Anestezia peridurala in travaliu: avantaje si dezavantaje
Anestezia peridurala este o metoda eficienta si moderna prin care este ameliorata durerea in timpul travaliului. Aceasta presupune injectarea in spatiul peridural (la nivel lombar L3-L4 sau L4-L5) de substante anestezice locale combinate sau nu cu substante opioide ce pot produce analgezie si relaxare musculara de diferite grade in functie de concentratie si locul administrarii. Analgezia se instaleaza in 20 min iar la 2 ore sunt necesare reincarcari. Analgezia peridurala este indicata atat in nasterea pe cale vaginala cat si in nasterea prin operatie cezariana sau in cazul afectiunilor materne care nu permit un travaliu chinuitor (anumite afectiuni cardio-vasculare, astm, diabet zaharat).
Contraindicatii:
- Absolute
– refuzul matern
– alergii la substantele anestezice
– infectii locale
– hipovolemie necorectata
– tulburari de coagulare (trombocite < 80.000, INR>1,4) sau terapia anticoagulanta (6-8 ore dupa heparina nefractionata; 12-24 ore dupa heparina cu greutate molecular? mica)
– cresterea presiunii intracraniene secundara unui efect de masa (tumora craniana)
– afectiuni cardiace: valvulopatii (stenoza aortica si mitrala severa)
- Relative
– hemoragie masiva previzionata
– infectii sistemice netratate
– boli cardiace specifice
– chirurgie spinala in antecedente
– deficite neurologice (leziuni demielinizante)
– deformari ale coloanei vertebrale (scolioze)
– obezitate marcanta
– istoric de complicatii la anestezie
– urgente (anestezia se instaleaza in 20 minute)
Dintre avantajele anesteziei peridurale mentionam:
– Pacienta isi pastreaza starea de constienta, functia respiratorie, cai aeriene superioare libere si poate participa activ la nastere
– Costul redus
– Analgezie fara paralizie musculara
– Analgezie prelungita si postoperator, permitand suportarea durerii si in perioada de recuperare
– Securitate pentru copil
Dezavantajele anesteziei peridurale in travaliu:
– Tehnica dificila – pot aparea accidente precum: malpozitia acului sau a cateterului – anestezie inadecvata (mai ales la pacientele obeze), punctia accidentala a durei, canularea unui vas peridural – injectarea anestezicului in vas duce la stop cardiac, anestezie spinala totala (migrarea cateterului in spatiul subarahnoidian), leziuni neurologice
– Timp lung de instalare a actiunii anestezicului
– Cantitatea mare de anestezic local poate determina neurotoxicitate
– Poate prelungi travaliul si expulzia
– Analgezia poate fi incompleta, unilaterala – in cazul unor malformatii ale coloanei vertebrale difuziunea anestezicului este incetinita, limitata sau neregulata.
Pot aparea efecte adverse materne precum: infectii locale, greturi, varsaturi, retentie urinara, afectare cardiaca (hipotensiune arteriala, stop cardiac, tulburari de ritm), dezorientare, cefalee, dispnee, frison, dureri de spate. Scaderea brusca a tensiunii arteriale materne determina hipoperfuzia uteroplacentara provocand bradicardie fetala (scaderea frecventei cardiace fetale).
In concluzie, anestezia peridurala este o optiune pentru ca nasterea sa fie o experienta cat mai placuta pentru paciente. Pe de alta parte, trebuie luate in considerare si efectele adverse care pot aparea.
Text: Dr. Ruxandra Cigaran
Medic specialist obstetrica ginecologie