Anticonceptionalele afecteaza fertilitatea?
Contrar miturilor perpetuate, utilizarea contraceptivelor orale nu afecteaza in niciun fel fertilitatea. Efectele adverse ale contraceptivelor au constituit mult timp obiectul studiilor de specialitate. Reactiile adverse potentate de patologiile preexistente, precum si posibilele complicatii aparute pe termen lung sunt bine cunoscute si certificate, insa afectarea fertilitatii nu se numara printre ele.
Mituri frecvente despre contraceptive
Unul dintre miturile frecvent intalnite legate de contraceptive este acela ca ar trebui sa se astepte o perioada mai lunga de timp dupa oprirea contraceptivelor pentru a putea concepe un copil. Este important de stiut ca nu trebuie facuta nicio pauza. Odata oprita administrarea contraceptivelor, organismul isi reia secretia fiziologica a hormonilor sexuali. Acest lucru inseamna ca, odata cu venirea unei menstruatii normale, se poate incerca conceperea unui copil. Este foarte probabil ca, paradoxal, prima luna de dupa oprirea contraceptivelor sa fie si cea mai fertila, sansele de a obtine sarcina fiind mai mari. Chiar si in cazul pastilelor contraceptive administrate in timpul sarcinii accidental, nu s-a demonstrat de-a lungul timpului vreo reactie adversa sau afectare fetala. Acest lucru este valabil si in cazul administrarii pastilei de a doua zi, in cazul in care aceasta nu isi dovedeste eficienta in oprirea instalarii sarcinii. Totusi, recomandarile sunt de oprire a contraceptivelor inaintea obtinerii unei sarcini.
Un alt aspect care trebuie discutat este legat de rezerva ovariana. Se cunoaste faptul ca orice femeie se naste cu un numar limitat de ovocite ce vor fi disponibile pentru fecundare. Lunar, cate un ovocit este recrutat prin foliculul matur pentru a fi supus procesului de ovulatie, ca mai apoi sa fie disponibil pentru o eventuala fecundatie. Pana nu demult, se considera ca, ca urmare a faptului ca tratamentul cu contraceptive pune in repaus ovarul si ovulatia nu mai are loc, si rezerva ovariana este prezervata, asigurand astfel o perioada mai lunga de fertilitate. Astfel se considera ca pacientele care iau contraceptive pe perioade mai lungi de timp vor fi fertile pentru mai multi ani, comparativ cu cele care nu au luat niciodata contraceptive.
O parte din cele spuse sunt adevarate – rezerva ovariana este prezervata ca urmare a lipsei ovulatiei lunare sub influenta contraceptivului. Insa studiile recente arata ca perioada de fertilitate nu se prelungeste, pentru ca, desi ovocitele raman in ovar, calitatea lor si a materialului genetic transportat scade invariabil odata cu varsta. Practic, si ele sufera un proces fiziologic de imbatranire si degradare a informatiei genetice, proces ce nu poate fi stopat prin administrarea contraceptivului. Aceasta devine o problema din ce in ce mai frecvent intalnita in societatea actuala.
Aparitia metodelor contraceptive a insemnat oportunitatea femeii de a-si controla si programa viata si de a avea posibilitatea de a alege momentul in care isi doreste intemeierea unei familii. Totusi, aceasta oportunitate are doua taisuri, deoarece tot mai multe femei aleg cariera si implinirea financiara in detrimetrul planningului familial. Acestea sunt femei active care aleg utilizarea pe termen lung a contraceptivelor, amanand momentul procreerii fara a lua in calcul declinul inerent si fiziologic al fertilitatii ce apare dupa ce este atins pragul de 35 de ani. In consecinta, nu este de mirare ca ne confruntam cu tot mai multe cazuri de infertilitate, acestea nefiind cauzate de utilizarea contraceptivelor, asa cum se credea pana nu demult, ci de inaintarea in varsta, amanarea momentului conceptiei si declinul fertil fiziologic ce nu poate fi stopat.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie