Anomaliile cordonului ombilical
Anomaliile cordonului ombilical sunt numeroase, variind de la anomalii fara semnificatie clinica (noduri false de cordon) pana la anomalii care pot provoca, in cele mai multe cazuri, deces in utero (vasa previa). Datorita cresterii acuratetii examenului ultrasonografic, multe dintre aceste anomalii pot fi depistate in utero, insa la fel de multe sunt situatiile in care diagnosticul nu poate fi obiectivat decat dupa nastere.
Anomalii de lungime
In medie, cordonul ombilical are o lungime de cca 55 cm si un diametru de 1-2 cm. El este format din doua artere si o vena care sunt rasucite in jurul unui ax central. Aproximativ 5% din CO au lungimi sub 35 cm si alte 5% peste 80 cm. CO scurte sunt asociate cu un risc crescut de ruptura de cordon ombilical, decolare prematura de placenta, cresterea incidentei operatiei cezariene si miscari fetale reduse. Unii autori considera ca nasterea vaginala este impiedicata in contextul unui cordon scurt, insa in literatura de specialitate sunt citate nasteri vaginale cu cordon de 13 cm, ceea ce este mult sub medie. Cordonul lung se asociaza cu circulare multiple si esarfe si noduri adevarate de cordon. Evaluarea prenatala a lungimii cordonului ombilical nu este posibila.
Anomalii ale vaselor CO
In mod normal, CO are doua artere si o vena. Exista cazuri in care CO are doar o artera, acesta prezentand o asociere crescuta cu anomaliile fetale. Se pare ca exista un risc crescut de aparitie a hipertensiunii induse de sarcina sau greutate mica la nastere asociata cu artera unica. Diabetul creste, de asemenea, acest risc.
Cca 20% dintre fetii cu artera ombilicala unica prezinta anomalii fetale: cardiovasculare, gastrointestinale, renale etc. De asemenea, exista o asociere crescuta intre artera ombilicala unica si anomaliile cromozomiale, in special trisomia 18.
Anomaliile vaselor CO pot fi usor identificate la examenul ecografic si prezenta lor trebuie sa impuna examinarea amanuntita si cautarea altor anomalii prezente. In cazul in care nu exista alte anomalii asociate, fetii ar trebui evaluati periodic pentru a verifica ritmul de crestere fetala.
Anomalii de insertie
In mod normal, CO prezinta o insertie in masa placentara. Anomaliile de insertie pot provoca complicatii grave care merg pana la deces in utero. Insertia velamentoasa de cordon semnifica insertia CO la distanta de masa placentara, la nivelul membranelor, si poate fi diagnosticata ecografic cu o specificitate ridicata in trimestrul al doilea. Insertia velamentoasa de cordon poate provoca o hemoragie importanta cand se rup membranele, daca se afla in zona rupturii membranelor, cu prognostic fetal fatal. De asemenea, se poate asocia cu greutate mica la nastere, prematuritate si encefalopatie ischemica fetala ca urmare a faptului ca nu poate asigura un flux sangvin corespunzator pentru dezvoltarea fetala normala. Daca insertia velamentoasa este situata in segmentul inferior, se ia in considerare nasterea prin operatie cezariana pentru a putea evita ruptura vaselor odata cu ruptura membranelor.
Vasa previa
Vasa previa apare atunci cand vasele fetale strabat membranele care sunt situate in fata prezentatiei fetale. Aceasta situatie este adesea fatala daca nu este diagnosticata precoce deoarece ruptura membranelor determina consecutiv si ruptura acestor vase cu exangvinarea semnificativa a fatului, ducand la o mortalitate fetala de 50-75%. Si in aceasta situatie este preferata operatia cezariana in scopul scaderii mortalitatii si morbiditatii fetale, realizarea unei ecografii Doppler fiind utila in obiectivarea diagnosticului la pacientele la care exista suspiciunea existentei acestor anomalii.
Noduri de cordon
Nodurile de cordon pot fi false sau adevarate. Nodurile adevarate de cordon apar in 1% din cazuri, cu incidenta crescuta in sarcinile gemelare monoamniotice, si sunt favorizate de miscarile fetale, in special in trimestrul I. De asemenea, pare sa existe o incidenta crescuta la femeile peste 35 de ani, multipare si in contextul unui CO lung. Majoritatea nodurilor adevarate de cordon sunt laxe si nu complica evolutia sarcinii si a travaliului, insa existenta unui nod strans de cordon poate creste de pana la 4 ori riscul de deces in utero. Evaluarea ecografica poate fi utila, insa de multe ori constatarea existentei aceste anomalii are loc dupa nastere.
Circulara de cordon si esarfa
Tot din cauza miscarilor fetale, CO se poate infasura in jurul gatului sau a segmentelor fetale. Existenta unei circulare de cordon a fost asociata cu prelungirea travaliului, anomalii de activitate cardiaca fetala si, rar, cu deces fetal, acesta aparand doar in cazurile de circulara de CO foarte stransa, probabil din cauza comprimarii vaselor CO. Existenta unei astfel de anomalii nu contraindica nasterea vaginala.
Alte anomalii
CO poate prezenta stricturi de cordon (etiologie necunoscuta), hematoame (din cauza rupturii vasculare si extravazarea sangelui in gelatina Wharton), chisturi de CO (0,4%), ulceratii (anomalie rara asociata in special cu atrezie intestinala fetala), hemangioame si teratoame.
Prolapsul de CO
Apare in mai putin de 1% din nasteri, insa atunci cand apare, constituie o urgenta medicala. Cauza o constituie pozitionarea CO in fata prezentatiei fetale si prolabarea lui in vagin dupa ruperea membranelor. In conditiile unei prezentatii craniene, urgenta este data de comprimarea vaselor CO intre craniul fetal si oasele bazinului matern, cu alterarea batailor cardiace si mergand pana la deces fetal daca anomalia nu este recunoscuta la timp. In conditiile unei prezentatii pelviene, gradul de comprimare a CO nu este la fel de mare, insa riscul este totusi prezent. Constatarea prezentei unei prolabari de cordon duce la decizia terminarii sarcinii prin operatie cezariana.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie