Aparitia colostrului in timpul sarcinii
In timpul sarcinii, sanii trec prin schimbari majore de forma, marime, consistenta si functie. Sanul contine glanda mamara, fomata dintr-un parenchim tubuloalveolar. Glanda mamara este „sustinuta” de o stroma formata din tesut gras si tesut conjunctiv, ce dau forma sanilor.
Pe parcursul sarcinii, sub influenta hormonilor (progesteron), se produce stimularea dezvoltarii tesutului mamar. Cresterea in volum a sanilor in timpul sarcinii apare in urma dezvoltarii si proliferarea lobulilor si ductelor mamare. In a doua jumatate a sarcinii se observa o crestere a functiei mamare, putand chiar sa apara excretia colostrului.
Producerea laptelui (lactogeneza) este insotita de cresterea sanilor. Este initiata la 2-3 zile dupa nastere. Pana la acel moment, ceea ce se elimina din sani este numit colostru si este suficient de nutritiv pentru bebelus. La mamicile care au nascut pentru prima data, este posibil ca lactatia sa se instaleze mai tarziu (pana la 7 zile), iar cantitatea initiala de lapte sa fie mai mica. Acelasi lucru se poate intampla si mamicilor care nasc prin operatie cezariana planificata, deoarece hormonii eliberati in timpul travaliului au efect asupra glandei mamare. O instalare tardiva a lactatiei s-a observat si la mamicile cu retentie de placenta, diabet sau nastere vaginala laborioasa.
Productia laptelui este stimulata in primul rand de golirea sanilor prin alaptat sau prin folosirea unei pompe pentru san (manuala sau electrica). Nivelul sangvin de prolactina este si el important, insa nu se coreleaza cu cantitatea de lapte produs. Laptele este un lichid complex ce contine o varietate de componente chimice si celulare.
Macronutrientii din lapte sunt:
- lactoza si ologozaharide;
- grasimi: trigliceride, colesterol, fosfolipide, hormoni steroizi;
- proteine: cazeina, alfa-lactalbuminalactoferina, lizozim, imunoglobulina A;
- minerale: sodiu, potasiu, clor, calciu, magneziu, fosfati.
Ejectia laptelui de la nivelul glandei mamare
Ejectia laptelui de la nivelul glandei mamare se face prin canalele galactofore, asupra carora actioneaza oxitocina. Stimuleaza contractia celulelor mioepiteliale ce duce la ejectia laptelui din san. In primele zile dupa nastere, oxitocina actioneaza si asupra miometrului (tesutul muscular uterin), ducand la involutia fiziologica a uterului si limitand pierderea de sange.
Colostrul este un lichid semitransparent, galbui-albicios, ce se poate exprima prin mamelon chiar din timpul sarcinii, dar de obicei apare imediat dupa nastere. Este produs in primele 48-72 de ore pana la instalarea lactatiei. Calitatea nutritiva a colostrului este asemanatoare laptelui, avand un continut crescut de proteine si imunoglobuline (anticorpi) ce vor proteja nou-nascutul de infectii in primele zile de viata extrauterina.
Eliminarea colostrului inainte de nastere nu reprezinta o problema, nu inseamna ca dupa nastere productia de lapte va fi mai mica sau mai mare si nici ca se pierde, se consuma laptele.
Acest fenomen poate sa apara inca de la 5-6 luni de gestatie (jumatatea sarcinii), dar cel mai frecvent apare in ultimul trimestru de sarcina. Cantitatea eliminata este variabila, de la cateva picaturi ce pateaza cupa sutienului pana la imbibarea hainelor. Poate fi extrem de incomod si de aceea se recomanda folosirea padurilor pentru sani, atunci cand pateaza hainele. Poate fi considerat ca un exercitiu, o pregatire a sanului pentru alaptare si nu necesita niciun tratament.
Pierderea de colostru nu poate fi oprita si se poate observa chiar o crestere a nivelului de colostru pierdut atunci cand sanii sunt stimulati (in timpul contactului sexual). Este o activitate reflexa ce apare in urma stimularii directe a mamelonului sau in urma eliberarii de oxitocina in timpul actului sexual.
Totusi, daca colostrul capata un aspect sangvinolent (rosiatic), trebuie consultat un medic specialist. De cele mai multe ori, aceasta secretie nu reprezinta o problema, ea capatand o culoare rozalie-rosiatica datorita schimbarilor majore care se produc la nivelul ductelor glandei mamare, ce au rol in initierea lactatiei. In majoritatea cazurilor, aceasta culoare dispare dupa nastere si nu interfereaza cu capacitatea mamei de a alapta. Daca aceasta culoare nu dispare dupa cateva luni de la nastere, trebuie facute teste suplimentare pentru identificarea cauzei. In 90% din cazuri, aceasta secretie rozalie este data de infectii sau afectiuni benigne (nu cancer), asa ca nu este cazul sa te ingrijorezi.
Text: Dr. Laura Tigoianu, Obstetrica-Ginecologie