Anomaliile congenitale ale uterului
Anomaliile congenitale ale uterului reprezinta un grup de modificari la nivelul uterului ce apar inca din momentul dezvoltarii organelor genitale ale fatului in uterul mamei. Practic, ele sunt prezente inca dinainte de nastere si adesea nu sunt simptomatice.
Diagnosticul acestor anomalii se face cel mai frecvent la varsta fertila, cand unele femei intampina dificultati in a ramane insarcinate sau in a mentine o sarcina pe toata durata acesteia. In procente, 1-2% dintre femeile fertile, cu sarcini obtinute spontan, au anomalii congenitale la nivelul uterului. Intr-un alt studiu cuprinzand 679 de femei fertile la care s-a practicat sterilizare chirurgicala (fie pe cale laparoscopica, fie pe cale clasica) urmarite la 5 luni de la interventie, s-a constatat ca in procent de 3,2% au anomalii congenitale uterine; cea mai frecventa anomalie, in 90% din cazuri – uter septat; 5% uter bicorn; 5% uter didelf.
Procentul de anomalii uterine este mai mare in randul femeilor cu fertilitate modificata. In randul femeilor cu avorturi spontane repetate de prim trimestru, pana la 25% prezinta anomalii uterine.
Cele mai intalnite anomalii uterine
Intr-un studiu in care s-au inclus atat femeile cu fertilitate normala, cat si cele cu fertilitate anormala, s-a constatat: uter septat in 35% cazuri, uter bicorn in 26% cazuri; uter arcuat in 18% din cazuri, unicorn – 10% din cazuri, uter didelf – 8% din cazuri si agenezie uterine in 3% din cazuri.
Agenezia uterina sau sindromul Mayer-Rokitansky-Kustner-Hauser
Reprezinta absenta congenitala a vaginului asociata cu diverse rudimente uterine prezente – hemiuter stang/ drept, un uter fara col uterin, doar un corn uterin sau absenta totala a uterului.
Uter arcuat/septat
Reprezinta un defect de unire intrauterina a ductelor mulleriene, cu lipsa absorbtiei septului ce apare in urma unirii lor. Gradul de septare al cavitatii poate varia de la un sept mic pe linia mediana, pana la un sept complet care poate separa inclusiv vaginul. Septul este complet sau incomplet in functie de raportul pe care il are cu colul uterin; daca septul cuprinde si colul uterin si merge pana la nivelul orificiului extern al colului uterin este vorba despre un sept complet; prezenta unui sept si la nivelul vaginului nu reprezinta niciun criteriu in aceasta clasificare. Uterul arcuat este un uter partial septat, al carui sept se limiteaza la partea superioara a uterului, la nivelul fundului uterin, si a fost asociat mai frecvent cu avorturi spontane, fata de uterul cu un sept complet.
Eliminarea septului se poate face printr-o metoda numita histeroscopie, ce presupune introducere unei camere in cavitatea uterina si utilizarea unor instrumente speciale de eliminare a septului, si da rezultate excelente in ceea ce priveste fertilitatea si scaderea ratei avorturilor spontane.
Uter unicorn
Se refera la o anomalie uterina caracterizata prin defect lateral de unire a ductelor mulleriene. Exista o cavitate uterina normala, functionala, cu trompa uterina si ovar normale pe acea parte; iar in partea opusa exista un uter nedezvoltat, eventual o cavitatea uterina mai mica, ce nu comunica cu cealalta cavitate normal, cu un rudiment de corn uterin pe aceasta parte, care odata cu fiecare menstruatie poate da dureri ciclice, ce uneori necesita chiar si eliminarea chirurgicala a rudimentului cornual, pentru ameliorarea simptomatologiei.
Aceasta anomalie se asociaza frecvent cu infertilitate, insa s-au semnalat si sarcini obtinute spontan cu aceasta anomalie, circa 1:4020 in populatie feminina generala. Alte riscuri la care se supun aceste femei ar fi riscul de sarcina extrauterina (2,7%), avort spontan de prim trimestru (24%), nastere prematura (20%), moarte fetala intrauterina (10%), feti normali la nastere (50%), nasterea fatului in prezentatie anormala (pelviana – fatul se naste cu pelvisul si cu picioarele). De asemenea, se asociaza cu ovarul ectopic, cu risc crescut de cancer ovarian si cu anomalii renale.
Uterul bicorn
Este o anomalie uterina ce presupune o infundare a partii superioare a uterului – fundul uterin, cu vagin si col uterin normale, existand un oarecare grad de separare intre coarnele uterine (partial pana la complet). Riscurile acestei anomalii sunt avorturile spontane, nastere prematura, nasteri in pozitii anormale ale fatului. Se poate trata chirurgical prin reunirea cavitatii uterine.
Uterul didelf
Se mai numeste si uter dublu, cand ductele mulleriene nu se unesc deloc intrauterin. Exista practic doua cavitati uterine, doua coluri uterine, doua vagine si doua orificii vaginale. De obicei, femeile cu aceasta anomalie intampina rar dificultati in a duce la capat o sarcina. Exista riscuri de dureri pelvine cronice, nastere prematura, avorturi spontane. De asemenea, in cazul vaginului septat, nasterea pe cale vaginala poate intampina dificultati si chiar si actul sexual.
Aceste anomalii uterine se pot diagnostica in mod intamplator la un examen ecografic sau in cazul investigatiilor unor probleme legate de fertilitate sau avorturi spontane repetate. De cele mai multe ori, tratamentul este unul chirurgical si poate rezolva anomalia, astfel incat o sarcina sa poata fi mentinuta cu succes pana la viabilitatea fatului.
Text: Dr. Laura Mustata, Medic rezident obstetrica-ginecologie