Anticonceptionale recomandate dupa nastere
Initierea contraceptiei in perioada post-partum este importanta pentru prevenirea aparitiei unei sarcini nedorite la un interval scurt de la nasterea anterioara. Instalarea unei sarcini sub 6 luni-1 an de la nasterea anterioara predispune organismul matern la o serie de complicatii ce pot avea rasunet atat asupra organismului matern incomplet recuperat dupa sarcina, cat si asupra starii de sanatate a embrionului in dezvoltare. Din aceste considerente, este recomandat sa existe o perioada de pauza intre sarcini pentru a lasa ragaz organismului matern sa se refaca si sa revina complet la statusul metabolic anterior sarcinii.
Siguranta utilizarii contraceptivelor in perioada post-partum
Contrar mitului impamantenit ca femeia care alapteaza nu poate ramane insarcinata, trebuie mentionat ca, indiferent daca pacienta alapteaza regulat sau nu, ovulatia poate avea loc inca din a 4-a saptamana post-partum. La pacientele care nu alapteaza este de la sine inteles ca ovulatia isi reia ritmicitatea normala.
De asemenea, trebuie mentionat faptul ca, la cca. 80% din pacientele care alapteaza regulat, menstruatia nu va aparea decat la oprirea alaptarii sau tardiv, dupa luni bune de alaptare. Totusi, indiferent daca exista sau nu menstruatie, ovulatia poate sa existe, lasand pacienta la risc de a obtine o sarcina nedorita. Din aceste motive, este nevoie sa subliniem importanta initierii contraceptiei precoce in perioada post-partum. Bineinteles ca siguranta utilizarii contraceptivelor in perioada post-partum trebuie luata in considerare.
Modificarile hematologice care apar in mod normal in timpul sarcinii duc la cresterea riscului de formare de trombi la nivelul sistemului cardiovascular. La acestea se adauga si o serie de factori de risc care cresc cumulativ riscul de trombembolism pulmonar (TEP): varsta ≥ 35 ani, fumatul si nasterea prin operatie cezariana, antecedente de TEP, trombofilie, imobilizare prelungita, obezitate, hemoragie post-partum, cardiomiopatie peripartum si preeclampsie.
Optiunile de contraceptie post-partum
Aceste elemente trebuie luate in considerare atunci cand se analizeaza optiunile de contraceptie post-partum, deoarece contraceptivele hormonale combinate (estro-progestative) pot asocia un risc crescut de TEP.
Conform studiilor retrospective analizate de CDC in colaborare cu WHO, s-a constatat ca in perioada post-partum exista un risc de 22 pana la 84 de ori mai mare de TEP, comparativ cu pacientele aflate in afara perioadei de graviditate si lauzie. Riscul este maxim in perioada imediata de dupa nastere, scazand apoi progresiv pana la 42 de zile post-partum.
In consecinta, CDC recomanda, pentru categoria pacientelor care nu alapteaza, evitarea contraceptivelor orale combinate in primele 21 de zile post-partum din cauza riscurilor asociate crescute. Pentru categoria pacientelor care prezinta factori de risc asociati (mentionati anterior), aceste contraceptive nu vor fi folosite mai devreme de 42 de zile de la nastere.
Dupa cele 42 de zile post-partum, contraceptivele orale combinate pot fi folosite fara restrictii la pacientele care nu alapteaza.
Recomandari speciale pentru pacientele care alapteaza
In aceasta categorie, prescrierea COC este rezervata din cauza impactului negativ asupra lactatiei si a ratei crescute de cazuri in care se impune suplimentarea alimentatiei sugarului cu formula de lapte.
Pentru aceasta categorie de paciente se prefera utilizarea fie a altor metode contraceptive – dispozitiv intrauterin (sterilet), prezervativ –, fie folosirea contraceptivelor progestative.
Dispozitivul intrauterin cu eliberare lenta de levonorgestrel reprezinta o varianta sigura de contraceptie, putand fi inserat dupa cele 6 saptamani de lauzie. Unii clinicieni recomanda inserarea steriletului imediat dupa nastere, insa s-a dovedit ca aceasta practica creste usor rata de expulzie a dispozitivului intrauterin.
Contraceptivele progestative pot fi folosite fara riscuri pe perioada alaptarii. Dupa incetarea perioadei de alaptare, acestea pot fi schimbate cu anticonceptionalele combinate estro-progestative.
Contraceptia post-partum este importanta atat pentru sanatatea mamei, cat si a copilului, iar consilierea asupra metodelor contraceptive trebuie sa aiba loc cat mai devreme in perioada post-partum.
Iata aici mai multe informatii despre reluarea activitatii sexuale dupa nastere!
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie