Așteptările nerealiste îți pot afecta relația – iată ce trebuie să faci
Dacă speri să ajungi vreodată să te bucuri de momente fericite într-o relație sănătoasă, amintește-ți constant că trebuie să ai așteptări realiste de la partener. Atunci când ne implicăm în orice fel de relație – romantică sau platonică – avem tot felul de așteptări, așa cum avem și de la șefi, colegi, părinți, rude, prieteni, parteneri, ba chiar și de la casiera de la magazin; nu discutăm totuși întotdeauna deschis despre ele și nici nu sunt mereu pozitive.
Așteptările, indiferent dacă sunt intenționate sau nu, constituie un segment important al oricărei relații. Câți dintre noi au fost dezamăgiți atunci când au realizat că și-au pus speranțe prea mari în cei apropiați? Câți dintre noi cunoaștem pe cineva care credea în capacitățile noastre și care a suferit pentru că s-a înșelat? Câți dintre noi am fost dezamăgiți de propria neputință în cadrul unei relații și ne-am învinovățit apoi pentru asta? Catora dintre noi li s-au întâmplat toate cele enumerate anterior? Comunicarea este esențială atunci când vine vorba despre orice fel de relație, dar mai cu seamă atunci când discutăm despre cele romantice.
1. Care sunt așteptările tale de la relația respectivă?
De exemplu, dacă eșți logodit/ă, te aștepți că următorul pas în relația voastră să fie un mariaj care să dureze pentru totdeauna? Te aștepți să ai copii cu persoană respectivă? Cum ar trebui să funcționeze relația pentru a fi așa cum speri?
Este foarte important să reții că orice cuplu are câteodată probleme, însă asta nu înseamnă că nu pot fi rezolvate cu puțin efort. Nu vrei să fii prins/ă într-o relație “așa cum trebuie să fie”, pentru că nu vrei să fie așa cum crede majoritatea, ci așa cum îți doreșți tu.
2. Care sunt așteptările tale de la cealaltă persoană implicată în relație?
De exemplu, te aștepți că partenerul să facă jumătate din curățenie în casă, sau pe toată? Te aștepți să nu aibă ochi pentru altcineva în afară de tine, atâta timp cât și tu te comporți astfel? Care sunt așteptările tale în legătură cu prietenia partenerului cu alte persoane? Crezi că ar fi normal să îți aducă flori după fiecare ceartă pe care o aveți? Te aștepți să spună mereu adevărul, așa cum a promis că va face?
Gândește-te bine la nevoile tale care se transformă cu ușurință în așteptări, mai ales dacă te aștepți că partenerul să îți îndeplinească niște nevoi anume.
3. Ce poate aștepta cealaltă persoană de la ține în cadrul relației?
Ar trebui să se aștepte să va petreceți tot timpul liber împreună sau ar trebui să șție că ai nevoie și de timp numai pentru tine? Se poate aștepta persoana respectivă să îi fi alături atunci când are nevoie și să faci tot ce îți stă în putere pentru a o ajuta, sau ar trebui să știe că probabil nu vei fi acolo? Se poate aștepta să îi respecți dorințele?
Trebuie să înțelegi că acesta este un exercițiu care ți se adresează exclusive ție, de aceea este esențial să fii sincer atunci când răspunzi. Doar așa îți poți da seama de propriile limitări, acestea fiind parte integrantă a oricărei relații sănătoase; de aceea avem nevoie de ele.
4. Ce așteptări ai de la propria persoană?
Chiar dacă pare asemănătoare cu întrebarea de la punctual anterior, este destul de diferită. Uneori, avem așteptări de la noi despre care nu discutăm niciodată cu nimeni. Este un subiect delicat, pentru că dacă nu ne ridicăm la înălțimea propriilor așteptări riscăm să acumulăm frustrări. Când suntem conștienți de propriile așteptări și de realitatea din spatele lor, suntem mult mai bine pregătiți să discutăm despre ele cu oamenii dragi implicați. La rândul nostru, riscăm să îi dezamăgim dacă nu știm care sunt așteptările lor în ceea ce ne privește.
În niciun caz nu vom putea să reușim 100% să venim în întâmpinarea așteptărilor cuiva, însă este esențial să știm care sunt acestea și să le facem cunoscute pe ale noastre.