor sau chiar atac anxios sever.
Exista posibilitati de tratament conventional
Nu toate persoanele afectate de aceasta fobie prezinta toate simptomele enumerate anterior, unele putand sa manifeste alte reactii. Chiar daca multi adulti care sufera de androfobie sunt constienti de irationalitatea acestei frici, inca experimenteaza anxietate severa chiar si atunci cand doar se gandesc la situatie. Exista posibilitati de tratament conventional, folosind terapia cognitiv comportamentala, incluzand expunerea si tehnici de reducere a fricii. Se pot folosi de asemenea si medicamente, mai ales antidepresivele sau antianxioasele pentru primul stadiu al tratamentului. Alte forme posibile de tratament sunt si hipnoterapia si tehnica de eliberare emotionala.
Androfobia afecteaza ritmul normal al vietii
Se considera ca androfobia afecteaza ritmul normal al vietii, facand imposibila derularea activitatilor zilnice in timp ce persoana respectiva incearca evitarea interactiunii cu barbatii. Daca se aud voci de barbati in apropiere, daca cel/cea care sufera de o astfel de fobie este nevoit/nevoita sa imparta incaperea pentru o scurta perioada de timp, pot aparea atacuri de panica. Daca fobia se afla intr-un stadiu avansat, simpla observare a unor barbati in fotografii poate sa declanseze simptome invalidante.
Identificarea sursei care a declansat comportamentul este esentiala
Studiile efectuate pana astazi au evidentiat legatura dintre un eveniment traumatizant, intamplat in trecut, a carei amintire a fost uitata fortat, si alt eveniment, declansator al reactiei de a fugi. Uitarea fortata si voluntara a amintirilor neplacute poate sa genereze conflicte psihice, dar poate avea si efecte benefice pe moment; unul dintre acestea ar fi ca persoana respectiva are posibilitatea de a functiona normal. Uitarea voluntara face ca aceste amintiri sa reapara involuntar in circumstante dintre cele mai diverse si sub forme care pot conduce la un comportament disfunctional in cele din urma. De cele mai multe ori exista un declansator care da voie inconstientului sa elibereze o parte din amintirea neplacuta. Psihologul John Gabrieli, profesor al Universitatii Standford Oregon, considera ca in creierul uman se afla un mecanism biologic responsabil cu blocarea amintirilor nedorite. Pentru a gestiona androfobia, identificarea sursei care a declansat in timp comportamentul de evitare a barbatilor reprezinta un factor deosebit de important.
Citeste si Teama de… SEX! Cele mai bizare fobii sexuale
Text: Ionut Solescu