Arta de a lua decizii – cum să faci cele mai bune alegeri pentru tine
De câte ori în viața ta ai fost pus în fața unei situații în care trebuia să iei o decizie? Uneori decizia trebuie luată rapid, nu există timp pentru reflexie. Altădată aveai timp, dar parcă luarea unei decizii părea și mai dificilă.
Cum poți să iei cele mai bune decizii în viața ta? Oare este un lucru care se învață, este o artă să știi să iei cele mai bune decizii sau sunt doar soluții de moment, care, după un timp, ar putea părea că nu au fost cele mai bune decizii. Deciziile dificile sau provocatoare necesită cu siguranță o mai mare atenție. Acestea însă implică:
- Incertitudine – apar multe necunoscute.
- Complexitate – pot exista și factori care nu sunt neapărat dependenți de tine.
- Consecințe cu risc ridicat – Impactul deciziei poate fi unul semnificativ atât pentru tine cât și pentru cei din jur.
- Alternative – Pot exista diverse alternative, fiecare cu propriul set de incertitudini și consecințe.
- Probleme interpersonale – este important să fii atent inclusiv la modul în care pot acționa oamenii din jurul tău.
Atunci când iei o decizie care implică probleme complexe ca acestea, trebuie să te angajezi și în rezolvarea problemelor, precum și în faptul de a-ți dezvolta abilitățile de luare a deciziilor. Merită să folosești un proces eficient pentru a îmbunătăți calitatea deciziilor tale și pentru a obține rezultate bune în mod constant.
Tehnici pentru a lua decizii mai bune
Crearea unui mediu adecvat – Unele deciziile pot deveni complexe atunci când implică sau afectează alte persoane, deci ajută să ai un mediu în care să explorezi situația și să cântăreşti opțiunile. Nu uita că ai nevoie și de sprijinul celor din jur.
Cunoașterea situației în cele mai mici detalii – Înainte de a putea lua o decizie, trebuie să te asiguri că înțelegi complet situația. Este posibil ca obiectivul tău să poată fi abordat izolat, dar este mai probabil să existe o serie de factori interdependenți de luat în considerare. Fiecare decizie are avantaje și minusuri de luat în considerare. Unele sunt evidente, în timp ce altele pot fi deslușite doar printr-o analiză atentă a faptelor, alte cunoștințe culese din experiență, sfaturile prietenilor de încredere, ale celor dragi sau ai membrilor familiei, ale colegilor de muncă și experților. Cântăreste avantajele și dezavantajele acțiunii pe care o vei întreprinde.
Caută alternativele cele mai bune – Cu cât ai mai multe opțiuni pe care le explorezi, cu atât este mai bună decizia finală. Generarea unui număr de opțiuni diferite poate părea că va face decizia mai complicată la început, dar actul de a veni cu alternative te obligă să cauți mai adânc și să privești problema din diferite unghiuri.
Acesta este momentul în care poate fi util să folosești o varietate de tehnici de gândire creativă. Acestea te pot ajuta să ieși în afara modelelor normale de gândire și să vii cu câteva soluții cu adevărat inovatoare. Brainstorming este probabil cea mai populară metodă de generare a ideilor, în timp ce Reverse Brainstorming funcționează într-un mod similar, dar începe prin a-ți pune întrebarea cum poți obține rezultatul opus celui dorit și apoi să te întoarci la soluția inițială.
Ce opțiuni ai în luarea unei decizii – Când ești mulțumit că ai găsit o selecție bună de alternative realiste, este timpul să evaluezi fezabilitatea, riscurile și implicațiile fiecăreia. Aproape fiecare decizie implică un anumit grad de risc. Este necesară desigur și o analiză a riscurilor așa încât să evaluezi amenințările și probabilitatea apariției evenimentelor adverse – și a ceea ce ar putea să coste pentru a le gestiona.
Să selectezi cea mai bună soluție dintre toate – Odată ce ai evaluat alternativele, următorul pas este să iei decizia. Dacă o anumită alternativă este în mod clar mai bună decât restul, alegerea ta va fi evidentă. Cu toate acestea, dacă ai mai multe opțiuni concurente, ar putea fi greu să te decizi între ele. Dar dacă vei face o comparație în pereche poți decide care ar trebui să aibă cea mai mare pondere în decizia ta.
Fă o evaluare a planului tău – Cu tot efortul și munca grea pe care le-ai investit deja în evaluarea și selectarea alternativelor, poate fi tentant să avansezi în această etapă. Dar acum, mai mult ca oricând, este momentul să „verifici sensul” și decizia. La urma urmei, retrospectiva este excelentă pentru a identifica de ce lucrurile au mers prost, dar este mult mai bine să previ greșelile să se întâmple în primul rând! Înainte de a începe să implementezi decizia, aruncă încă o privire obiectivă pentru a te asigura că ai fost meticulos și că erorile obișnuite nu s-au strecurat în proces.
Decizia ta finală este la fel de bună ca faptele și cercetările pe care le-ai folosit. Asigură-te că informațiile tale sunt de încredere și că ai făcut tot posibilul să nu „alegi” datele. Acest lucru te va ajuta să eviți să fii părtinitor in părtinirea confirmării, o tendință psihologică obișnuită în luarea deciziilor. Ascultă și tu propria intuiție și testează liniștit și metodic ipotezele și deciziile împotriva propriei experiențe. Dacă ai îndoieli, examinează-le cu atenție pentru a afla ce te deranjează. Uneori supraîncrederea în tine poate să îți pună bețe în roate sau dacă ai fost ajutat și de alții în luarea unei decizii, poate submina procesul întreg. Și ia în considerare verificarea structurii logice a procesului tău pentru a te asigura că, la final, apare o decizie bine întemeiată și consecventă.
Comunică decizia și acționează – După ce ai luat decizia, trebuie să o comunici tuturor celor afectați de această într-un mod în care nimeni să nu aibă obiecții. Implică-i în implementarea soluției discutând cum și de ce ai ajuns la decizia ta, dacă vezi că încearcă să îți schimbe decizia. Cu cât oferi mai multe informații despre riscuri și beneficii proiectate, cu atât va fi mai probabil ca oamenii să îți sprijine decizia. Dacă cei din jurul tău subliniază un defect în procesul tău, poate că este bine să fii recunoscător și să le întâmpini contribuția și să revizuiești planurile în mod corespunzător – este mult mai bine să faci acest lucru acum, când costul nu este așa de mare, decât să faci acest să aibă un preț mai mare dacă planurile tale au eșuat.
Ia în considerare și ceea ce îți spune instinctul tău, pentru că uneori acest al șaselea simţ, poate avea dreptate când vine vorba despre ce este mai bine pentru tine și la ce trebuie să fii atent înainte de a lua o decizie.
Este important să înțelegi consecințele acțiunilor tale.
Privește înainte și gândeşte-te la ce se va întâmpla dacă vei lua acea decizie. Vezi în minte consecințele acestei decizii. Dacă ceea ce îți imaginezi este acceptabil, chiar de dorit, acest lucru te va ajuta să îți întărești alegerea. Dacă este negativ, ești oare dispus să mergi mai departe oricum? Rezultatul probabil merită riscul sau impactul asupra vieții tale? Fii întotdeauna fidel valorilor tale, deoarece acestea sunt esența a ceea ce ești. Orice decizie pe care o iei trebuie să se alinieze la ele.
Amintește-ți că orice decizie pe care o iei nu este sfârșitul procesului. De asemenea, este important să îți iei timp pentru a urmări acțiunile alese. Au ieșit așa cum era de așteptat? Ți-ai îndeplinit obiectivele și ai ajuns la obiectivul tău? Dacă aceasta este o decizie pe care probabil o vei lua din nou, există vreo modalitate prin care să o poți îmbunătăți?
Ai selectat opțiunea și ești gata să acționezi în conformitate cu decizia ta. Reține că, gândurile fără acțiune sunt ineficiente. Ai ajuns aici! Acum, este timpul să te apuci de treabă și să acționezi după decizia ta.