Animalul de companie si despartirea stapanilor
Despartirile sunt momente care din pacate se intampla cel putin o data in viata celor mai multi dintre oameni. Nimeni nu isi doreste sa ajunga in astfel de situatii si tuturor le este greu sa treaca peste aceste momente, dar pe langa suferinta sufleteasca, stanjeneala, conflictele neplacute trebuie si bunurile comune impartite.
Poate fi usor sa impartiti canapeaua, masa de bucatarie sau cartile, dar ce faci cand vine vorba de fiinte? Cu copiii se rezolva judecatoresc, dar in cazul animalelor de companie cum trebuie procedat?
A detine un animal de companie reprezinta o bucurie enorma, bucurie ce vrei sa o imparti cu omul langa care vrei sa iti petreci toata viata sau macar o buna parte, dar pe langa bucurie e si o responsabilitate enorma. Tratamente veterinare, plimbari, timp petrecut cu micul suflet, toate ar trebui sa se imparta in mod egal intr-un cuplu, la fel cum ar trebui sa se imparta chiar si atunci cand relatia se termina.
In mintea stapanilor ar trebui sa fie in primul rand confortul si bunastarea animalutului, dincolo de orgolii, incapatanare si disputele aparute intre stapani, la fel cum ar fi normal sa hotarasti si in cazul copiilor.
Exista trei solutii principale ce pot fi puse in practica de stapani, in functie de nevoile lor.
1. Custodie comuna.
Daca ambii stapani pot oferi conditii la fel de bune, atunci aceasta este solutia de compromis. Fie ca o saptamana sta la unul dintre stapani si una la celalalt, fie ca vorbim de o luna sau cei doi parteneri hotarasc de comun acord cum sa imparta timpul, trecerea de la un stapan la altul trebuie facuta cat mai confortabil pentru micul prieten. Puteti sa ii luati acelasi culcus si castronas sau sa aveti unele diferite, totul depinde de animalut, dar daca este iubit, plimbat si ingrijit, atunci totul este bine.
2. Custodie totala pentru unul dintre stapani.
Daca unul dintre fostii parteneri are un job ce il tine departe de casa mai multe ore sau daca nu ii este permis sa aduca animale de companie in noul apartament, intelept ar fi sa cedeze custodia celui caruia poate sa se ocupe cu adevarat de el. Desi poate fi dureros, pana la urma fericirea si bunastarea animalutului conteaza mai mult decat orice.
3. Custodia la unul dintre parteneri, dar exista dreptul de vizitare.
Unii oameni nu se pot detasa total de animalut, asa ca ocazional vin si il scot la plimbare sau petrec timp cu acesta. Desi poate fi greu atat pentru acesta cat si pentru stapanul ce il vede mai rar, poate fi o solutie viabila pentru omul ce inca vrea sa faca parte din viata animalului de companie, dar din varii motive nu mai poate.
Alte aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand va despartiti si trebuie sa hotarati la cine ramane animalul de companie:
• care dinte parteneri se muta intr-un nou apartament. Relocarea poate fi stresanta pentru oricine, mai ales pentru animalut;
• daca animalul a fost al unuia dintre parteneri, inainte de inceperea relatiei, atunci acesta ar trebui sa ramana cu cine l-a crescut sau de cine este cel mai atasat;
• cine are mai mult timp sa se ocupe de acesta. Poate are un job cu un program mai flexibil, iar astfel animalul de companie nu e lasat mult in casa, singur;
• daca sunt si copii in relatie, bine ar fi ca animalutul sa ramana unde este si copilul, mai ales daca au crescut impreuna;
• daca in relatie exista mai mult de un animal, tentatia ar fi ca fiecare dintre parteneri sa ia cate un animalut, dar asta poate fi extrem de stresant pentru amandoi, mai ales daca se intelegeau bine;
• o sa interactionati des si cu fostul partener. Daca nu puteti face asta pasnic sau va provoaca mai multa suferinta, atunci vizitele ar trebui sa fie cat mai rare.
Indiferent de decizia luata, singurul aspect de care trebuie sa tineti cont e fericirea animalului de companie.
Citeste si Tipuri de cupluri care sfarsesc prin despartire
Text: Lupu Florentina Natalia, consilier psihologic