Anxietatea – o emotie fireasca, dar care nu trebuie exacerbata
Anxietatea este o emotie fireasca. Toata lumea este mai mult sau mai putin anxioasa in fata unor situatii ce comporta un anumit risc, precum un examen sau o calatorie importanta cu avionul. Si cum nu este prea placut sa incerci o emotie precum anxietatea, persoanele cele mai anxioase vor cauta sa faca fata cat mai bine situatiilor presante, prin a controla cat mai bine situatia. Dar persoanele mult prea anxioase vor evita dezagreabilul anxietatii pur si simplu prin evitarea situatiilor asupra carora simt ca nu isi exercita controlul, precum refuzul de a calatori cu avionul.
Iata cum anxietatea poate fi un stimulent, dar si un obstacol in incercarea de a controla si de a preveni riscurile inerente diverselor situatii de viata.
Valoarea anxietatii pentru supravietuire
Din punct de vedere evolutionist, anxietatea exista astazi in tabloul personalitatii atat de multor oameni, pentru ca persoanele anxioase au rezistat vicisitudinilor selectiei naturale. Asadar, anxietatea a avut o valoare pentru supravietuirea speciei umane.
Imaginati-va cum, in fata riscului aparitiei unui pradator, vanatorul anxios era mult mai prudent, mereu la panda, nu se lasa surprins, cauta cele mai ferite poteci, reactiona la cel mai mic pericol. Sau imaginati-va cum o mama anxioasa trebuie sa fi fost mult mai atenta la copii, nu-i pierdea o clipa din ochi, facea provizii. Aceste comportamente le sporeau sansele de a supravietui si de a avea urmasi.
Iata cum, intr-un cuplu, un anxios poate fi pavaza, gandindu-se la acele riscuri pe care nimeni nu le-ar lua in seama. Astfel, acesta va veghea pentru ca masurile de precautie necesare sa fie luate in orice situatie.
Desi anxietatea este benefica pana la un anumit punct, totusi este nerecomandabil a fi exacerbata. Asadar, este nerecomandat:
1. Sa te lasi subjugat/a
Persoanele anxioase au suparatoarea tendinta de a te implica in strategiile lor necontenite de prevenire a riscurilor. Si cum intentia pare a fi buna, te poti lasa usor influentat/a de punctul lor de vedere.
2. Sa o/il iei prin surprindere
Persoanele anxioase au o reactie puternica la surpriza. Specialistii spun ca acestea au o reactie de tresarire exagerata. Si aceasta chiar si atunci cand este vorba despre surprize placute. Atunci cand intervine imprevizibilul, sistemul lor de alarma se declanseaza dand nastere unei emotii puternice. O veste neasteptata, o vizita neanuntata, o gluma spusa intr-un mod nepotrivit reprezinta cai pentru a-i determina pe anxiosi sa se panicheze in doar o fractiune de secunda. Asadar, este de dorit sa rezisti tentatiei de a-l sau de a o vedea cum se tulbura!
3. Sa ii impartasesti propriile tale nelinisti
Unei persoane anxioase propriile griji ii sunt mai mult decat suficiente. Asadar, evita sa ii marturisesti ceea ce te preocupa, cu exceptia cazului in care el sau ea te poate realmente ajuta. Pentru un om anxios, nimic nu este mai angoasant decat sa realizeze ca lumea este un loc mai primejdios si mai incert decat credea acesta.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei