Anticonceptionalele afecteaza libidoul?
Anticonceptionalele reprezinta solutia tehnica prin care se intrerupe procesul procrearii in urma unui contact sexual. In functie de principiul activ prezent in anticonceptionale, acestea se impart in diferite clase in functie de recomandarile medicale prescrise de medicul ginecolog la care pacienta este urmarita.
Relatiile hormonale intre anticonceptionale si libidou
Este binecunoscut la aceasta ora ca libidoul este strans corelat cu cresterea nivelului anumitor hormoni care influenteaza in mod direct sau indirect comportamentul pacientei. Daca anticonceptionalele prescrise si recomandate de medicul ginecolog in urma planning-ului familial contin ca substanta activa produse terapeutice hormonale, substituenti hormonali sau diverse formule farmaceutice ce interactioneaza sau influenteaza in mod direct ori indirect cantitatea si nivelul hormonal ce influenteaza comportamentul pacientei, atunci putem spune cu certitudine ca o anumita clasa de anticonceptionale poate influenta starea emotiva a pacientei sau libidoul acesteia. Daca sunt utilizate formule farmaceutice din substantele active enumerate anterior pacienta poate avea diverse stari in functie de cantitatea si doza administrata.
Exista si o alta clasa de anticonceptionale ce nu implica formule farmaceutice ce au ca substanta activa substituenti hormonali, de unde rezulta ca starea emotiva si starea fiziologica pe parcursul ciclului menstrual ramane neschimbata.
O alta situatie raportata de paciente consta in faptul ca au remarcat o crestere a libidoului, secundar utilizarii anticonceptionalelor (indiferent de substanta activa continuta), deoarece acestea stiu cu siguranta ca in urma actului sexual sansele ca ele sa ramana insarcinate scad pana in jurul valorii statistice de 5%, fapt ce le determina sa renunte la metoda clasica de contraceptie ce consta in utilizarea prezervativului. Ceea ce trebuie sa cunoasca pacientele ca fiind foarte important pentru viata de cuplu, este ca ele trebuie sa aiba un partener sexual stabil, deoarece odata eliminata contraceptia cu ajutorul prezervativului, creste riscul de contractare a bolilor cu transmitere sexuala. Odata contractata o boala cu transmitere sexuala (indiferent de gradul de contagiozitate sau de repercusiunile acesteia asupra starii de sanatate a cuplului ), viata de cuplu este efectiv intr-o situatie delicata ceea ce implica enorm de mult libidoul pacientei.
Libidoul si varsta
Un alt aspect important al efectelor anticonceptionalelor asupra starii pacientei si asupra libidoului acesteia este varsta. S-a constatat ca odata cu avansarea in varsta a pacientelor, libidoul scade indiferent de substanta activa continuta de anticonceptionalele recomandate de medicul ginecolog, comparativ cu pacientele aflate pana in jurul varstei de 35 de ani, la care administrarea de anticonceptionale ce contin derivati sau substituenti hormonali produc modificari vizibile ale libidoului. De asemenea, libidoul scade dupa varsta de 35 de ani la unele paciente si din cauza modificarilor anatomice, secundar evolutiei fiziologice ce apare la nivelul mucoaselor ce tapeteaza epiteliul uterin, secundar aparand senzatia de „uscaciune” la nivelul aparatului genital.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Cauzele libidoului scazut
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica- Ginecologie