Asa NU in casnicie
Desi ne casatorim din dragoste si speram sa dureze pana cand moartea ne va desparti, in realitate multe relatii se sfarsesc mult mai repede, cu ajutor din partea noastra. Neintentionat, evident!
Aspecte de netolerat in casnicie
O greseala destul de frecventa pe care o facem este aceea de a avea pretentia ca partenerul sa plateasca pentru greselile celor din trecut. Altfel spus, dupa cateva relatii care se termina prost, gradul de toleranta scade, ca si deschiderea catre compromisuri. Pe motiv ca nu au dus niciunde in fostele relatii. Compromisurile sunt necesare in casnicie, insa depinde care si ce anume tolereaza. Cand acceptam un compromis, trebuie sa ne gandim daca si cat vom putea supravietui asa. Nu toleram violenta, atentatele la demnitate, lipsa respectului, manipularea.
Infidelitatea este un aspect ce nu ar trebui tolerat in casnicie, insa aici discutia este mai ampla si depinde de principiile fiecaruia. Sunt cupluri care se declara adeptele relatiilor deschise. Insa apoi aflam ca au divortat pentru ca, ne place sau nu ne place, oricat de deschisi am fi, fidelitatea conteaza. Si nu, nu doar cea trupeasca. Exclusivitatea emotionala conteaza foarte mult intr-o casnicie.
Discutiile dese si interminabile cu scopul de a acorda dreptatea unuia dintre noi sunt inutile si nocive. Sigur ca ne mai si certam in casicie, dar daca lasam fiecare conflict sa escaladeze, nu ajungem nicaieri. Este foarte important sa nu ne jignim, sa nu aducem in discutie probleme mai vechi, sa nu stam bosumflati cateva zile apoi, eventual sa mai dormim si separat. Toate acestea racesc relatia si, usor, usor, ne indeparteaza unul de altul. Pana la urma este mai important sa ne fie bine sau sa avem dreptate? Si daca dreptatea e de partea noastra, cat ne tine de cald acest lucru? Incercati sa nu puneti paie pe foc daca partenerul este nervos sau e genul care se aprinde mai repede. Lasati-l sa se calmezeze si discutati cand va fi mai pregatit.
Echilibrul in casnicie
Pentru armonie, este important sa pastrati un echilibru in ceea ce priveste responsabilitatile. Sunt cupluri in care unul munceste si altul doar cheltuieste. Si cand spun munceste, nu ma refer la faptul ca doar unul aduce bani in casa, ci ma refer la faptul ca responsabilitatile raman in sarcina unuia dintre parteneri iar celalalt doar se bucura de viata si relaxare. O astfel de relatie nu va rezista prea mult. Asa cum nu rezista nici relatiile in care doar unul iubeste pentru ca este necesar un echilibru in orice, chiar si in relatii. Apoi sunt cuplurile in care cei doi se cearta si se jignesc in public. Slabiciunile, defectele, intimitatile unor oameni ar trebui sa ramana in perimetrul acela, foarte restrans, in care au fost dezvaluite. Si aceasta pentru ca este nevoie de incredere sa vorbesti cuiva despre tine, cu tot cu partile mai putin grozave. In momentul in care pomenesti in ras defectele partenerului, in public, chiar si in gluma, s-ar putea sa il ranesti, sa simta ca ii tradezi increderea.
Ceea ce este tare important in casnicie si putini o mai fac dupa ce spun DA este sa se curteze unul pe altul in continuare. Uitam sa ne mai facem surprize, sa ne mai declaram iubirea, sa mai iesim la plimbare nu doar la piata, sa mai mancam in oras, nu doar acasa pe fuga, sa ne mai surprindem cu mici atentii. Nu va ganditi ca divortul este solutia de fiecare data cand aveti probleme sau cand va certati. Asa nu veti construi nimic impreuna. Sunt doar cateva situatii in care divortul este solutia.
Text: Psiholog Loredana Andrei