Atac la panică versus atac de panică
Ai uneori atacuri bruște de anxietate și frică copleșitoare care durează câteva minute? Simți ca inima îți bate, transpiri și simți ca nu poți respira sau gândi. Aceste atacuri au loc în momente imprevizibile fără a exista un declanșator evident, ceea ce te determină să îți faci griji cu privire la posibilitatea de a avea un alt atac în orice moment?
Daca da, este posibil să ai un tip de tulburare de anxietate numită tulburare de panică. Lăsată netratată, tulburarea de panică poate scădea calitatea vieții, deoarece poate duce la alte temeri și tulburări de sănătate mintală, probleme la locul de munca sau la școala și la izolare socială.
Atacul de panică reprezintă un episod brusc şi recurent de teamă intensă, neliniște sau anxietate, care declanșează reacții fizice severe, în ciuda faptului că nu există un pericol real sau o cauză aparentă.
Atacurile de panică pot crea o mare îngrijorare, o stare de anxietate crescută. Când se produce un atac de panică, ai putea crede că pierzi controlul, că ai un infarct cardiac sau chiar că mori. Multe persoane au unul-două atacuri de panică de-a lungul vieții, iar problema dispare probabil când situația stresantă se încheie. Însă, daca te confrunți cu atacuri de panică recurente, neașteptate și ai perioade lungi de teamă constantă sau de teama unui alt atac, probabil că suferi de o afecțiune denumită tulburare de panică.
Ce înseamnă să ai tulburare de panică?
„Într-o zi, fără niciun avertisment sau motiv, un sentiment de anxietate teribilă s-a prăbușit asupra mea. Am simțit că nu aș putea să aduc suficient aer în plămâni, oricât de adânc aș respira. Inima îmi bătea să iasă din piept și credeam că aș putea muri. Transpiram și mă simțeam amețit. Am simțit că nu am control asupra acestor sentimente și parca mă sufocam și nu puteam gândi logic.
„După ceea ce părea o eternitate, respirația mi s-a încetinit și în cele din urma, am dat drumul spaimei și gândurilor mele de frică, dar am fost complet epuizat. Aceste atacuri au început să se producă la fiecare doua săptămâni și am crezut că îmi pierd mințile. Prietenul meu a văzut cum mă lupt și mi-a spus sa-mi sun medicul pentru ajutor. ”
Ce este tulburarea de panică?
Persoanele cu tulburare de panică au atacuri bruște și repetate de frică care durează câteva minute sau mai mult. Acestea se numesc atacuri de panică. Atacurile de panică se caracterizează printr-o frică de dezastru sau de a pierde controlul chiar și atunci când nu există niciun pericol real. O persoană poate avea, de asemenea, o reacție fizică puternica în timpul unui atac de panică. Poate simți ca are un atac de cord. Atacurile de panică pot apărea în orice moment, iar multe persoane cu tulburări de panică se îngrijorează și se tem de posibilitatea de a avea un alt atac. O persoană cu tulburare de panică se poate descuraja și se simte rușinată, deoarece nu poate efectua rutine normale, cum ar fi să meargă la școala sau la serviciu, să meargă la magazin alimentar sau să conducă.
Tulburarea de panică începe adesea la vârsta târzie sau la vârsta adultă. Mai mult femeile decât bărbații au tulburări de panică. Dar nu toți cei care suferă atacuri de panică vor dezvolta tulburări de panică.
Ce provoacă tulburarea de panică?
Uneori, tulburările de panică apar în familii, dar nimeni nu știe cu siguranță de ce unii membri ai familiei o au în timp ce alții nu. Cercetătorii au descoperit că mai multe părți ale creierului, precum și procesele biologice, joacă un rol cheie în frică și anxietate. Unii cercetători consideră că persoanele cu tulburări de panică interpretează greșit anumite senzații inofensive, ca pe niște amenințări. Factorii responsabili de o creștere a riscului de a dezvolta atacuri de panică sau tulburare de panică pot fi genetici, biologici sau psihologici:
- Istoric familial de atacuri de panică sau tulburare de panică
- Un stres major, precum decesul sau o boală gravă a unei persoane dragi
- Un eveniment traumatic, precum un abuz sexual sau un politraumatism prin accident rutier
- Schimbări majore în viață, precum divorțul sau nașterea unui copil
- Consumul anumitor substanțe excitante: cafea, droguri, etc.
- Istoric de abuz fizic sau sexual în copilărie.
Care sunt semnele și simptomele tulburării de panică?
Persoanele cu tulburări de panică pot avea:
- Atacuri subite și repetate de panică, de anxietate, copleșitoare și frică
- Sentimentul că a scăpat totul de sub control sau o frică de moarte sau de un sentiment iminent de moarte în timpul unui atac de panică
- Simptome fizice din timpul unui atac de panică sunt: o inima care bate, pe care ”o simți”, transpirație, frisoane, tremur, probleme de respirație, slăbiciune sau amețeli, mâini amorțite, parestezii, dureri în piept, dureri de stomac și greață
- O îngrijorare intensa când se va întâmpla următorul atac de panică
- O frică sau evitarea locurilor în care au avut loc atacuri de panică în trecut
Cum este tratată tulburarea de panică?
În primul rând, discută cu medicul despre simptomele care au apărut pentru a putea face un diagnostic diferențiat între tulburare de panică și alte probleme la nivel somatic: cardiace, endocrine, etc. Daca partea somatică este în limite normale atunci medicul se poate adresa unui psihiatru sau unui psiholog.
Tulburarea de panică este tratată în general cu psihoterapie, medicamente sau ambele.
Psihoterapie. Un tip de psihoterapie numită terapie cognitiv comportamentala (CBT) este util în special ca tratament de prima linie pentru tulburarea de panică. CBT te învață diferite moduri de a gândi, de a te comporta și de a reacționa la sentimentele care apar cu un atac de panică. Atacurile pot începe să dispară odată ce înveți sa reacționezi diferit la senzațiile fizice de anxietate și frică care apar în timpul atacurilor de panică.
Se mai recomandă și relaxarea, meditația, schimbarea stilului de viața, practicarea regulată a sportului.
Farmaciştii Catena recomandă StresControl de la Naturalis, supliment alimentar cu efect benefic asupra stărilor emoţionale şi a capacităţii organismului de a se adapta la situaţiile de stres. Mai multe detalii despre produs găsiţi AICI.