Asa se spune despre IUBIRE, dar nu este adevarat!
1. Iubirea noastra va invinge orice obstacol din calea sa
Aceasta credinta falsa este una dintre cele mai frecvente credinte atunci cand vine vorba despre iubire. Probabil ca sursa sa de alimentare o reprezinta filmele romantice si romanele de dragoste atat de indragite de milioane de femei din intreaga lume.
Adevarul este ca oricat de mare ar fi iubirea dintre doi oameni, aceasta nu este atat de invincibila pe cat se crede. In orice relatie de cuplu, mai devreme sau mai tarziu, vor aparea conflicte sau circumstante mai putin confortabile pentru ambii parteneri.
In masura in care vei minimaliza importanta problemelor pe parcurs, impactul lipsei lor de abordare te va supara. Abordarea problemelor la momentul potrivit este cea mai buna strategie pe care o pot folosi cei doi parteneri. Aceasta denota maturizarea voastra emotionala atat de ravnita de o multime de persoane.
2. Fiecare dintre noi are undeva in lume un suflet pereche
Din nou, avem o credinta destul de profund implementata in mentalitatea multor oameni. Irealismul acestei idei ridica o serie de intrebari retorice, de genul „Oare este EL ALESUL?” sau „Oare este EA ACEEA?”.
Cert este, si o dovedesc o sumedenie de povesti de dragoste, ca fiecare om are posibilitatea de a iubi, alegerea partenerului reprezentand abia inceputul construirii unei relatii de cuplu. Apoi urmeaza ca ambele parti sa se implice pentru a construi o relatie frumoasa si armonioasa.
In plus, a-ti prefabrica in minte o imagine a „jumatatii ideale” prezinta riscul de a nu o intalni niciodata si de a experimenta o mare dezamagire.
3. Eu, cu toata dragostea mea, il/o pot schimba in bine
Aproape fiecare persoana are undeva in subsidiar speranta mai mult sau mai putin ascunsa ca el sau ea, cu toata daruirea si dragostea sa, o/il va face pe ea/el sa devina mai bun(a), mai iubitor(oare) sau conform portretului psihologic din mintea sa.
Insa, realitatea este ca nimeni nu se va schimba cu adevarat niciodata decat daca dorinta de schimbare provine din sufletul sau. Ceea ce va face ca toate eforturile tale pentru ca celalalt sa se schimbe sa fie zadarnice.
Mai mult, atentia ta pare mai degraba concentrata pe dorinta de a-l schimba pe celalalt decat pe nevoia de a-l cunoaste cu adevarat in toata complexitatea sa. A-l sau a o accepta asa cum este reprezinta cea mai usoara cale de a ajunge la el sau la ea.
Marele filozof Ghandi afirma urmatoarele: „Fii schimbarea pe care o doresti in lume!”. Altfel spus, schimbarea incepe cu tine insuti.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei